Monen kulttuurin tyttöjen kahvilaan pojilla ei ole asiaa
Espoon keskuksen Candy-kahvilassa kynsilakkapullot kaivetaan ensimmäisenä esiin. Kahvila on osa monikulttuurista tyttötyötä.
Ruusunpunaista, pinkkiä, turkoosia, keltaista, hopeahippuista. Pöydällä on paljon erilaisia kynsilakkapulloja. Kymmenkunta tyttöä valitsee mieleisensä värisävyn ja keskittyy levittämään lakkaa kynsiinsä. Kahvilan työntekijä auttaa, jos käsi tärisee.
Kynsien lakkaaminen on mainio tapa aloittaa perjantain kahvilailta. Pöydän ääressä ei vain koristeta kynsiä, vaan kysellään kuulumiset ja osallistutaan yhteiseen tekemiseen.
Lakkaaminen on henkilökohtaista – ja samalla niin yhteistä. Tytöt ovat tulleet paikalle pareittain, samoilta luokilta tai naapurustosta. Musiikki soi sopivalla volyymilla, jotta voidaan jutella.
Ollaan Espoon keskuksessa tänä syksynä avautuneessa kahvilassa, joka on osa monikulttuurista tyttötyötä. Candy-kahvila on tytöille omaa, turvallista aluetta.
Kaikki 10–28-vuotiaat tytöt ovat tervetulleita, mutta vain tytöt. Niinpä tämän jutun miespuolinen valokuvaajakaan ei pääse kynnystä pidemmälle. Säännöt ovat sääntöjä. Tytöt kuitenkin pyrähtävät mielellään ulos esittelemään kuvaajalle juuri lakkaamansa kynnet.
Omat vahvuudet esiin
Tytöillä ja nuorilla naisilla on tarvetta pohtia naiseksi kasvamiseen liittyviä asioita ihan rauhassa. Siihen tarvitaan omaa tilaa ja kuuntelevia aikuisia.
Kahvilassa halutaan rohkaista jokaista mukana olijaa löytämään omat vahvuutensa ja voimavaransa, kuuntelemaan itseään ja olemaan rohkeasti sellainen kuin itse on. Eikä kynsilakkaa ole pakko laittaa.
Tytöilläkin on nopeasti vastaus siihen, miksi tällaista kahvilaa tarvitaan:
”Saa olla rauhassa ilman poikia.”
”Jos ne olis, täällä ois hirvee härdelli.”
Vastaava ohjaaja Sonja Puolakka auttaa kynsien laittamisessa ja selventää:
”Poikien tapa olla on sellainen, että he ottavat helposti tilan haltuunsa. Esimerkiksi nuorisotiloissa on huomattu, että tytöt hakevat sieltä omaa rauhallista nurkkaa. Siksi tyttöjen omia tiloja ja vain heille rauhoitettua tekemistä tarvitaan.”
Kulttuurierot tuovat paineita
Espoon keskuksen alueella asuu paljon maahanmuuttajia. Tänä iltana kahvilassa on syntyperältään suomalaisten asiakkaiden lisäksi tyttöjä, joiden syntymäpaikka on Sudan, Etiopia, Viro, Kenia, Filippiinit tai Albania.
Monikulttuurisessa tyttötyössä mietitään muiden samanikäisten tyttöjen kanssa sukupuolten ja sukupolvien välisiä suhteita sekä sitä, miten vastata eri kulttuureista kumpuaviin ristiriitaisiinkin odotuksiin.
– Vastaava ohjaaja Sonja Puolakka
Candy-kahvilassa on aina läsnä useita työntekijöitä. Heillä on aikaa olla asiakkaiden kanssa, kuunnella, askarrella ja pelata, keskustella ryhmissä ja henkilökohtaisesti. Samalla he toimivat roolimalleina.
Esillä on tarralappuja, joihin tytöt ovat kirjanneet kohtaamiaan paineita: Pitää olla kiltti ja suosittu, mutta myös vahva ja itsenäinen. Pitää olla hyvännäköinen ja suosittu. Pitää näyttää työelämässä osaamisensa ja pärjätä. Pitää tykätä tietynlaisesta musasta.
”Etsimme tyttöjen kanssa sanoja omien kokemusten kuvailemiseen. Se auttaa hahmottamaan, mitä itse haluaa ja mitä paineita ulkopuolelta voi tulla. Oppii olemaan helpommin itsensä kanssa, ja ehkä siten myös muiden kanssa”, Sonja Puolakka selittää.
Toimintaa tyttöjen ehdoilla
Herkuttelu kuuluu kahvilaan. Tämän illan erikoisuutena ovat vohvelit kermavaahdolla ja hillolla. Joku kaipaa laktoositonta maitoa, ja se merkitään toivelistaan, jossa on ennestään monenlaisia asioita hennavärjäyksestä muffinsien leipomiseen. Kahvila toimii tyttöjen ehdoilla.
Työntekijät ovat itsekin suunnitelleet monenlaisia toimintamahdollisuuksia, kuten suomen kielen harjoittelua. Maahan muuttaville ei ole itsestäänselvyys, että he oppivat vapaa-ajan hengailukieltä, joka on tärkeää ystävystymisessä.
”Alakouluikäiset ystävystyvät helpommin. Mutta jos on juuri muuttanut Suomeen ja on raskaita asioita taustalla ja kaikki on uutta, kielikin, se vie voimavaroja. Ei jaksa tutustua muihin. Täällä kahvilassa kaikki pääsevät osallistumaan”, Sonja Puolakka vakuuttaa.
Candy-kahvila on Entressessä
Candy-kahvila on avoinna Entressen kirjaston Jukeboksissa perjantaisin kello 14–18.
Sorella on Kalliolan Nuorten hallinnoima ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Espoon Tyttöjen Talon kolmevuotinen kehittämishanke, jossa monikulttuurinen tyttötyö viedään lähelle tyttöjä, kuten kahvila Candyyn.
Tyttöjen Talo® on matalan kynnyksen tukimuoto, joka tukee 10–28-vuotiaita tyttöjä ja nuoria naisia ryhmätoiminnan ja yksilötuen keinoin, sekä tarjoamalla yhteistä toimintaa. Espoon Tyttöjen Talo on toiminut yli kaksi vuotta Leppävaarassa. Tyttöjen Taloja on Suomessa seitsemän ja Poikien Taloja kaksi. Poikien Talot sijaitsevat Helsingissä ja Oulussa.
Sukupuolisensitiivinen nuorisotyö merkitsee herkkyyttä tunnistaa poikien ja tyttöjen erityistarpeita, jolloin voidaan tukea nuorten voimaantumista ja ehkäistä syrjäytymistä.
Kulttuurisensitiivisyys tarkoittaa herkkyyttä huomioida eri kulttuurien erityispiirteitä ja toimia yhdenvertaisuutta edistävästi. Kulttuureilla on merkittävä rooli nuoren identiteetin muotoutumisessa.
Jaa tämä artikkeli: