null Minä olen Charlie -näyttelyn turvallisuusuhat liioiteltuja

Minä olen Charlie -näyttelyn turvallisuusuhat liioiteltuja

Kolmesti suljettu Minä olen Charlie -näyttely avautui Kallion kirjastossa reilu viikko sitten. Näyttelyyn liitetyt turvallisuusuhat ovat osoittautuneet liioitelluiksi.

– Näyttelyssä on käynyt paljon ihmisiä, eikä mitään häiriöitä ole esiintynyt. Kävijöiltä tullut palaute näyttelystä on ollut joko positiivista tai neutraalia, kertoo Kallion kirjastonjohtaja Laura Norris.

Kallion kirjastoon näyttely "uskallettiin" ottaa Norriksen mukaan muun muassa siksi, että tilat ovat kaupungin omat eli tilakeskuksen hallinnoimia. Toiseksi poliisi oli arvioinut näyttelyn turvalliseksi.

– Poliisikin oli käynyt jo Arabianrannassa tekemässä näyttelystä turvallisuusselvityksen, ja totesi, ettei näyttely muodosta turvallisuusuhkaa, toteaa Norris.

Näyttely on kevään kuluessa tulossa esille myös muualle. Näyttelyn järjestäjän eli Suomen sarjakuvaseuran mukaan näillä näkymin teoksia olisi esillä ainakin Oulussa ja Turussa sekä eri paikoissa Helsingissä. Tällä hetkellä kopio näyttelystä on näytteillä myös Helsingin Vasemmistoliiton vaalitoimistolla.

– Näyttelyn esillepanoon liittyneiden ongelmien takia meille on tärkeintä, että mahdollisimman moni saa mahdollisuuden nähdä itse näyttelyn ja siinä mukana olevat työt. Siksi otamme näyttelystä useampia kopioita. Näin päästään kenties puhumaan sisällöstä, sananvapaudesta ja jättämään tämä vaihe taakse, kertoo Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola.

Ennen Kallion kirjaston tiloja näyttely suljettiin kolmesti sen järjestämiseen liittyviin turvallisuussyihin vedoten. Näyttely on tehty protestina sarjakuvalehti Charlie Hebdoa vastaan kohdistuneelle terrori-iskulle. Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen tehdyssä terrori-iskussa kuoli tammikuussa 12 ihmistä, joista viisi oli pilapiirtäjiä.

Vasemmistoliiton tiloissa näyttely avautui kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakson mukaan, koska puolue halusi tarjoamalla tilat osoittaa, että myös puolueet kantavat vastuun sananvapauden edistämisestä. Samalla haastetaan myös muut puolueet asettamaan näyttely esille omissa tiloissaan.

Minä olen Charlie -näyttelyssä on mukana Kirkko & kaupunki -lehden pilapiirtäjän Ville Rannan piirrosten lisäksi teoksia muilta suomalaisilta sarjakuva- ja pilapiirtäjiltä, joita ovat JP Ahonen, Pertti Jarla, Petri Koikkalainen, Timo Kokkila, Heikki Paakkanen, Milla Paloniemi, Jope Pitkänen, Joonas Rinta-Kanto ja Aino Sutinen.

Varsinainen näyttely Kallion kirjastossa, Viides linja 11, Sarjakuvahuoneessa 2. kerros, kello 9–20, ja kopio siitä Vasemmistoliiton vaalitoimistossa ovat esillä keskiviikkoon 18.3. asti. Vaalitoimisto, Hämeentie 26, on auki arkisin kello 14–20 ja lauantaisin kello 12–18.

Jaa tämä artikkeli: