null Miksi ukkonen jyrisee?

Miksi ukkonen jyrisee?

ÄITI, IHAN KUIN täällä olisi ukonilma, toteaa pieni poika uimahallin höyrysaunassa.
— Äiti, onko tämä sumua? Tuleeko siitä ukonilma? Äiti, miksi ukkonen jyrisee? poika jatkaa.
Aikuisia hymyilyttää.
Mutta kun ainoa mieleen nouseva ukkosenjyrinän selitys on se, että ukko Jumala siellä työntelee kottikärryjä pilvien päällä, on kotona pakko ottaa avuksi Lea Saukkosen tietoteos Suomalainen sää (Minerva 2008).
”Ukkosen jyrinä syntyy, kun ilma salamakanavassa kuumenee hetkessä 20 000–30 000 celsius-asteeseen ja laajenee räjähdysmäisesti. Laajenemisen synnyttämä paineaalto kuuluu paukahduksena. Koska salamat ovat useita kilometrejä pitkiä ja ääni kulkee suhteellisen hitaasti ilmakehässä, paineaallon synnyttämä paukahdus kiirii kuulijan korvaan salaman eri kohdista sarjana jyrähdyksiä”, kirjoittaa Saukkonen
Meteorologi Saukkonen käy kirjassaan läpi mieleenpainuneita sääilmiöitä 1900-luvulta nykypäivään, muun muassa tuhoisimpia myrskyjä, kovimpia paukkupakkasia ja kuumimpia intiaanikesiä.
Hän kertoo myös sääilmiöiden synnystä ja välineistä, joilla sääoloja tutkitaan. Opimme, mitä tarkoittaa polaaririntaman matalapaine ja millä periaatteella myrskyt nimetään. Ja ei, kumisaappaat eivät valitettavasti tarjoa minkäänlaista suojaa salamoita vastaan.
Lapsiperheelle kirjan tärkein anti voi kuitenkin olla se, mitä se kertoo ilmastonmuutoksesta. Lapsesi ja lapsenlapsesi eivät elä enää siinä Suomessa, jonka muistat omilta nuoruusvuosiltasi. Lumipeite vähenee, talvet synkistyvät, sademäärä kasvaa, ja vaikka maanviljely Suomessa helpottuukin, se myös vaikeutuu tuholaisongelman pahentuessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.