
Karhun kainalossa. Ongelmat olivat vielä pieniä, kun Urho Kekkonen (Seppo Pääkkönen) takasi idänkaupan kasvun ja vakauden.
Missä kyydissä Suomi nyt on?
Jos on tottunut kääntämään sanomalehden taloussivut nopeasti ohi, on finanssipolitiikan kehityskulku Suomessa ja koko Euroopassa saattanut jäädä hataralle tietopohjalle. Ymmärryksellisiä aukkoja paikkaa rankalla kädellä ja hauskasti Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Neljäs tie .
Kansallisteatterin suurella näyttämöllä katsoja kuljetetaan kolmessa tunnissa kansalaissodasta hyvinvointivaltion rakentamisen kautta tähän päivään, jolloin ei juuri muusta puhuta kuin supistuksista, leikkauksista, uhista ja säästöistä.
Miten tässä nyt näin pääsi käymään?
Neljäs tie osoittaa menneet kehityskulut, tulkitsee niitä ja ennustaa tulevaa. Näyttämölle ja vähän katsomoonkin marssitetaan poliitikkoja ja muita päättäjiä hengästyttävä määrä. Tapaamme muun muassa Esko Ahon, Mauno Koiviston, Jutta Urpilaisen, Urho Kekkosen, Tarja Halosen, Angela Merkelin, José Manuel Barroson ja Björn Wahlroosin. Rooleja on liki 90.
Ja kuinka he laulavatkaan! Oi kallis Suomenmaa saa uuden merkityksen, ja komea Talking about revolution kehystää videokuvia mellakoivasta Euroopasta. Jänneväli on hehkeästä isänmaallisuudesta tulevien katastrofien uhkaan.
Taustatyön on täytynyt olla hirmuinen. Sitä tekemässä ovat olleet Susanna Kuparinen , Jari Hanska , Seppo Konttinen ja Antti Berg . Valoa tapahtumiin ovat tuoneet myös monet mukana olleet poliitikot sekä joukko nimettömiä lähteitä.
Neljäs tie ottaa reippaasti kantaa: Suomi on tehnyt tietoisesti tai tyhmyyttään joukon arveluttavia ratkaisuja. Esimerkiksi: myytiin valtionyhtiöt, joiden piti turvata kansalaisille kohtuuhintaiset palvelut. Toisin kävi ja voitot menivätkin ihan muualle. Liityttiin Euroopan talous- ja rahaliittoon, koska uskottiin sen takaavan vakaan rahan arvon. Toisin kävi. Piti taata kotimaassa ja Euroopassa kansalaisille hyvinvointia. Toisin kävi – päädyttiin siirtämään rahaa veronmaksajilta pankeille. Eurooppa köyhtyi.
Kaikkea näyttämöllä kerrottua on vaikea omaksua kerralla, mutta onneksi käsiohjelmasta löytyy hyvä tietopaketti.
Sieltä löytyy tämäkin tieto, jolle ei tiedä, itkisikö vai nauraisiko: 13.2.2013 talouskomissaari Olli Rehn lähettää euromaiden valtiovarainministereille kirjeen, jossa hän vaatii, että tuorein tutkimustieto Euroopassa harjoitetun finanssipolitiikan vaikutuksista tulee unohtaa, koska se murentaa luottamusta EU:ssa valittuun politiikkaan.
Marja Kuparinen
Neljäs tie, ohjaus Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä. Kantaesitys Kansallisteatterin suurella
näyttämöllä 20.3.
Jaa tämä artikkeli: