null Muistissa osa 3: Heikki Ritavuori ja poliittinen murha Töölössä

Muistissa osa 3: Heikki Ritavuori ja poliittinen murha Töölössä

Helsingissä tapahtui vuonna 1922 itsenäisen Suomen tähän mennessä ainoa poliittinen murha.

Edistyspuolueeseen kuulunut sisäministeri Heikki Ritavuori oli 14. helmikuuta 1922 menossa kotiinsa Nervanderinkatu 11:een, kun Knut Ernst Tandefelt ampui häntä kolme kertaa pistoolilla.

Murhaaja antautui vastustelematta. Syynä ei tosin ollut rohkeus vaan se, että Tandefelt oli hermostuksissaan ampunut itseään jalkaan eikä päässyt pakenemaan.

Murhan sattui näkemään muun muassa tulevan presidentin Risto Rytin vaimo Gerda. Rouva Ryti kiiruhti kertomaan tapahtuneesta ammutun sisäministerin vaimolle. Kun he palasivat paikalle, sisäministeriä kiidätettiin jo kohti Kirurgista sairaalaa. Siellä hänet todettiin kuolleeksi.

Ritavuoren taskusta löytyi käsin kirjoitettu lappu, jossa "punaista kotibolsevikkia" kehotettiin eroamaan virastaan. Muuten tulisi kuumat paikat. Myös murhaaja Tandefelt kertoi kuulusteluissa ajattelevansa, että Ritavuori oli vaaraksi Suomen turvallisuudelle. Hän oli lukenut muun muassa Hufvudstadsbladetista, että sisäministeri veljeili kommunistien kanssa.

Tandefelt tuomittiin elinkautiseen, joka alennettiin mielentilatutkimuksen jälkeen 12 vuodeksi vankeutta.

Ritavuoren kotitalon seinään on kaiverrettu muistoteksti. Samassa talossa asuivat muun muassa tuleva presidentti Juho Kusti Paasikivi ja tuleva arkkipiispa Lauri Ingman.
 

Sarja poimii esiin merkittäviä henkilöitä ja tapahtumia Helsingin muistolaattojen ja -merkkien kautta.

Jaa tämä artikkeli: