null Mintun satutuokio

Tarinan voimaa. Minttu Mustakallio lukee satukirjaa seurakuntien järjestämässä tapahtumassa Musiikkitalossa.

Tarinan voimaa. Minttu Mustakallio lukee satukirjaa seurakuntien järjestämässä tapahtumassa Musiikkitalossa.

Mintun satutuokio

Minttu Mustakallion mielestä kirjan lukeminen lapselle on tärkeää läheisyyden ja lapsen kehityksen kannalta.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elokuvista, tv-sarjoista ja teatterista tuttu näyttelijä Minttu Mustakallio on lupautunut lukemaan satukirjaa Helsingin seurakuntien järjestämässä tapahtumassa Musiikkitalossa helmikuun alussa. Luettavana on Kaisa Raittilan kirjoittama ja Nina Haikon kuvittama satukirja Ruusukorva ja Kyyhkynen, joka kertoo rispaantuneen unilelukoiran ja joulukuusen oksalta pudonneen siipiniekan seikkailusta.

– Kirjassa on lempeä ja positiivinen ote, ja se saa miettimään asioita monelta kantilta. Se on myös visuaalisesti innostava, Mustakallio sanoo.

Äitinä hän arvostaa sitä, että seurakunta lähestyy lapsiperheitä lähettämällä heille satukirjan ja kutsumalla tapahtumaan. Hänestä kaikki lapsiin kohdistuva myönteinen huomio on tervetullutta nyky-yhteiskunnassa.

Musiikkitalon satuhetkessä Mustakallion kumppanina on Samuli Laiho, joka säestää hänen lukemistaan pianolla.

– Lapselle on kiva, että mukana on myös ääniä. Olen tehnyt Samulin kanssa paljon yhteistyötä improvisaatiopohjalta. Esitys ei siis etene sekunnilleen harjoiteltuna vaan piano kulkee tarinan mukana. Toivoisin, että myös lapset osallistuisivat jotenkin tarinan kulkuun.

Yhteiset lukuhetket ovat Minttu Mustakallion mielestä ensisijaisen tärkeitä lapsiperheen elämässä.

– Olen sen verran vanhanaikainen, että tällaisena sähköisenä aikana oikean kädessä pidettävän kirjan lukeminen lapselle tuntuu entistä tärkeämmältä. En silti tuomitse sähköisen kirjankaan lukemista. Tärkeintä tietysti on yhteinen aika lapsen kanssa.

Mustakallio kokee tarinoiden ja niihin liittyvien keskustelujen edistävän muun muassa lapsen kielellistä kehitystä. Sylissä lukemiseen kuuluu myös läheisyyttä ja muita hyviä asioita.

Näyttelijän oma työ on tarinoiden kertomista, ja työ vie Mustakalliota tällä hetkellä moneen suuntaan. Hän harjoittelee parhaillaan Kansallisteatterissa Minna Nurmelinin tekstiin perustuvaa Dreamteamia, joka kertoo elämäntapavalmentajista. Keväällä hänellä alkavat Matti Ijäksen tv-elokuvan kuvaukset. Valkokankaalla Mustakallion puolestaan voi nähdä helmikuun alusta lähtien, jolloin hän esittää uudessa Risto Räppääjä -elokuvassa Rauha Räppääjää.

Musiikkitalon satuhetki liittyy seurakuntien vuonna 2009 aloittamaan Pienelle parasta -hankkeeseen. Ruusukorva ja Kyyhkynen -kirja on lähetetty jo alkuvuodesta 4 300:lle kasteen saaneelle 3–4-vuotiaalle helsinkiläislapselle. Kutsun konserttiin lapsi saa tällä viikolla.

Hanketta koordinoivan varhaiskasvatuspastori Arto Helteen mukaan tästä eteenpäin kaikki perheet, joiden lapsen kasteesta on kulunut kolme vuotta, saavat Ruusukorvan ja Kyyhkysen. Myös satuhetkiä aiotaan järjestää jatkossa lisää.

– Kaisa Raittila on kirjoittanut hienon kirjan lapsen kokonaisvaltaisesta kasvusta. Tähän liittyy myös sylissä lukemisen perinne, jota haluamme vahvistaa sukupolvelta toiselle.

– Nina Haikon kuvitus puolestaan tukee hyvin kirjan sisältöä. Sen visuaalinen ilme pyrkii puhuttelemaan lasta ja innostamaan pahvihahmoineen vaikka nukkekotileikkiin.

Pienelle parasta perustuu ideaan tukea vanhempia kristillisessä kasvatuksessa vauvaikäisestä lähtien.

– Lapsen synnyttyä kirkkoon kuuluvat vanhemmat saavat seurakunnalta kasteeseen kutsuvan kirjeen. Kun kaste on toimitettu, lapsi saa kaste- ja kummitodistukset sekä Pienen iltahetki -paketin, joka sisältää tuutulaululevyn, vanhempien kirjeen lapselle ja enkelitaulun, Arto Helle selvittää.

Nyt ajankohtaisen satuhetkivaiheen jälkeen on vuodeksi 2015 suunnitteilla neljäs vaihe, jolloin nykyiset kolmevuotiaat ovat kuusivuotiaita. Sen sisältö tulee liittymään päiväkerho- tai päivähoitoajan päättymiseen, kun lapsi on tullut kouluikään. Avainsanoina ovat tuolloin Sinä osaat, sinä pärjäät.

– Haluamme tuoda kaikella tällä esiin sitä, että Jumala on kuin auringon valo ja läsnä lapsen elämässä, vaikka sitä ei aina osaa havaita ja nimetä. Kristillisyys kietoutuu arkeen, kuten hengittäminen, perusturvallisuus ja tunnemuisti.

Helteen mukaan Pienelle parasta on saanut vuosien varrella hyvää palautetta. Moni vanhempi on yllättynyt siitä, että kirkko on lähestynyt perheitä modernilla ja koskettavalla tavalla.

Lisätietoa saa osoitteista www.pienelleparasta.fi ja Facebook.com/pienelleparasta.

Pienelle parasta -satuhetki su 2.2. klo 15 Musiikkitalon Black Boxissa, Mannerheimintie 13 A.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.