Mitä kylvät?
Hedelmä. Kylvänkö sääntöjä vai hyvää? Kuva: Katri Saarela

Hedelmä. Kylvänkö sääntöjä vai hyvää? Kuva: Katri Saarela

Mitä kylvät?

Siihen aikaan ajateltiin, että sairautta aiheuttanut paha henki voidaan karkottaa vain sitä vahvemmalla toisella hengellä. Mutta se piti tehdä käyttämällä vahvemman hengen nimeä, jota heikompi henki ei voisi vastustaa.

Näin oli juuri tapahtunut. Jeesuksen opetuslapset olivat nähneet ventovieraan miehen ajavan ulos henkiä Jeesuksen nimessä. He olivat yrittäneet estää häntä, koska hän ei ollut Jeesuksen opetuslapsi.

”Älkää estäkö”, Jeesus sanoi. ”Eihän yksikään, joka tekee voimateon minun nimessäni, voi heti perään puhua minusta pahaa.”

Ja sitten tulevat Jeesuksen sanat, joita kannattaa miettiä:

”Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme.”

Onko maailmassa herätysliikettä, jonka ydin perustuisi tähän, että jos et ole Jeesusta vastaan, olet hänen puolellaan?

Markuksen ensimmäinen pointti korostaa siis suvaitsevaisuutta. Jeesus toivotti muukalaisen tervetulleeksi alkamatta tenttiä hänen uskoaan.

Sen sijaan me korostamme uskonasioissa oppien hallitsemista ja täydellistä sitoutumista niihin. Ikään kuin Jumala voisi käyttää vain opetuslasten sisintä sisäpiiriä.

Onneksi Jeesus oli toista maata.

Markuksen toinen pointti: Perusjuttu on lopultakin hyvän tekeminen. Ja kysymys kuuluu, mitä me kylvämme: sääntöjäkö? Vai hyvyyttä?

Oikean opin vaatimisen sijaan meidän tulisi keskittyä oikeisiin tekoihin. Syventyä ortodoksian sijasta ortopraksiaan. Antaa janoiselle vettä.

Jotka näin tekevät, Jeesus sanoo, eivät jää vaille palkkaansa.

Olli Valtonen

5. sunnuntai loppiaisesta

Kahdenlainen kylvö
Väri: vihreä
Valo: kaksi kynttilää
Tekstit: Ps. 37: 1–9, 4. Moos.11: 24–30, Fil. 1: 12–18, Mark. 9: 38–41

 

Jaa tämä artikkeli: