Minna Kuntsi-Lehto tuuppaa asukkaita yhteen
Kahden kerrostalon yhteisökoordinaattori Minna Kuntsi-Lehto tuntee kaikki 125 asukasta. Asukkaat vetävät monenlaisia kerhoja talonsa kakkosolohuoneessa. Kuva: Sirpa Päivinen

Kahden kerrostalon yhteisökoordinaattori Minna Kuntsi-Lehto tuntee kaikki 125 asukasta. Asukkaat vetävät monenlaisia kerhoja talonsa kakkosolohuoneessa. Kuva: Sirpa Päivinen

Minna Kuntsi-Lehto tuuppaa asukkaita yhteen

Yhteisiä asukastiloja on monessakin kerrostalossa, mutta Setlementtiasunnot Oy:n taloissa työskentelee kokopäiväisesti myös koodari eli yhteisökoordinaattori. Minna Kuntsi-Lehdon työpaikka on Kalasatamassa, Capellan puistotien Messi-asukastilassa.

– Kun aamulla tulen töihin, varhaisimmat lehdenlukijat ovat jo lähteneet. Jokaisella talojemme asukkaalla on avain tähän kakkosolohuoneeseen, Kuntsi-Lehto kertoo.

Avaimella pääsee Messiin puoli seitsemästä aamulla puoli kymmeneen illalla. Tilaa voi myös varata maksutta omaan käyttöön myöhempäänkin, vaikka syntymäpäivien viettämistä varten.
 

"Koodari" ottaa asukkaat vastaan

Setlementtiasunnoilla on samassa korttelissa vuokratalo ja asumisoikeustalo +55-vuotiaille. Asukkaita on yhteensä 125, ja Kuntsi-Lehto tuntee heidät kaikki. Hän näyttää asuntoja, ottaa uudet asukkaat vastaan, tekee vuokrasopimukset ja perehdyttää talon käytäntöihin. Hän myös käynnistää asukastoimikunnat, jotka suunnittelevat toimintaa asukastiloihin.

Messissä pyörii asukkaiden vetämänä monia kerhoja. On ruotsin ja englannin keskustelukerhot ja atk-opastusta. On itämaista tanssia, tuolijumppaa ja kädentaitoja. Jokatiistainen vetonaula on kahvikerho, jossa käy 30–40 asukasta. Kahvia voi toki juoda 50 sentillä milloin vain.

– Roolini on olla toimintaan tuuppaaja. Minun kauttani voi myös tehdä ilmoituksia huoltomiehelle. Jos naapuri häiritsee, otan yhteyttä ja sovittelen, Kuntsi-Lehto kertoo.
 

Huolenpitoakin tarvittaessa

Eikä tässä kaikki. Jokaisella asukkaalla ja jollakulla heidän läheisistään on Kuntsi-Lehdon puhelinnumero. Jos läheinen on huolissaan, hän voi soittaa koordinaattorille ja pyytää tätä käväisemään asukkaan luona. Tai jos asukkaalla on jokin hätä, koodari voi auttaa.
 

Yksinasumisen lisääntyessä yhteisöllisyyden tarve kasvaa."
 

– Täällä ei kenenkään tarvitse olla yksin, jos ei halua, Minna Kuntsi-Lehto sanoo.

Lokakuun lopulla pidettiin asukkaiden syystalkoot. Mukaan kutsuttiin korttelin muidenkin talojen asukkaat. Kesäkukat vaihdettiin ja sato korjattiin viljelylaatikoista; laatikot ovat asukkaiden itse nikkaroimat. Messin ikkunat pestiin kivipölystä – sitä riittää rakenteilla olevassa Kalasatamassa! Sitten oli talkoosoppaa ja talkoosauna.

– Meillä on toimintaa myös vastapäisen päiväkodin kanssa. Kuulun Kalasataman aluetyöryhmään, jossa eri toimijoiden kanssa suunnitellaan tapahtumia.

Aikaisemmin Minna Kuntsi-Lehto on työskennellyt Viikin, Myllypuron ja Malmin Setlementtiasunnoissa. Hän kiteyttää yhteisökoordinaattorin tehtävät näin: läsnäolo ja palveluohjaus, sosiaalinen ja osin myös tekninen isännöinti. Kalasatamassa hän on työskennellyt vuodesta 2013.

Joensuusta, viiden tyttären perheestä tuleva Minna Kuntsi-Lehto asui lapsuutensa rivitalossa, jossa kaikki tunsivat toisensa. Yhteisöllisyys meni veriin.
 

P.S. Oman perheeni kanssa asun Arabianrannassa, joka on myös hyvin yhteisöllinen paikka.

Alun perin aioin lähetystyöntekijäksi Afrikkaan, mutta sitten tuli mies kuvioihin ja suunnitelmat muuttuivat.

Nautin kun näen, miten hyvin ihmiset voivat yhteisössä. Yksinasumisen lisääntyessä yhteisöllisyyden tarve kasvaa.

 

Setlementtiliitto on sivistys- ja sosiaalista työtä tekevä kansalaisjärjestö. Se on pääomistajana voittoa tavoittelemattomassa Setlementtiasunnot Oy:ssä ja sen tytäryhtiössä Setlementtiasumisoikeus Oy:ssä.

Jaa tämä artikkeli: