null Muistipelejä Muistiklubilla

Vetreäksi aamutuimaan. Laura Sormunen (vas.), Helinä Sysel, Anita Pohjanvuori, Marja Krons ja Hannu venyttelevät Alzheimer-yhdistyksen Muistiklubilla.

Vetreäksi aamutuimaan. Laura Sormunen (vas.), Helinä Sysel, Anita Pohjanvuori, Marja Krons ja Hannu venyttelevät Alzheimer-yhdistyksen Muistiklubilla.

Muistipelejä Muistiklubilla

Helsingin Alzheimer-yhdistyksen Muistiklubin päivä alkaa aamukahveilla ja jumpalla.

Teksti Marjo Hentunen
Kuva Liisa Huima


Avataan rintarankaa ja tehdään uloshengityksellä iso pallo käsien väliin. Sisäänhengityksellä piirretään vielä syvä ympyrä vartalon etupuolelle, ohjaa Laura Sormunen .

Helsingin Alzheimer-yhdistyksen toimintakeskuksen aamu Topeliuksenkadulla alkaa pirteästi projektikoordinaattori Sormusen vetämällä yhteisjumpalla, joka herättää sitkeimmänkin unikeon. Muistisairaille on keskuksessa tarjolla monipuolista toimintaa. Pidetään tietokilpailuja, pelataan muistipelejä ja käydään kahvilla.

– Retkeilemme myös paljon. Kesällä kävimme muun muassa Tekniikan museossa ja Hietalahden kauppahallissa, kertoo erityisasiantuntija Anita Pohjanvuori.

Yksi arvokas tavoite on lykätä laitoshoitoa ja tukea kotona asumista mahdollisimman pitkään. Vertaistukikin on korvaamatonta. Sosiaalinen vuorovaikutus myös suojaa sairaudelta.

Liikunta on tärkeää muistisairaalle, sillä se vilkastuttaa aivoverenkiertoa ja piristää mielialaa.

– Se voi olla mitä tahansa lenkkeilystä imurointiin, mainitsee Sormunen.

Unohtaa ei sovi ravitsemustakaan. Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, marjoja ja kasviksia, ruisleipää sekä rasvaisia kaloja, kuten lohta.

Helinä Sysel innostui eläkkeelle jäätyään vapaaehtoistyöstä muistisairaiden parissa.

– Tämä on viehättävä maailma, sillä ihmiset ovat niin herttaisia ja huumorintajuisia. He arvostavat läsnäoloa ja yhteisiä hetkiä, sitä, että keitetään kahvit tai ihastellaan pöydällä olevaa ruusukimppua.

Tutut paikat ja kiireettömät hetket tuovat turvaa silloin, kun muisti haurastuu. Monet muistavat hyvät asiat, kuten lapsuuden kesät ja uimavedet, isän ja äidin.

Sysel on muistisairaan naisen vapaaehtoisystävä.

– Kävelemme, käymme syömässä tai piipahdamme kahvilaan. Esimerkiksi pääsiäisen lähestyessä nautimme pääsiäisleivokset, ja kevättalvella nautimme blineistä.

Vapaaehtoishenkilö voi lähteä muistisairaan mukaan uimahalliin, pankkiin tai lääkäriin. Vaikeasti muistisairasta ei voi jättää hetkeksikään yksin. Vapaaehtoinen on hänen kanssaan sillä aikaa, kun puoliso menee lääkäriin tai asioille.

Sysel hoitaa muistiaan lukemisella, pilateksella ja käsitöiden tekemisellä.

– Kudon kintaita ja sukkia ja teen tilkkupeittoja. Käytän paljon kirkkaita värejä, kuten punaista.

Yhdeksän vuotta sitten Kari , 67, sairastui Alzheimerin tautiin. Myös suvussa on paljon muistisairauksia. Ensimmäiset merkit sairastumisesta huomasi vaimo.

– Muutuin kuin toiseksi ihmiseksi. Tämä on Luojan kiitos edennyt kohdallani kuitenkin hitaasti. Sairaus löydettiin varhain ja pääsin aloittamaan lääkityksen heti.

Kari tietää kokemuksestaan, kuinka muistisairautta saatetaan hävetä. Kun sairaus todettiin Karin isällä, isä sanoi, että tästä ei sitten hiiskuta kenellekään. Kuolinvuoteella ajatukset kuitenkin muuttuivat.

Kari pitää tärkeänä, että muistisairaudet tulisivat enemmän ihmisten tietoisuuteen, sillä se vähentäisi niihin liittyvää salailua.

– Muistisairauksista alettiin puhua vasta parikymmentä vuotta sitten. Aiemmin muistisairaita pidettiin kylähulluina tai vanhuudenhöperöinä.

Arki soljuu mukavasti, mutta uuden oppiminen on työläämpää kuin ennen. Kesäisin Kari viljelee vaimonsa kanssa pientä palstaa, jossa kasvaa viinimarjoja, perunaa, punajuuria ja sipulia. Perheeseen kuuluu myös uteliaasti häntäänsä heiluttava cavalier-koira.

– Aikamme henkeen kuuluvat irtisanomiset, säästöt ja rahanhimo tuntuvat pahalta. Toivoisin, että tämäkin haastattelu avaisi rahahanoja muistityöhön, hän toteaa.

Keskiviikkona 9. lokakuuta Helsingin Alzheimer-yhdistys
järjestää Ilona-päivän osoitteessa Topeliuksenkatu 17 C.
Silloin voi tutustua vapaaehtoistoimintaan
yhdessäolon, musiikin ja kahvikupillisen merkeissä.
Päivä alkaa kello 13 yhteiskävelyllä.
Uudet vapaaehtoiskurssit starttaavat marraskuussa.
Lisätietoja vapaaehtoistyöstä: Laura Sormunen p. 044 770 9121 tai laura.sormunen@alzheimer-hki.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.