null Miten tehdä mahdottomasta mahdollista, Signmark?

Signmarkin kappaleet syntyvät monella tavalla. Joskus Signmark kirjoittaa itse tekstin ja musiikkituottaja kuuntelee, millainen melodia sanoitukseen sopisi. Teksti voi syntyä ensin myös viittomakielellä. Kolmas tapa on se, että tuottaja esittelee erilaisia näytteitä ja Signmark valitsee niistä yhden mieluisimman ja sen pohjalta rakennetaan kappale.

Signmarkin kappaleet syntyvät monella tavalla. Joskus Signmark kirjoittaa itse tekstin ja musiikkituottaja kuuntelee, millainen melodia sanoitukseen sopisi. Teksti voi syntyä ensin myös viittomakielellä. Kolmas tapa on se, että tuottaja esittelee erilaisia näytteitä ja Signmark valitsee niistä yhden mieluisimman ja sen pohjalta rakennetaan kappale.

Hyvä elämä

Miten tehdä mahdottomasta mahdollista, Signmark?

Signmark eli Marko Vuoriheimo on maailman ensimmäinen suurelle levy-yhtiölle levyttänyt kuuro rap-artisti. Hän teki mahdottomasta mahdollisen.

Signmark itse haluaa kutsuttavan itseään viittomakieliseksi tai kuuroksi. Hän on myös opiskellut yliopistossa kasvatustieteiden maisteriksi.

”Isoin haaste on oikeastaan ollut se, että toisella osapuolella on ollut tiedon puutetta. Kun ihmiset eivät tiedä, millaista elämäni on, niin he eivät välttämättä ymmärrä tekemisiäni tai juttujani. Mutta minulle esimerkiksi kasvatustieteiden maisteriksi valmistuminen ei ollut mikään ihmeellinen juttu.”

Sen sijaan oikeasti ihmeellinen juttu on, että kuurosta on tullut levyttävä rap-artisti. Levytyssopimus kansainvälisen levy-yhtiön kanssa on kuulevallekin harvinainen saavutus.

”Vielä vanhempieni aikaan ei kuuroilla annettu samanlaisia mahdollisuuksia. Vaikka olisi ollut kuinka fiksu, kuurolla ei tuolloin ollut mitään asiaa esimerkiksi yliopistoon.”


Musiikki ei vain korvia varten

Tie levyttäväksi rap-artistiksi alkoi Signmarkin kuulevien isovanhempien musiikkiharrastuksesta. Lapsena hän alkoi tulkata isovanhempiensa laulamien joululaulujen sanoja viittomakielellä kuuroille sukulaisilleen.

Teini-iässä hän ymmärsi, että musiikki ei ole ainoastaan korvia varten. Alkuun hän käänsi muiden tekemää musiikkia viittomakielelle. Ymmärrystä ei juuri herunut.
 

Päätin, että alan tehdä omia kappaleitani minun tavallani."


”Käänsin satoja ja satoja biisejä viittomakielelle. Ja olisinko ollut noin 15-vuotias, kun viitoin niitä myös limudiskossa. Silloin tuli paljon haukkuja, laitettiin purkkaa tukkaan, minua heiteltiin tavaroilla, sanottiin apinaksi ja käskettiin painua v—tuun sieltä tanssilattialta”, kuvaa Signmark saamaansa vastaanottoa.

”Melodiaa voi tehdä liikkeillä, videolla, valoilla... eli miksi ihmiset ylipäätään tanssivat, käyttävät diskovaloja, tekevät musiikkivideoita? Päätin, että alan tehdä omia kappaleita minun tavallani.”

Ensimmäisen rap-keikan Signmark sai opiskellessaan Jyväskylän yliopistossa. Jyväskylässä järjestettiin Kulttuuri goes kapakka -tapahtuma, johon pyydettiin mukaan myös kuuroja opiskelijoita. Signmark suostui heti, opetti kuuroja kavereitaan viittomaan kertosäkeen ja niin he menivät ”räppäämään” baariin. Ihmiset olivat aluksi hämillään, mutta innostuivat sitten ja lähtivät mukaan.

