Minka Kuustonen näyttelee ekoaktivistia
Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Minka Kuustonen näyttelee ekoaktivistia

Eevi on 23-vuotias lääketieteen opiskelija, joka on ollut teini-ikäisenä mukana ympäristöliikkeen toiminnassa. Liikkeen vaikutusmahdollisuuksiin pettynyt Eevi on perustanut muutaman nuoren kanssa laittoman suoran toiminnan ryhmän Telluksen tehdäkseen iskuja, jotka kohdistuvat ympäristöä tuhoaviin suuryrityksiin. Kun yhdessä iskussa kuolee ihminen, Eevi alkaa pohtia, onko paremman maailman eteen pakko uhrata ihmishenkiä.

Yle 1:llä alkavassa 6-osaisessa Tellus-rikossarjassa Eeviä näyttelevä Minka Kuustonen toteaa, että kyse on tiedostavista nuorista, jotka tarkoittavat hyvää.

– Telluksen tekeminen avasi omia silmiäni. Toivon, että ilmasto- ja energiapolitiikassa tehdään puhtaampia, maapalloa vähemmän kuormittavia valintoja. Jos ei reagoida ajoissa, se voi johtaa tulevaisuudessa ääri-ilmiöihin, kuten ekoterrorismiin.

Eeville elämäntehtävä aiheuttaa myös sen, että hänen on vaikea aloittaa seurustelusuhdetta, koska ei voi jakaa aktivistiryhmän salaisuuksia kenenkään kanssa.

– Iso kysymys Eeville on, miten hän toimii tapaamansa Alexin kanssa. Onko mahdollista rakastaa ja viettää samalla kaksoiselämää, Kuustonen pohtii.

Telluksen ohjaaja JP Siili otti yhteyttä Minka Kuustoseen rikossarjan merkeissä puolitoista vuotta sitten. Kuustosesta on kunnia, että hän sai tulla mukaan sarjaan jo sen kirjoitusvaiheessa.

– Minulle on tärkeää valmistautua hyvin. Eevi on moniulotteinen henkilö, ja kävimme tarkkaan läpi hänen ajatuksenkulkuaan.

Kuustonen rakastaa treenata rooleja varten pieniä yksityiskohtia. Hän liikkuu sarjassa vauhdikkaasti maastopyörällä, minkä vuoksi hänen piti harjoitella esimerkiksi portaiden alas polkemista. Hän kävi myös pukusuunnittelijan kanssa etsimässä ekologista vaatetusta, koska Eevi pyrkii tekemään kaikissa asioissa kestäviä valintoja.

Kuustonen uskoo, että Tellus-rikossarja kiinnostaa juuri ilmasto- ja energia-asioiden ajankohtaisuuden vuoksi.

– Se tuo esiin erilaisia näkökulmia esimerkiksi laillista ympäristöaktivismia edustavan Alexin ja Telluksen laitonta suoraa toimintaa tutkivan Taneli-poliisin kautta. Heitä näyttelevät Lauri Tilkanen ja Pirkka-Pekka Petelius.

Esiintymiseen Minka Kuustonen alkoi tuntea vetoa jo ala-asteella. Kaikki lähti leikistä: hän teki kotona sisarensa Iinan kanssa musiikkiesityksiä ja näytelmiä. Myöhemmin hän kirjoitti ja ohjasi koulunäytelmiä ja esiintyi nuorisomusikaaleissa. Ammattihaave alkoi hahmottua, ja pari vuotta lukiosta valmistumisen jälkeen Kuustonen pääsi opiskelemaan Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitokselle.

– Minua kiinnostaa erilaisiin rooleihin ja aiheisiin hyppääminen. Näyttelijän tehtävänä on toimia henkilöiden tunteiden ja elämäntilanteiden välittäjänä.

Freelancerina toimiva näyttelijä on tyytyväinen siitä, että toistaiseksi töitä on riittänyt. Kuustonen on näytellyt viime vuodet Kansallisteatterissa. Marraskuun loppuun asti pyörivässä Ingmar Bergmanin Persona-näytelmässä hänellä on toinen päärooleista. Teatterin ohjelmistossa on yhä myös Kuningas kuolee -teos, jossa Kuustonen näyttelee kuningatarta.

Teatteritöiden ohella Kuustonen on esiintynyt elokuvissa ja tv-sarjoissa. Esimerkiksi elokuussa ensi-iltansa saaneessa Kesäkaverit-elokuvassa hänellä on yksi päärooleista.

Marjo Kytöharju
Tellus-rikossarja Yle TV1:n Kotikatsomossa su 16.11. klo 21.05

Jaa tämä artikkeli: