null Mitä ostaa kaupasta tammikuussa? Lue satokauden vinkit

Kuva: Keskon aineistopankki

Kuva: Keskon aineistopankki

Hyvä elämä

Mitä ostaa kaupasta tammikuussa? Lue satokauden vinkit

Tammikuussa edellisestä kasvukaudesta on pitkä aika. Poimi satokausikalenteristamme parhaat vinkit talven ruokiin.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan ihmisen pitäisi nauttia puoli kiloa kasviksia päivässä. Talviaikaan määrän saavuttaminen voi tuntua ylivoimaiselta. Satokausituotteita suosimalla määrän saa helposti täyteen.

Satokausi voi tuntua kummalliselta sanalta, sillä eihän Suomen pelloilla kasva mitään hangen alla. Satokausituotteita ovat kuitenkin myös viime kasvukauden kasvikset, jotka säilyvät varastoissa.

Ulkomaiset kasvikset korvaavat omalta osaltaan kotimaisten vastineiden puutetta.

Satokauden kasvisten suosiminen on järkevää ekologisuuden vuoksi. Luonnollisen kasvukauden aikana kypsyneet kasvikset kuluttavat vähemmän energiaa kuin kasvihuoneessa tuotetut.

Toisaalta satokausituotteet ovat yleensä edullisia, sillä kasvista on saatavilla silloin runsaasti. Suurissa tuotantomäärissä kasvatus- ja kuljetuskustannuksiin kuluu vähemmän rahaa.

Kokeile maa-artisokkaa ja erivärisiä porkkanoita

Maa-artisokkaa kannattaa kokeilla sosekeittoihin ja jälkiruokiin. Kuva: Thinkstockphoto

Maan alla kasvaa monenlaisia herkkuja kesällä, jotka selviävät hyvin talven yli varastoissa. Juurekset sopivat hyvin monenlaiseen käyttöön: uunissa hauduttamalla niistä saa aivan uusia makuja esiin.

Talvella ostoskoriin kannattaa valita esimerkiksi punajuuria, sellereitä, lanttuja, palsternakkoja ja sipuleita. Näiden rinnalla voi kokeilla esimerkiksi maa-artisokkaa ja erivärisiä porkkanoita.

Maa-artisokka muistuttaa hivenen perunaa, mutta kypsennettynä se maistuu makealta. Se sopiikin hyvin raakana salaattiin tai kypsennettynä sosekeittoon. Artisokkaa kannattaa kokeilla myös jälkiruuissa.

Porkkanan ei tarvitse olla aina tuttu oranssi. Osassa kaupoista löytyy violetteja tai keltaisia porkkanoita. Erivärisillä porkkanoilla saa helposti väriä mihin tahansa ruokaan.

Nappaa kaaleista vitamiineja ja kivennäisaineita

Korealainen kimchi on mausteinen herkku. Kuva: Thinkstockphoto

Juuresten tapaan myös kaalit säilyvät hyvin talvisäilytyksessä. Valko-, puna- ja kiinankaali ovat edullisia vaihtoehtoja, joita voi käyttää monenlaiseen ruuanlaittoon. Kannattaa kokeilla myös ruusu-, kurttu- ja vuonankaalia.

Kaalit ovat varsinaisia terveyspommeja. Ne sisältävät runsaasti C-, E- ja K-vitamiineja sekä beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi niissä on erilaisia kivennäisaineita kalsiumista seleeniin ja kuitua.

Kaaleista voi valmistaa esimerkiksi amerikkalaista coleslaw –salaattia tai korealaista kimchia. Jälkimmäinen ruokalaji valmistetaan kiinankaalista hapattamalla. Tuloksena on mausteinen kasvislisäke.

Korvaa liha kuivatuilla pavuilla ja herneillä

Härkäpapu on kotimainen proteiinia pursuava vaihtoehto lihalle. Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Viimevuotista satoa voi hyödyntää myös kuivattuna. Siitä oivallisia esimerkkejä ovat pavut ja herneet.

Ne sisältävät runsaasti proteiineja ja sopivat aivan hyvin lihankorvikkeeksi. Pavuista saa myös hiilihydraatteja, hivenaineita ja kuitua.

Pavuista kannattaa kokeilla kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi härkäpapua on pitkään viljelty Suomessa. Myös taite-, vaha-, leikko- ja ruusupapua voi testailla.

Kasvata omat itusi

Muista hyvä hygienia ituja kasvattaessa. Kuva: Thinkstockphoto

Talvella ei tarvitse tyytyä pelkästään menneen satokauden tuotteisiin. Kotona voi kasvattaa omia ituja. Ne tuovat ruokavalioon vaihtelua ja asuntoon mukavaa väriä.

Idättää voi melkein mitä siemeniä tahansa esimerkiksi mungpapuja, sinimailasta tai halkaisemattomia linssejä. Idätyksen voi tehdä lasipurkissa esimerkiksi tiskikaapissa.

Itujen kanssa kannattaa muistaa hyvä hygienia. Idättämisolosuhteet ovat otolliset mikrobien kasvulle. Esimerkiksi EHEC-bakteria ja salmonellaa voi esiintyä iduissa. Erityisen vaarallisia ne ovat lapsille ja vanhuksille.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan turvallisinta onkin kuumentaa idut ennen syömistä.

Muista myös tuontikasvikset

Persimonia kutsutaan myös sharoniksi ja kakiksi. Kuva: Thinkstockphoto

Talvella kotimaisia kasviksia on tarjolla luonnollisesti vähemmän kuin kesällä ja syksyllä. Siksi kannattaa tarkistaa, mitä ulkomaisia tuotteita on tarjolla.

Tammikuu on etenkin sitrushedelmien kulta-aikaa. Esimerkiksi appelsiinit, greipit, klementiinit ja sitruunat ovat suhteellisen edullisia tähän aikaan.

Kaupassa kannattaa tarttua myös hivenen tuntemattomampiin granaattiomenoihin ja persimoniin. Näiden etelän herkkujen kysyntä kasvaa kohinalla ja siksi niitä on saatavilla yhä useammissa kaupoissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.