null Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä

Puheenvuorot

Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä

Keskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja naisten omat kertomukset seksuaalisesta häirinnästä olivat välttämätön ensiaskel "yhteisöllisen väkivallan" havaitsemiseksi (ainakin Helsingin Sanomissa ja verkkotorilla). Seuraava askel linssien kirkastuessa olisi tietenkin näiden valitettavien tapausten ehkäisy ennalta.

Naisena voisin kysyä seuraavaa: Olisikohan meillä aika myöntää vakavissaan se tosiseikka, että naisten ja miesten välisessä kanssakäymisessä on tähän saakka piilotellut varsinainen ongelmavyyhti, suomalaisen ja kenties negatiivisesti globaalistuvan kulttuurin sokea piste, naisiin kohdistuva yhteisöllinen viha eli naiselle sukupuolen takia tehty väkivalta? Entäpä millä tavalla voidaan taata naisille ja tytöille ihanteellinen väkivallaton elämä ja kunnioitus työpaikalla sekä päivittää myös peruskoulun KiVa Koulu -hanke vastaamaan näihin ikäviin, uusiin haasteisiin?

Sinänsä mainio KiVa Koulukin näet käy peruskoululaisille epäuskottavaksi, jos edes aikuiset eivät osaa käyttäytyä ja jos naisopettajatkin muistuttavat aika ajoin rehellisesti sanottuna viatonta naisvihan uhria. Nuoret ovat kokemukseni mukaan tällaisissa asioissa hyvinkin herkkiä huomaamaan epäkohtia kuten toisten ihmisten pahoinvointia.

Kasvatuksessa tulisi ehdottomasti korostaa jokaisen modernin yhteiskunnan jäsenen omaa vapautta toimia ja vastaavasti tuoda esiin yksilön omaa moraalitajua; jokainen on itse vastuussa omista teoistaan eikä saa selitellä tekojaan millään "yleisellä käytännöllä". Nuorilla täytyy olla myös esikuvinaan ihmisyyttä arvostavia kasvattajia, jotka tietävät, kuinka meillä kudottaisiin nykyisestä ongelmavyyhdestä kestävä ja iloinen tilkkutäkki.

Reija Halonen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.