null Mitä tehdä hiihtolomalla? Katso ilmaiset menovinkit perheelliselle pk-seudulle

Espoossa on peräti 90 luistelukenttää ja neljä tekojääkenttää.

Espoossa on peräti 90 luistelukenttää ja neljä tekojääkenttää.

Mitä tehdä hiihtolomalla? Katso ilmaiset menovinkit perheelliselle pk-seudulle

Hiihtoloma alkaa ensi maanantaina Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Nollan euron budjetti voi olla haaste, mutta ilmaisiakin aktiviteetteja on. Mitäköhän mieluista löydät Kirkko ja kaupungin koosteesta?

Maksutta leffaan

Kulttuurikeskuksen kulttuuritaloissa eri puolilla Helsinkiä järjestetään hiihtolomaviikolla kursseja ja muita tapahtumia lapsille ja nuorille. Lisäksi niissä näytetään talvilomaleffoja, joista useimpien näytöksiin on vapaa pääsy.

Viikon aloittaa Pikku Prinssi tiistaina Malmitalon Malmisalissa ja keskiviikkona samassa paikassa seikkailee Iso Kiltti Jätti. Torstaina Tatu ja Patu panevat Kanelia kainaloon Malmitalon pienessä salissa.

Annantalon juhlasalin valkokankaalla seikkailee koko perheen iloksi sympaattinen piirroshahmo Myyrä. Vuosalin talvilomaleffana esitetään keskiviikkona Hayao Miyazakin Laputa – Linna taivaalla. Perjantaisessa anime-seikkailufantasiassa kohtaavat poika ja peto.

Kulttuurikeskuksen koko hiihtolomatarjonta talvilomaleffoineen löytyy täältä. Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa pörrää Maija Mehiläinen ja hurjailee Iso Kiltti jätti.

Ikioma animaatio ihan ilmaiseksi

Talvilomaviikkoa voi viettää myös kirjastossa. Helmet-kirjastoissa on lasten ja nuorten tapahtumia koko lomaviikon ajan. Vantaalla, Martinlaakson kirjastossa ja Espoossa Ison Omenan kirjastossa järjestetään lapsille talvilomaviikolla maksuttomat animaatiopajat. Katso lisää Vantaan pajasta täältä ja Espoon pajasta täältä. Oman Helmet-kirjastosi hiihtolomatapahtumiin voit tutustua täällä.

Myös nuorisotiloissa tapahtuu

Nuorisotiloissa on paljon erilaista toimintaa 9-17-vuotiaille. Vantaalla kaupungin nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä monet järjestöt tarjoavat monenmoista talvilomatoimintaa.

Raitista ulkoilmaa - vaikka retkeillen

Jos kehonkulttuuri kiinnostaa eniten, löytää esimerkiksi sivakointia halajava kilometrikaupalla latuja ympäri pääkaupunkiseutua. Tekojäät ja luistelukentät ovat hyvässä kunnossa Helsingissä ja verkosta löytyvät ajantasaiset tiedot myös Vantaan luistinradoista.

Tikkurilan jäähallissa on yleisöluisteluvuoroja talvilomaviikolla.

Espoossa luistelukenttiä on yli 90 ja tekojääkenttiä neljä. Näistä Tapiolan Jääpuutarhassa luistellaan aina ilman mailoja. Lähijäiden kunnon voit tarkistaa täältä.

Metti Metsänhaltija, joka johdattaa lapset aarteenetsintään Nuuksion maisemissa.

Metti Metsänhaltija, joka johdattaa lapset aarteenetsintään Nuuksion maisemissa.

Retki tai eväshetki luonnon helmassa

Espoossa ilmainen bussikyyti kuljettaa hiihtolomalaisia Helsingistä Nuuksioon ja takaisin. Suomen luontokeskus Haltiassa, lähiluonnossa ja laskettelukeskus Swinghillissä on koko perheelle tarjolla vauhdikasta ohjelmaa koko viikon ajan. Bussi kulkee reitillä Kiasma - Espoon keskus – Nuuksio. Tarkemman bussiaikataulun löydät täältä.

Luvassa on muun muassa opastettuja perheretkiä talvisille lähipoluille. Esimerkiksi Nuuksiossa etsitään kadonnutta aarretta yhdessä Metti Metsänhaltijan kanssa.

Haltian läheisyydessä sijaitseva Aarnitulen tulipaikka on koko hiihtolomaviikon ajan retkeilijöiden käytössä. Tulipaikan puuvaja on auki kello aamuyhdeksästä iltaviiteen. Kun otat mukaan omat tulentekovälineet, ja makkarat, pääset nauttimaan eväshetkestä luonnon helmassa.

Kiinnostaako miekkailu tai matsi sulkiksessa?

Espoon Tapiolan urheilupuisto houkuttelee hiihtolomalaisia liikkumaan sulkiksen, sählyn, fudiksen, jopa miekkailun parissa. Koko tarjonnan, joka on maksuton, löydät täältä.

Jos haluat vetää pelkkää punttitreeniä, voit harjoitella Kannusillanmäen väestosuojan kuntosalissa perjantaina puoliltapäivin alkaen. Täältä löydät tarkemmat tiedot.

Puuhaa ja pelejä yli 13-vuotiaille

Yli 13-vuotiaat nuoret voivat suunnata Messukeskukseen, jossa järjestetään Reaktori 22.-24.helmikuuta. Se on ilmainen tapahtuma, joka tarjoaa puuhaa, pelejä ja aktiviteetteja. Frisbeegolfin, hennatatuointien teon, konsolipeliturnauksien ja klovnerian lisäksi voi harjoitella biljardinpeluuta ammattilaisten opastuksessa. Erilaiset työpajat tarjoavat esimerkiksi ammattilaisen neuvoja biisien kirjoitukseen. Katso Reaktorin koko tarjonta täältä.

Tarkastele pääkaupunkiseudun hiihtoloma-aktiviteetteja lapsille niin sisällä kuin ulkotiloissa täältä tai Harrastushaku-sivustolta, jonne on koostettu Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien, seurakuntien ja järjestöjen toimintaa.

Mikä hiihtoloma?

• Viikon mittainen urheiluloma eli hiihtoloma ajoittuu perinteisesti viikkoon 8

• Oli alun perin kouvolalaisen voimistelunopettaja Santeri Hirvosen ehdotus

• 1930-luvun alussa Lauri Pihkala ryhtyi ajamaan asiaa eteenpäin

• Vuonna 1933 hiihtoloma otettiin kouluissa käyttöön

Jaa tämä artikkeli: