null Miten paljon asuntoja Helsinkiin mahtuu?

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava asuu Mellunmäessä ja kävelee ja pyöräilee mielellään Mustavuoressa. Kuva: Juho Kuva

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava asuu Mellunmäessä ja kävelee ja pyöräilee mielellään Mustavuoressa. Kuva: Juho Kuva

Miten paljon asuntoja Helsinkiin mahtuu?

Kuuma kiista Mustavuoren rakentamisesta valaisee asuntorakentamisen pulmia.

Hiihtäjien, kävelijöiden, pyöräilijöiden, sienestäjien ja luonnonsuojelijoiden lempialueelle Pohjois-Vuosaareen haluttiin rakentaa 2 000 ihmisen kodit. Suunnitelma hylättiin torstaina kaupunkisuunnittelulautakunnassa äänin 5–4 demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton voimin.

Lautakunnan puheenjohtajana toimii nyt Risto Rautava (kok), yrittäjä ja evp-upseeri. Syksyn vaalien jälkeen lautakunnan jäsenistö vaihtui melkein kokonaan, mutta sen työtä ohjaavat aikaisempien luottamuselinten hyväksymät kaavat.

– Kaupunginvaltuuston hyväksymän maankäytön ja asumisen ohjelman mukaan Helsinkiin pitäisi rakentaa 5 000 uutta asuntoa vuosittain. Mustavuoren eteläosan rakentaminen hyväksyttiin jo vuoden 2002 yleiskaavassa, ja silloin Vasemmistoliitto ainoana vastusti osaa siitä, Risto Rautava sanoo.

– Mihin uudet asunnot rakennetaan? Sipoosta liitetylle alueelle tullee noin 12 000 asuntoa, satamalta vapautuneille Kalasataman ja Jätkäsaaren alueille yhteensä korkeintaan 18 000. Mutta tämä on vasta kuuden vuoden tarve, Rautava laskee.

Hän pitää vaarallisena sitä, että hyväksytyistä suunnitelmista lipsutaan kaupunkilaisten vastustuksen vuoksi.
– Lähes jokaista kaavamuutosta vastustetaan. Silloin kaupunkiin ei rakennettaisi yhtään mitään.

Taantuma ei pysäytä kaavoitusta

Huonosti toteutui asuntotavoite viime vuonnakin. Uusia asuntoja valmistui alle kolmetuhatta, ja niistä on myymättä lähes 600. Mustavuorta vastapäätä sijaitsee valmiiksi kaavoitettu Kurkimoision asuntoalue, mutta siellä ei ole kaivinkoneita näkynyt.

– Taantuma menee ohi aikanaan. Kaupungin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, ja meidän on nyt huolehdittava siitä, että rakentajille on tarjolla valmiiksi kaavoitettua maata, Rautava näkee.

Mistä kaikki uudet asukkaat tulevat? 5 000 uutta asuntoa vuodessa merkitsee ehkä 10 000 uutta asukasta.
– Osa tulee muualta Suomesta, osa on maahanmuuttajia, joita tarvitaan työntekijöiksi.

– Vähintään yhtä tärkeä syy asuntojen tarpeeseen on asumisväljyyden kasvu. Nyt tilaa on keskimäärin 34 neliömetriä per henkilö, mutta yleiskaavan käsittelyssä pidettiin tavoitteena 45 neliötä. Esimerkiksi vanhassa Vuosaaressa asukkaat ikääntyvät, jäävät yksin ja kaksin asuntoihinsa. Tarvitaan lisää asuntoja ja asukkaita, jotta pystytään pitämään esimerkiksi kauppa lähistöllä.

Helsingissä asuu nyt noin 577 000 ihmistä. Viime vuonna väkiluku kasvoi 6 000 hengellä.

Suunnitelmaa muokattiin

Mustavuoren rakentamista on vastustettu harvinaisen ponnekkaasti. 12. helmikuuta Pro Mustavuori -liikkeen edustajat luovuttivat kaupunkisuunnittelulautakunnalle vetoomuksen, jossa lähes 7 000 ihmistä vastusti ”arvokkaan luontoalueen silpomista”. Moni ihmetteli, eikö tällaisella kansalaismielipiteellä ole mitään painoa.

– On sillä ollut painoa. Kaavaa muokattiin niin, että Niinisaarentien varteen olisi tullut korkeampia kerrostaloja ja metsän puolelle vähemmän rakennusmassaa, Risto Rautava sanoo.

Nyt asia kuitenkin ”palautettiin valmisteluun” eli siirrettiin liitosalueiden osayleiskaavatyöhön.
– Lähivuosina asian eteen ei tehdä mitään, Rautava suomentaa.

Mustavuoren suojelijat riemuitsevat, mutta lautakunnan puheenjohtajan harteille laskeutui huoli.
– Käykö nyt niin, että lautakunta alkaa torpata jo hyväksyttyjä rakennushankkeita, jolloin asuntotavoitteisiin ei päästä. Siitä tulee este Helsingin elinvoimaisuudelle, Rautava murehtii.

– Aika näyttää, miten tässä käy. Ensi torstaina lautakunnassa käsitellään Tankovainion suunnitelmaa. Alue sijaitsee lähellä Mustavuorta.


Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.