Signmarkin kappaleet syntyvät monella tavalla. Signmark joko kirjoittaa tekstin tai se syntyy viittomakielellä. Sen jälkeen musiikkituottaja kuuntelee, millainen melodia sanoitukseen sopisi. Tuottaja voi myös esitellä erilaisia näytteitä, joista Signmark valitsee mieluisimman ja rakentaa sen pohjalta biisin.

Signmarkin kappaleet syntyvät monella tavalla. Signmark joko kirjoittaa tekstin tai se syntyy viittomakielellä. Sen jälkeen musiikkituottaja kuuntelee, millainen melodia sanoitukseen sopisi. Tuottaja voi myös esitellä erilaisia näytteitä, joista Signmark valitsee mieluisimman ja rakentaa sen pohjalta biisin.


Signmark sai jopa tappouhkauksia

Signmarkin aloitellessa uraansa kritiikkiä tuli myös viittomakielisen yhteisön sisältä. Kaikki eivät ymmärtäneet, miksi kuuron ylipäätään pitäisi tehdä kuulevien juttuja ja vieläpä tuoda niitä viittomakieliseen maailmaan.

”Kriitikoita löytyy, mutta heitä myös tarvitaan, jotta saatoin todistaa heidän olleen väärässä. Yritän myös näyttää, että musiikki on mahtava keino yhdistää ihmisiä.”

Signmark löysikin oman yleisönsä. Oli myös kuuroja, jotka arvostivat Signmarkin tekemisiä. He näkivät sen tavaksi ottaa kantaa, ja ymmärsivät, että sitä kautta voi yrittää vaikuttaa asioihin ja muuttaa maailmaa.
 

Kritiikki oli todella kovaa: olen saanut tappouhkauksia."


”Fanijoukko syntyi näistä ihmisistä ja sen fiiliksen pohjalta. Heillä taas on omia kuulevia kavereita, kollegoita, vanhempia, sisaruksia, serkkuja ja vaikka mitä, joille he ovat pystyneet näyttämään, että meillä on tällainen Signmark. Kuuntelivat musiikkia, pitivät sanoituksista ja sitä kautta fanijoukko pikkuhiljaa kasvoi.”

Mutta jos eivät kaikki kuurot, niin eivät kuulevatkaan kritiikittä vastaanottaneet kuuroa rap-artistia.

”Alkuun noin 70 prosenttia palautteesta oli negatiivista. Kritiikki oli todella kovaa: olen saanut tappouhkauksia. On toivottu, ettei perhettäni olisi olemassa, koska heitä potutti se, että on syntynyt tällainen kuuro poika, joka haluaa tehdä musiikkia. Minun käskettiin häipyä heidän maailmastaan.”

Mutta tänä päivänä Signmark on kriitikoista kiitollinen: ”Tuon palautteen takia päätin, että jatkan entistä kovemmin ja lähden keikkailemaan jopa yli Suomen rajojen!”
 

Raskasta räppiä, raskaalla sanomalla

Signmarkin ensimmäinen levy olikin tosi raskasta räppiä, raskaalla sanomalla. Siinä tuomitaan muun muassa se kaltoinkohtelu, josta kuurot tai viittomakieliset ovat historiassa joutuneet kärsimään. Esimerkiksi oman kielen, viittomakielen, käyttö oli aikanaan kiellettyä, kuurot eivät saaneet mennä keskenään naimisiin tai avioluvan sai vain pakkosterilisointiin suostumalla. Tämä laki poistui vasta noin 50 vuotta sitten.

”Tällaisia asioita käsittelin ensimmäisellä levylläni. Ei ollut helppoa alkuun, voin sanoa. Mutta pidin pääni ja fiittaajani Heikki Soinin kanssa uskoimme levyyn. Se kannatti.”

Signmark lähestyi 10–12 levy-yhtiötä, mutta niistä kaikista tuli pakit, koska niissä ei uskottu kuuron artistin mahdollisuuksiin. Hän julkaisi levynsä omakustanteena ja juoksi baarista ja kaupasta toiseen myymässä levyään. ”Ja yritin saada ihmiset uskomaan siihen, mitä teen.”

