Mobiililaitteet tulivat riparille
Kännykät esiin. Noomi Norkola (vas.), Norah Hamad ja Pihla Pekkarinen päivittävät some-ryhmässä kuulumisiaan.

Kännykät esiin. Noomi Norkola (vas.), Norah Hamad ja Pihla Pekkarinen päivittävät some-ryhmässä kuulumisiaan.

Mobiililaitteet tulivat riparille

Rippileireillä käytetään sosiaalista mediaa enenevässä määrin hyväksi.

Teksti ja kuva Heidi Rautionmaa

Paavalin seurakunnan riparilaisia kutsutaan kätevästi leirinuotiolle WhatsApp Messenger -pikaviestisovelluksella. Myös oppitunneilla käytetään aikaisempaa enemmän sosiaalista mediaa toiminnallisena menetelmänä.

– Oppitunnit on saatu sosiaalisen median avulla kiinnostavimmiksi. Nuoret ovat tottuneet hakemaan älypuhelimilla tietoa ja kertomaan asioita myös kamerakuvin, kertoo nuorisotyönohjaaja Ann-Marie Ahlsten.

https://www.youtube.com/watch?v=hP0UaalPr_0

Rippikouluhetkien päivittäminen on suosittua etenkin Twitterissä ja Instagramissa. Tänä kesänä maamme rippikoululaiset, isoset ja leirityöntekijät ovat kertoneet kuulumisia ja kuvia rippikoulusta aihetunnisteella #ripari2014. Paavalin seurakunnan riparilaiset ovat päivittäneet ahkerasti ja päässeet kuvillaan iltapäivälehden jutussa valtakunnan mediaan.

Leiriläiset Noomi Norkola, Norah Hamad ja Pihla Pekkarinen näkevät sosiaalisen median käytön hyvänä asiana. Leirimuistot kerätään talteen huomaamatta ja niitä pääsee jakamaan saman tien vanhempien ja kavereiden kesken. Entiset leirilehdet ovat jäämässä historiaan blogien tieltä.

– Moni pääsee elämään leirin hengessä mukana. Somen avulla olemme voineet myös päivittää ihmisten mielikuvia seurakuntatyöstä, kertoo ripariltakin blogia kirjoittava pappi Elina Koivisto.

Leiriläisten on helppo jatkaa yhteydenpitoa leirin jälkeen, kun sosiaalisen median keskusteluryhmät ovat jo olemassa.

Sosiaalista mediaa voidaan käyttää hyödyksi myös isoskoulutuksessa.

– Meillä on ulkomailla asuvia nuoria ja niitä, jotka harrrastavat niin paljon, etteivät pääse osallistumaan kokoontumisiin. Mietimme nyt heidän mahdollisuuttaan osallistua isoskoulutukseen ensi talvena somen kautta, Ann-Marie Ahlsten kertoo.

Verkkopastori Markus Kartanon mukaan myös muissa seurakunnissa sosiaalinen media on otettu käyttöön osana rippikouluja. Rippiryhmä voi viestitellä suljetussa Facebook-ryhmässä tai käyttää Instagram-tiliä leiritunnelman jakamiseen.

Malmin seurakunnassa oli riparilla tabletteja, joilla riparilaiset pystyivät ottamaan kuvia ja videoita leirin aikana.

– Näin leiriläisillä ei tarvitse itsellään olla hyvää kamerakännykkää, Markus Kartano toteaa.

Jaa tämä artikkeli: