null Monitasoinen romaani maahanmuuttajista

Monitasoinen romaani maahanmuuttajista

”Tapasin kissan baarissa. Eikä se ollut mikä tahansa kissa, joka piti leluhiiristä tai kiipeilypuista tai höyhenhuiskuista, ei alkuunkaan, vaan täysin toisenlainen kuin kissat, joita olin tavannut.”

Helsingin Sanomien vuoden parhaasta esikoisteoksesta palkitseman Pajtim Statovcin romaani Kissani Jugoslavia vie maahanmuuttajan sielunmaisemaan. Kirjan toisena kertojana on nainen, joka naitetaan perinteitä noudattaen synnyinmaassaan, entisessä Jugoslaviassa, komealle ja vakavaraiselle kosijalle. Vaimon tärkeimpänä tehtävänä on palvella miestään ja perhettään. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Jugoslavia hajoaa, ja perheen on paettava turvaan Suomeen. Maahanmuuttajilla ei ole helppoa, kun ei ole koulutusta eikä kielitaitoa ja on sopeuduttava täysin erilaiseen kulttuuriin.

Romaanin toisena kertojana on naisen aikuinen poika, jonka välit perheeseen ovat muuttuneet vuosien mittaan etäisiksi. Hän joutuu tasapainoilemaan paitsi maahanmuuttajataustan myös homoseksuaalisen identiteettinsä kanssa.

Statovci liikkuu taitavasti monella tasolla kuvatessaan elämää Jugoslaviassa ja perheen ponnisteluja uudessa kotimaassaan. Kirjassa on vahvaa symboliikkaa, esimerkiksi kissa ilmestyy eri tavoin kuvioihin molemmissa maissa. Suomessa jännittävä ja omavaltainen kissa lähtee nuoren homomiehen mukaan kapakasta. Hänellä on asunnollaan myös kuristajakäärme, jonka seuraa kissakin joutuu sietämään.

Marjo Kytöharju
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia. Otava 2014.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.