null Mikrofonin takana Amerikassa

Mika Mäkeläinen luo kirjassaan puistattavan kuvan Guantanamon vankileirin olosuhteista.

Mika Mäkeläinen luo kirjassaan puistattavan kuvan Guantanamon vankileirin olosuhteista.

Mikrofonin takana Amerikassa

Mika Mäkeläinen: Villi Länsi. Kirjeenvaihtajan kanssa pitkin poikin Amerikkaa. Kirjapaja 2010.

Yhdysvallat on maa, jota ei voi sivuuttaa olankohautuksella.
Olipa kyse uskonnoista, tietotekniikasta tai viihteestä, Yhdysvalloista haetaan yhtä lailla varoittavia kuin innostavia esimerkkejä. Ei ihme, että lähes jokaisella on mielipide rapakon takaisesta maasta, vaikka siellä ei olisikaan koskaan käynyt.

Medialla onkin tärkeä tehtävä välittää mahdollisimman monipuolinen kuva Yhdysvalloista. Vantaalla nyt asuva Mika Mäkeläinen työskenteli Yleisradion pääkirjeenvaihtajana Washingtonissa vuosina 2006–2009. Tuosta ajasta hän kertoo kirjassaan Villi Länsi — Kirjeenvaihtajan kanssa pitkin poikin Amerikkaa.

Mäkeläisen kirjeenvaihtajakaudelle osui Berliinin muurin murtumisesta alkanut Yhdysvaltojen supervaltakauden päättyminen: terrorismin vastainen sota vei Yhdysvaltojen maineen ja osin rahatkin, globaalitalouskriisi suisti maan syvään lamaan. Näkökulmaa syventää, että Mäkeläinen on viettänyt osan lapsuudestaan Yhdysvalloissa, opiskellut Stanfordin yliopistossa ja tehnyt töitä televisiokanava CNN:lle.

Mäkeläinen lupaa kirjassa viedä lukijan sellaisiin paikkoihin, joihin hän ei itse pääsisi tai edes haluaisi mennä. Lupaus pitää. Villi Länsi imaisee mukaansa jännittäviin tarinoihin ja kirjeenvaihtajan elämän seikkailuihin.

Suuret ja monimutkaiset ilmiöt tulevat ymmärrettäviksi tarinoiden kautta. Mäkeläinen haastattelee meksikolaista palkkamurhaajaa, joka yrittää Jeesuksen avulla päästi irti karmeasta menneisyydestään. Hän vierailee alaskalaiskylässä, joka on vaarassa suistua mereen. Hän kuvaa kaukaisen ja pienen maan toimittajan epätoivoista yritystä esittää valmiiksi käsikirjoitetussa tiedostustilaisuudessa kysymys Yhdysvaltojen presidentille.

Kurkistus kirjeenvaihtajan työn kulisseihin kertoo, miten vaikeaa kiusallisista asioista on kertoa sellaisessakin maassa, jossa ilmaisunvapautta pidetään yhtenä tärkeimmistä perustuslain takaamista kansalaisoikeuksista. Mäkeläinen kolkuttaa sensuurin rajoja raportoidessaan Irakin sodasta ja Guantanamon vankileiristä.

Oman perheensä kokemusten kautta Mäkeläinen kuvaa asuntokuplan syntyä ja puhkeamista. Hän ennustaa, että globaalin talouskriisin pehmentämisessä käytetyn velkaelvytyksen ja valtioiden ennennäkemättömän velkaantumisen johtavan uuteen finanssikriisiin.

Villi Länsi ei anna yksiselitteistä vastausta — jos sellainen nyt ylipäätään olisi mahdollista — siihen, millainen maa Yhdysvallat on. Sen sijaan Mäkeläinen luo huolella valittuja vaikuttavia tuokiokuvia ja välähdyksiä kirjeenvaihtajan arjesta. Erityisen paljon kirjasta saavat ne — esimerkiksi vaihto-oppilaiksi lähtevät — joilla ei ole vielä paljon omakohtaisia kokemuksia Yhdysvalloista.

Tavallinen tv:n katsoja näkee kirjeenvaihtajan työstä yleensä vain vaihtuvat kulissit eli paikat, joissa toimittaja puhuu suoraan kameralle uutistaustassa. Se on vain vuorenhuippu. Mäkeläisen Villi Länsi kuvaa jännittävästi sitä, miten sitkeän työn ja millaisten kommellusten jälkeen ajankohtaista tietoa kaukaisista maista välittyy suomalaisten olohuoneisiin. Eräänlaista mediakasvatusta siis.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.