Sitä pitikin todistaa monin paikoin, kunnes työ alkoi tuottaa tulosta. Signmark pääsi Linnanjuhliin, osallistui Suomen Euroviisukarsintoihin ja sijoittui toiseksi. Euroviisukarsintojen jälkeen kaksi suurta levy-yhtiötä Sony ja Warner kiinnostuivat Signmarkista ja tekivät tarjouksen.
 

Ja siten minusta tule maailman ensimmäinen kuuro, joka on tehnyt kansainvälisen yhtiön kanssa levytyssopimuksen."


”Warnerin diili oli parempi minun näkökulmastani, joten valitsin sen. Ja siten minusta tuli maailman ensimmäinen kuuro, joka on tehnyt kansainvälisen yhtiön kanssa levytyssopimuksen.”

Hänestä tehtiin myös kirja, ja nyt hän on julkaissut jo kolme levyä. Lisäksi Signmark toimii myös ulkoministeriön erityisedustajana ja on matkustanut ulkoministerien kanssa maailmalla kertomassa tarinaansa ja edistämässä ihmisoikeuksia.

”Huomasin, ettei tekemiseni ole pelkästään musiikin esittämistä, vaan se on myös roolimallina olemista ja ihmisoikeusasioiden ajamista, unelmiin uskomista, muurien murtamista, mikä myös inspiroi monia ihmisiä.”


Yhteistyö avain menestykseen

Oman menestyksensä avaintekijänä Signmark pitää verkostoitumista ja yhteistyötä. Tätä hän suosittelee myös muille, jotka hänen tapaansa taistelevat erilaisia esteitä vastaan ja tavoittelevat omia, jopa mahdottomilta tuntuvia, unelmiaan.

”Yksin ei pääse eteenpäin, vaan kannattaa ottaa mukaan sellaisia ihmisiä, jotka tuntevat taitosi ja kykysi ja voivat esitellä sinua muille. Sitä kautta sana leviää ja saa mahdollisuuksia näyttää kykynsä. Yksin ei kannata jäädä hakkaamaan päätänsä seinään.”

Esimerkiksi tehdessään ensimmäistä levyään hän sai vapaaehtoisina mukaan 24 kaveriaan.

”He ymmärsivät, että unelmani oli iso ja sen toteutuminen on iso juttu, ja halusivat auttaa minua sen saavuttamisessa. Ilman heitä tästä ei olisi tullut mitään, en olisi tässä. Siitä se sitten lähti lumipallon lailla vyörymään, pienestä kasvoi suuri.”
 

Anna toiselle mahdollisuus, niin saat itsekin mahdollisuuden.”


Signmark myöntää, että päämäärien saavuttamisessa auttoivat myös oma kova motivaatio ja tahtotila. Kaikkea ei saa heti, vaan voi kestää vuosia, ennen kuin päämääränsä saavuttaa.

”Pitää itse tietää, mihin pyrkii, mikä on päämääränä. Levytyssopimus on se, mitä halusin. Tein ankarasti työtä sen saavuttamiseksi.”

Unelmaansa tavoitellessa on pidettävä kirkkaana mielessä, että jokainen projekti, jota tekee, johtaa koko ajan unelmaa kohti ja sen toteutumiseen. Epäilijöitä ja kriitikoita oli Signmarkillakin alkuun enemmän, mutta oli myös tukijoita ja kannustajia, jotka auttoivat eteenpäin.

Signmarkin motto elämässä on vaihdellut, mutta nyt hän tiivistää sen yhteen lauseeseen: ”Anna toiselle mahdollisuus, niin saat itsekin mahdollisuuden.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Viittomakielinen artisti Miguel Peltomaa: ”On tärkeää yrittää päivittäin toimia niin, että kaikki olisivat samalla viivalla”

Hyvä elämä

Miguel Peltomaa tuli koko kansan tietoisuuteen Käärijän ja muiden Uuden Musiikin Kilpailun artistien kappaleiden viittomakielisenä tulkitsijana.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.