null Mistä kertoo kumipuu?

Merkitysten tiheyttä. Timo Heinon teos Koivuniemen herra (2007) on kumilla päällystettyä puuta, jonka pinnalla on linnunmunia.

Merkitysten tiheyttä. Timo Heinon teos Koivuniemen herra (2007) on kumilla päällystettyä puuta, jonka pinnalla on linnunmunia.

Mistä kertoo kumipuu?

Taide on usein luonteeltaan monitulkintaista. Teokseen voi tarjota yhden näkökulman sen tekijä, taiteilija. Kuitenkin jokainen vastaanottaja tuottaa teoksen merkityksen uudelleen, kun hän kohtaa teoksen ja antaa sen koskettaa.

Kuvataiteilija Timo Heinon (s. 1962) taide levittäytyy takautuvassa näyttelyssä Tennispalatsin yläkerran tiloihin oivallisesti. Jokainen teos itsessään vaikuttaa hallitulta ja sellainen on myös ripustus. Tilaan tulvii kaunista luonnonvaloa, kun korkeat ikkunat on kerrankin jätetty peittämättä.

Timo Heino käyttää usein löytö- ja jätemateriaaleja uudella, yllättävälläkin tavalla. Hän tekee veistoksellisia teoksia, jotka ottavat tilan haltuun. Ne viittaavat muun muassa luonnon ja kulttuurin väliseen suhteeseen, valtaan ja väkivaltaan. Jokainen niistä on mahdollinen keskustelun avaaja ja ajattelun katalysaattori.

Näyttelytilassa kierrellessäni ajattelen useasti, että ”tämä voisi olla niin, mutta ehkä näinkin”. Vaikka on hauska etsiä omia tulkintoja ja rakentaa teosten tarinaa ilman ennakkotietojakin, mietin taas taustatiedon ja taiteilijan intention merkitystä. Seinillä on lyhyet teostekstit. Ne tulevat tarpeeseen, kun teokset kajoavat vihjaillen vaikeisiinkin yhteiskunnallisiin teemoihin.

Metalliristikoista tehdyssä Kasvatuslaitos-teoksessa kävijä voi katsoa ja kokea sileiksi turkis-palloiksi jalostettujen ”tuotantoeläinten” häkin halutessaan myös sisältäpäin.

Mustalla kumilla päällystetyn puun ”silmuina” on linnunmunia teoksessa Koivuniemen herra. Kumipuu voisi viitata yhtä aikaa lasten ruumiilliseen kurittamiseen, seksuaaliseen ja fetisistiseen kuvastoon ja luonnon saastumiseen tai sen yllättäviin mutaatioihin. Oksiston ruoskamaisuudessa ja teollisen sileässä pinnassa on jotain kammottavaa ja iholle asti tulevaa. Silti teoksessa on mukana melkein huumoriakin: miten munat muka voivat kasvaa puun rungosta?

Materian käyttötarkoitus on jalostunut Sylkäisty avaruus -teoksessa, jonka mustanpuhuvaan sisustaan kävijä saa sananmukaisesti tunkeutua. Telttamaisen teoksen sisällä kävijä voi levähtää ja katsella kaunista tähtitaivasta. Teoksen herkkä tunnelma vähän latistuu, kun tietää, että jokainen ”tähti” on kertaalleen pureskeltu nikotiinipurukumi, kaikki saman ihmisen yhden vuoden aikana jauhamia.

Päättömät nuket, ampiaispesät, runnoutuneet ostoskärryt ja ympäri kääntyneet sateenvarjot voisivat olla alitajuista, surrealistista ja rumankaunista unikuvastoa. Turvallisessa museotilassa katsoja voi toisaalta altistua epävarmuudellekin.

Museon alakerran täyttää tunnelmaltaan tyystin toisenlainen näyttely Sirkustarinoita , joka sukeltaa sirkuksen kiehtovaan maailmaan. Mukana on 13 taiteilijan teoksia, joista moni on museon omista kokoelmista.

Satu Itkonen
Timo Heino Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 17.11. saakka.
Avoinna ti–su 11–19. Liput 10 / 8 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ilmainen sisäänpääsy kuukauden 1. perjantaina. Näyttelyyn liittyy tapahtumia ja opastuksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.