Miksi papit eivät äänestä kirkolliskokousvaaleissa?
Helsingin ja Espoon hiippakuntien papisto äänesti laiskasti vuoden 2008 kirkolliskokousvaaleissa. Helsingin hiippakunnan papeista äänioikeuttaan käytti 64 ja Espoon hiippakunnan papistosta 66 prosenttia.
Akavan kirkollisten ammattiliittojen puheenjohtaja Jukka Huttunen, miksi äänestysprosentit olivat niin matalia?
– Olen miettinyt tätä paljon. Minusta kaikki papit eivät näe riittävän kirkkaasti kirkon viran merkitystä kirkon rakentamisessa. Hallinto ja päätöksentekokin ovat sitä. Tarvitaan terästäytymistä, sillä äänestämisessä on kyse virkaan liittyvästä velvollisuudesta.
Mitä pitäisi tehdä toisin, että papit käyttäisivät äänioikeuttaan helmikuun 2012 kirkolliskokousvaaleissa?
– Ennen muuta tulisi käydä aitoa vaalikamppailua ja sitä kautta innostaa äänestäjiä. Tulevissa vaaleissa valitsijayhdistykset tuovat tavoitteitaan ja ehdokkaitaan esille ilahduttavasti erityisesti sosiaalisen median kautta. Jokaisen ehdokkaan tulee tehdä myös vaalityötä.
– Papistolla pitäisi olla porukkahenkeäkin niin, että muistutetaan ottaa osaa vaaleihin. Jopa esimieskin saisi kehottaa tässä tapauksessa äänestämään.
Neljä vuotta sitten käydyissä kirkolliskokousvaaleissa luottamushenkilöiden äänestysprosentti Helsingin hiippakunnassa oli 81 ja Espoon hiippakunnassa 84 prosenttia. Miten kommentoit tätä?
– Vaikka prosentit ovat korkeammat kuin papistolla, tulisi niiden olla vieläkin korkeammat. Nämähän ovat välilliset vaalit, eivät suorat kansanvaalit.
Ulla Lötjönen
Kirkolliskokousvaalit toimitetaan 13.2.2012. Vaalilistat tulee jättää 15.12. Kirkolliskokousvaaleissa papit äänestävät pappisehdokkaita ja seurakuntien luottamushenkilöt maallikkoehdokkaita.
Helsingin hiippakunnan kirkolliskokousvaalit 2012 –sivu löytyy tämän linkin takaa.
Espoon hiippakunnan sivu löytyy täältä.
Lisätietoa kirkolliskokousvaaleista.
Jaa tämä artikkeli: