null Mitä tehdä tekstiilijätteelle?

Mitä tehdä tekstiilijätteelle?

Tekstiilien hyötykäyttöön olisi nyt panostettava. Vuoden vaihteessa voimaan astuva lakikin velvoittaa siihen. Kierrätyskeskukset ja kirpputorit ovat tehneet jo vuosia hyvää työtä. Olisi oikein, että tekstiilijätekin hyödynnettäisiin raaka-aineena. Mikä taho on vastuussa tekstiilijätteen hyödyntämisestä?

Polttaminen ja tekstiilien energiana hyödyntäminen on yksi vaihtoehto, mutta se on hyvän raaka-aineen suoranaista tuhlaamista. Lounais-Suomen Jätehuoltokin suosittelee tekstiilien kierrättämistä. Mutta mitä teemme kierrätykseen kelpaamattomasta tekstiilijätteestä? Tekstiilien kierrättäminen sellaisenaan ja tekstiilijätteen hyödyntäminen ovat eri asioita. Maahamme olisi perustettava vastaanottopaikka tekstiilijätteelle aivan niin kuin muillekin jätteille.

Kaikenlaisen hyötykäyttöön soveltuvan jätteen hyödyntäminen lisäisi kipeästi tarvitsemaamme työllisyyttä. Valtiovallan olisi nyt suunnattava varoja jätteiden hyödyntämiseen ja sen myötä myös ihmisten työllistymiseen ja hyvinvointiin.

Esimerkkinä tekstiilien hyödyntämisestä olkoot eläimille tehtävät erilaiset tuotteet. Mahdollisuuksia on rajattomasti, kunhan vain tarkastelemme asiaa laajemmin. Voisimmeko ottaa mallia muista maista?

Birgitta Wulf-Luhtanen
Kemiönsaari

Jaa tämä artikkeli: