Mörön matkassa
Kiltti Mörkö seikkailee ystävänpäivänä Pakilan Hyvän Paimenen kirkossa.
Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Esko Jämsä
Moniosaisen Mörköoopperan ensimmäiset isot harjoitukset Hyvän Paimenen kirkossa vaativat oppilailta kärsivällisyyttä. Vaikka Paloheinän ala-asteella on harjoiteltu kohtauksia useasti, ei kaikki mene heti putkeen. Esityksen ohjaaja Hannele Soljander-Halme saa huutaa monta kertaa ”Poikki!” ennen kuin ollaan loppulaulussa asti.
Möröllä on kaksi esittäjää, 11-vuotiaat Tuomas Uoti ja Aarni Yli-Pietilä . Tuomas Uoti suhtautuu harjoituksiin tyynesti. Hän nauttii siitä, että pääsee esiintymään, varsinkin kun hänen roolihahmonsa on niin rento ja sosiaalinen.
– Mörköoopperan musiikki tuli minulle ihan puskasta, en ollut kuullut sitä missään aiemmin. Laulut ja niiden sanat ovat kyllä tarttuneet hyvin päähän.
Kimaltelevia tirriäiskuningattaria esittävät 11-vuotiaat Kerttu Laitinen ja Kiia Ylikoski ovat myös innoissaan vauhdikkaita käänteitä sisältävästä lastenoopperasta.
– Liihottelemme ja laulamme tirriäisniityllä. On vähän hassua, kun pitää näytellä sievää ja laulaa korkealta, olen nimittäin itse aika vilkas, Kiia Ylikoski sanoo.
Mörköooppera jatkaa Hyvän Paimenen kirkon helmikuista perinnettä. Paikalliset Pakinkylän ja Auroran Lions Clubit ovat järjestäneet kirkossa jo kymmenenä vuonna ystävänpäiväkonsertin. Tällä kertaa siitä päätettiin tehdä hieman erilainen: aiemmissa konserteissa laulanut alan ammattilainen Hannele Soljander-Halme ja Pakinkylän klubi päätyivät Marjatta Pokelan säveltämään Mörköoopperaan.
– Tutustuin Mörköoopperaan jo 1980-luvun alussa, jolloin omat lapseni olivat pieniä. Kuuntelimme ja lauloimme lasten kanssa usein ”mörkölauluja”. Ohjasin myös oopperan ollessani musiikin lehtorina Martinlaakson lukiossa Vantaalla. Nyt laulan samoja lauluja kuuden lapsenlapseni kanssa.
– Pidän Mörköoopperan tarinasta, jossa ollaan pienten ihmisten asialla. Mörköhän lähtee pois kaupungista, koska on aina muiden tiellä, sanoo Soljander-Halme.
Kymmenistä lastenlauluistaan tunnettu Marjatta Pokela sävelsi Mörköoopperan vuonna 1980. Lastenoopperan Mörkö aloittaa seikkailunsa Oulusta, josta hän päätyy Helsinkiin ihmettelemään raitiovaunua, Kauppatoria ja Eduskuntataloa. Mörköä kummastuttaa ihmisten kiire ja välinpitämättömyys muista. Tämän vuoksi hän palaa Mökkyrän satumaahan, jossa pienet ja näennäisen vähäpätöiset asiat ovat tärkeitä.
Ohjaaja halusi Mörköoopperan esittäjäksi nimenomaan Paloheinän ala-asteen, koska siellä ei ole musiikkiluokkia. Näin koulun oppilaat saavat uudenlaista esiintymiskokemusta. Monille kirkkokin on uusi ympäristö.
– Osallistun mieheni kanssa Pakinkylän Lions Clubin toimintaan. Ohjaustyölläni koen tekeväni työtä seurakunnan ja ennen muuta lähialueen lasten hyväksi. Uskon, että kaikki positiiviset kokemukset ovat hyväksi lapsen kehitykselle ja vähentävät syrjäytymisriskiä, sanoo Hannele Soljander-Halme.
– Mörköoopperan harjoittelu aloitettiin koulussa opettajien johdolla pienissä ryhmissä jo syksyllä. Kun itse osallistuin koululla harjoituksiin, vedin teipillä kirkon esiintymispaikan raamit lattiaan, mikä auttoi hahmottamaan tilaa.
Ohjaustyön lisäksi Soljander-Halme on käyttänyt valtavasti aikaa esityksen puvustamiseen ja lavastamiseen. Pukuja ja lavasteita ovat väkertäneet myös oppilaat ja opettajat sekä Lions Clubien jäsenet ja ladyt.
Kirkon penkissä Pakinkylän Lions Clubin jäsen Olli Aulio seuraa Mörköoopperan harjoituksia valppaana. Kyseessä kun suurin kokoonpano, jolla ystävänpäivän konsertti on tähän mennessä toteutettu.
– Tapahtuma on tärkeä seurakunnan toiminnan ja alueen yhteisöllisyyden kannalta. Moni tulee joka vuosi kuuntelemaan konserttia ja ostaa liput itselleen ja ystävälleen jo ennen joulua.
Mörköoopperassa jopa esiintyy kaksi leijonaklubilaista, Seppo Leveelahti ja Matti Änkö . He esittävät puistosetien laulun Mörön ihmetellessä, kenelle puistot on tarkoitettu.
Esityksessä on mukana entiseen tapaan 30 vuotta täyttävän Pakilan musiikkiopiston oppilaita. Viiden hengen ryhmä säestää oppilaiden laulukuoroa harmonikansoitonopettaja Jari Komulaisen johdolla.
Mörköooppera to 14.2. klo 18
Pakilan Hyvän Paimenen kirkossa, Palosuontie 1.
Ohjelma 15 e, alle 15-vuotiaat 5 e.
Jaa tämä artikkeli: