Moraali

Moraali

Ei ihme, että Juudean väki oli hämillään vaeltavan nasaretilaisen puheista.

Aiemmin noilla seuduin oli kuultu Vanhasta Testamentista tuntemiamme kertomuksia, joiden fokus on aina yhteisössä. Oikeaa ja väärää määrittelevä laki annetaan niissä Israelille kansana. Kuuliaisuudesta ja tottelemattomuudesta Jumalan tahtoa kohtaan palkitaan ja rangaistaan kansaa yhteisesti.

Messiaaseen kohdistuvat odotukset olivat niin ikään kollektivistisia. Messiaan ajateltiin olevan sotaisa ruhtinas, joka vapauttaisi Israelin roomalaisten herruudesta ja laittaisi yhteiskunnan asiat järjestykseen.

Nasaretilainen vaeltaja ei vastannut sitä mielikuvaa, jollaiseksi Messias oli kuviteltu. Hän ei kehottanut kapinaan eikä tavoitellut maallista valtaa. Päinvastoin kuin Vanhan Testamentin profeetat, evankeliumien päähenkilö ei vaadi parannuksen tekemistä kansalta, vaan yksilöltä itseltään.

Jeesus on radikaali yksilön vapauden ja vastuun julistaja. Kerta toisensa jälkeen hän varoittaa yksilöä pakenemasta henkilökohtaista moraalista vastuutaan joukkojen taakse.

Silti kahden vuosituhannen jälkeenkin monelta on edelleen jäänyt huomaamatta, että moraali on aina yksilön ominaisuus. Moraali edellyttää kykyä valita. Moraalia voi olla vain siellä, missä yksilö omasta vapaasta tahdostaan päättää tehdä hyvää.

Hyvinvointivaltioideologian vaarallisimpia piirteitä on se, että se ohentaa yksilön tunnetta omasta vastuustaan. Hyväntekijäksi huudetaan julkista sektoria sen sijaan, että itse kannettaisiin vastuu lähimmäisestä.

Me odotamme hyvinvointivaltiolta samaa kuin israelilaiset muinoin Messiaalta: hyväntekijää, joka toteuttaisi maallisen oikeudenmukaisuuden meidän puolestamme. Mutta evankeliumien lehdillä Kristus soimaa niitä, joiden vastuunkanto lähimmäisestä rajoittuu pelkkään veronmaksuun:

”Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te maksatte kymmenykset jopa mintusta, tillistä ja kuminasta, mutta laiminlyötte sen, mikä laissa on tärkeintä: oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden.”

Wille Rydman
wille@willerydman.fi

Kirjoittaja on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, joka ei häpeä tunnustautua konservatiiviksi.

Jaa tämä artikkeli: