null Mikkelinpäivä on omistettu enkeleille

Arkkienkeli Gabriel on Raamatun kuuluisin enkeli. Marian ilmestyksestä kertova kuva-aihe on varsin suosittu kuva-aihe maalaustaiteessa. Tässä aiheen on ikuistanut piirrokseensa Julius Schnorr von Carolsfeld 1800-luvulla.

Arkkienkeli Gabriel on Raamatun kuuluisin enkeli. Marian ilmestyksestä kertova kuva-aihe on varsin suosittu kuva-aihe maalaustaiteessa. Tässä aiheen on ikuistanut piirrokseensa Julius Schnorr von Carolsfeld 1800-luvulla.

Mikkelinpäivä on omistettu enkeleille

Raamatussa mainitaan nimeltä vain kolme enkeliä: Mikael, Gabriel ja Rafael. Keitä he ovat?

Kirjoissa, elokuvissa, saduissa ja tarinoissa esiintyy usein nimeltä mainittuja enkeleitä. Nimen antaminen on inhimillistä ja tuttavallista. On helpompi olla tekemisissä sellaisen henkilön (tai enkelin) kanssa, jonka nimen tietää.

Kristillisten kirkkojen piirissä on kuitenkin suhtauduttu enkeleiden moniin nimiin varsin pidättyväisesti, sillä Raamatussa mainitaan nimeltä vain kolme enkeliä, Mikael, Gabriel ja Rafael.

Soturi Mikael

Tunnetuin Raamatun enkelihahmoista lienee Mikael, jota pidetään yhtenä seitsemästä arkkienkelistä. Mikael mainitaan Raamatussa viisi kertaa.

Mikaelia tituleerataan ”suureksi enkeliruhtinaaksi” ja ”ylienkeliksi”. Ilmestyskirjassa kerrotaan, että ”Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan”. Mikael on taivaan sotajoukkojen eli enkeleiden johtaja.

Mikael esiintyy kristillisessä perinteessä ja taiteessa soturienkelinä, joka kuvataan yleensä sotisopa yllään ja miekka kädessään. Usein Mikael kuvataan myös surmaamassa lohikäärmettä tai saatanaa. Niin ikään yksi Mikaelin rooli kristillisessä perinteessä on tuomita ihmisiä vaaka kädessään kadotukseen tai taivaaseen.

Mikael on hepreaa ja tarkoittaa ”joka on niin kuin Jumala”.

Mikael on antanut nimen kirkkovuoden ainoalle enkeleille omistetulle päivälle, mikkelinpäivälle. Suomessa myös yksi kaupunki, Mikkeli, tottelee suuren enkeliruhtinaan nimeä.

Sanansaattaja Gabriel

Toinen yleisesti nimeltä tunnettu enkeli on Gabriel, joka mainitaan Raamatussa kolme kertaa. Vanhassa testamentissa Gabrielin tehtävä on selittää Danielin saama näky. Tunnetuin Gabrielin esiintyminen on kuitenkin Luukkaan evankeliumissa, jossa Gabriel ilmoittaa Marialle, että tämä odottaa lasta.

Kirkkotaiteessa Gabriel esiintyy usein valkoinen lilja kädessään polvistuneena Marian eteen. Polvistuessaan enkeli esitteli itsensä: ”Minä olen Gabriel, yksi niistä jotka seisovat Jumalan edessä.” Myös Gabrielin on ajateltu olevan yksi seitsemästä arkkienkeleistä.

Gabriel tarkoittaa ”Jumalan miestä” tai ”Jumala on voimani”.

Matkakumppani Rafael

Enkeli Rafael on vähiten tunnettu Raamatun kolmesta enkelistä, sillä se mainitaan Raamatun ulkopuolelle usein jätettäviin apokryfikirjoihin kuuluvassa Tobitin kirjassa. Siellä Rafael esiintyy Tobitin matkakumppanina ja palvelijana pelastaen tämän monesta pinteestä. Vasta kirjan lopussa enkeli paljastaa itsensä ja nimensä.

Rafaeliakin on pidetty yhtenä seitsemästä arkkienkelistä, mutta myös suojelusenkelihahmon esikuvana. Kirkkotaiteessa Rafael kuvataan usein yhdessä Tobitin kanssa kävelemässä kädessään kala, joka liittyy yhteen kirjan kertomukseen.

Rafael tarkoittaa ”Jumala on parantanut”.

Nimiä joka lähtöön

Raamatun ulkopuolinen kristillinen perinne tuntee nimeltä monia enkeleitä, samoin juutalainen perinne. Erityisesti arkkienkeleiden nimet esiintyvät useissa lähteissä. Mikaelin, Gabrielin ja Rafaelin lisäksi tavallinen neljäs enkeli on Uriel. Muina ylienkeleinä mainitaan esimerkiksi Jehudiel, Sariel ja Barakiel.

Eri lähteissä mainitaan nimeltä satoja, ellei tuhansia enkeleitä. Tavallisin tapa luoda enkeleille nimi on liittää sanaan el-pääte, esimerkiksi: Anakiel, Baliel, Camaliel, Fanuel, Hakiel, Jeremiel, Kemuel, Makiel, Nakiel, Ofiel, Sarakiel tai Zadkiel.

Nimien viidakossa on parempi, jos mielikuvitus ei laukkaa liian nopeasti. Suojelusenkeleille on annettu nimiä läheisyyden ja tuttavallisuuden vuoksi. Satukirjoissa enkelillä on myös usein nimi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.