null Mistä Jeesuksesta Paavali puhuu?

Puheenvuorot

Mistä Jeesuksesta Paavali puhuu?

Teologian ylioppilas Kari Peitsamo kirjoittaa Kirkko ja kaupunki -lehden mielipidesivulla (26.8.) tekstiä, joka varmastikin perustuu teologisessa tiedekunnassa opetettuihin asioihin, mutta joka maallikosta vaikuttaa aika erikoiselta. Peitsamo toteaa, että Markuksen tarina on kokonaan fiktio eikä mitään Jeesusta ei ole milloinkaan voitu osoittaa olleen. Kuitenkin hän myöntää, että Saul kohtasi Damaskoksen tiellä Kristuksen ja muuttui Paavaliksi.

Paavalin on itse todettu tutkimuksissa kirjoittaneen seitsemän omissa nimissään olevista 12 kirjeestä. Roomalaiskirjeessä hän toteaa: ”Tiedättehän, että meidät kaikki Kristukseen Jeesukseen kastetut on kastettu hänen kuolemaansa. Tiedämme, että koska Kristus on herätetty kuolleista, hän ei enää kuole eikä kuolemalla ole enää valtaa häneen.” Ensimmäisessä kirjeessä korinttilaisille hän toteaa: ”Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois. Tämän jälkeen hän ilmestyi Jaakobille ja sitten kaikille apostoleille. Viimeiseksi kaikista hän ilmestyi minullekin, joka olen kuin keskosena syntynyt.”

Jos Kari Peitsamo pitää Kristuksen ilmestymistä Paavalille totena, niin mistä ihmeen Jeesuksesta Paavali oikein puhuu kirjeissään? Jeesuksesta, joka oli Paavalin mukaan kuollut ja noussut kuolleista ja ilmestynyt ihmisille. En oikein ymmärrä Kari Peitsamon väitettä siitä, että Markuksen evankeliumi on fiktio eikä Jeesusta ole koskaan osoitettu olleen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.