null Miksi nuori lähtee Syyriaan taistelemaan?

Jalkapallolla radikalisoitumista vastaan. Yassein Abdi Mohamed Isosta-Britanniasta, Said Ali Ruotsista, Abdulkadir Moalin Suomesta ja Aidid Ismail Ruotsista uskovat, että hyvät harrastukset auttavat nuoria tuntemaan itsensä osaksi yhteiskuntaa.

Jalkapallolla radikalisoitumista vastaan. Yassein Abdi Mohamed Isosta-Britanniasta, Said Ali Ruotsista, Abdulkadir Moalin Suomesta ja Aidid Ismail Ruotsista uskovat, että hyvät harrastukset auttavat nuoria tuntemaan itsensä osaksi yhteiskuntaa.

Ajankohtaista

Miksi nuori lähtee Syyriaan taistelemaan?

Euroopan somalit pohtivat Helsingissä keinoja ehkäistä nuorten radikalisoitumista. Välillä pelattiin jalkapalloa.

Jalkapallo toi yli sata somalitaustaista eurooppalaista Helsinkiin ja Vantaalle. Pelaamisen lisäksi palloilijat pohtivat myös nuorten radikalisoitumista. Oman yhteisön tukeminen lastenkasvatuksessa nähtiin yhtenä keinona ehkäistä nuorten lähtemistä ääriryhmiin.

Tapahtuma järjestettiin pääsiäisenä Suomessa neljättä kertaa. Sen kutsui koolle Helsingissä asuva Abdulkadir Moalin. Hänelle jalkapallo on esimerkki siitä, että ainoastaan yhteistyöllä voi saada maalin. Moalin näkee jo pelkän pelaamisen osana rauhantyötä.

Yassein Abdi Mohamed Isosta-Britanniasta ajattelee myös, että jalkapallo voi auttaa sosiaalisen rinnakkaiselon rakentamisessa.

– Ihmisille on tärkeää olla osa ryhmää. Uskon, että monet Syyriaan tai Irakiin taistelemaan lähteneet eivät ole tunteneet kuuluvansa Isoon-Britanniaan, mutta he tulevat huomaamaan, etteivät ole kotonaan myöskään taistelukentillä. Minun mielestäni näitä nuoria tulisi auttaa, hän ajattelee.

Mohamedista nuoria ei voi syyttää radikalisoitumisesta.

– Perheissä tulisi keskustella enemmän, jotta vanhemmat kuulevat, miltä lapsista tuntuu, ja jotta he voivat auttaa lapsiaan eteenpäin.

Jalkapalloturnaukseen ja rauhanseminaariin kerääntyi osallistujia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Isosta-Britanniasta.

 

He tulevat huomaamaan, etteivät ole kotonaan taistelukentillä.

 

Millaista on elää vähemmistössä eri puolilla Eurooppaa? Pelaajille on tärkeää jakaa kokemuksiaan siitä nyt, kun uutiset ääriryhmien toiminnasta ovat lisänneet syrjintää ja ennakkoluuloja muslimeja kohtaan. Jalkapalloturnauksen joukkueet pitävät vuorotellen turnauksen kussakin maassa.

Jalkapallossa ollaan samalla viivalla, eikä kukaan kysy, mitä poliittista suuntausta kukin edustaa. Tätä arvostaa Aidid Ismail Ruotsista. Hänestä on tärkeää, että kaikki voivat pelata yhdenvertaisina ja keskittyä yhteiseen päämäärään eli maalien saamiseen.

– Somaliaankin pitäisi rakentaa hyviä stadioneita, jotta ihmiset keskittyisivät muuhunkin kuin tappelemiseen ja tulisivat katsomaan yhdessä jalkapalloa.

Abdulkadir Moalin järjestää viikoittain jalkapalloilua pääkaupunkiseudun nuorille. Hänen mielestään olisi tärkeää ohjata eri kulttuuri- ja uskontotaustaisia nuoria pelaamaan yhdessä.

– Kun ihmiset ystävystyvät, he unohtavat sen, mikä heidät aikaisemmin erotti, Moalin sanoo.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius kertoo, että turnaus on jouduttu rakentamaan aina varsin pienellä rahalla.

– Tähän on ollut todella vaikeaa saada kumppaneita ja rahoitusta. Me pidämme kuitenkin tärkeänä, että väkivaltaa ennaltaehkäistään, ja että yhteiseen toimintaan on saatu mukaan eri-ikäisiä pelaajia.

Jalkapalloturnausta tuki Suomen Rauhanliitto yhdessä Helsingin seurakuntayhtymän ja Kirkon Ulkomaanavun kanssa.

– Jalkapalloturnauksessa on erityisen tärkeää, että aloite pelaamiseen on tullut somaleilta itseltään. Se ei ole heidän päidensä yli räätälöityä näennäistä osallistamista, toteaa Lodenius.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.