Muistissa osa 5: 173-vuotias salavavanhus sai muistolaatan
Vanhan salavan pistokkaasta kasvatettu parimetrinen puuntaimi istutettiin keväällä 2011. Kuva: Esko Jämsä

Vanhan salavan pistokkaasta kasvatettu parimetrinen puuntaimi istutettiin keväällä 2011. Kuva: Esko Jämsä

Muistissa osa 5: 173-vuotias salavavanhus sai muistolaatan

Lasipalatsin salava osoittautui hyvin tärkeäksi kaupunkilaisille.

Talvimyrsky pyyhki Helsingin yli 29. joulukuuta 2003. Se kaatoi Paasikivenaukiolla kasvaneen isoriippasalavan, jonka ympärillä oli ehtinyt tapahtua paljon.

Vuonna 1830 Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa, ja Helsinkiin alettiin rakentaa uutta sotilaskasarmia. Se sai nimekseen Turun kasarmi viereisen Turun maantien mukaan. Kasarmin syrjään istutettiin riveihin pajupuita. 1900-luvun alussa niistä oli jäljellä vain yksi.

Sisällissodassa vuonna 1918 Turun kasarmi tuhoutui. Vaan kas, silloin jo 88-vuotias salavavanhus selvisi tulipalolta. Vuonna 1924 se rauhoitettiin luonnonmuistomerkkinä. "Koska katu on huomattavan leveä ja johtaa rauhalliseen kaupunginosaan, ei paju ole häirinnyt liikennettä, eikä se voine olla haitaksi tulevaisuudessakaan", kirjoitti Helsingin luonnonpuistojen intendentti Rolf Palmgren suojeluesityksessä.

Salavalle koittivat rauhallisemmat ajat. Välillä Helsinkiä pommitettiin, mutta se selvisi. Turun kasarmin säilyneessä talousrakennuksessa oli pitkään linja-autoasema. Viereen oli kohonnut funkkisrakennus, jossa kuvattiin Jyrkiä.

Viimein puun sisus alkoi lahota, eikä 173-vuotias vanhus enää jaksanut. Mutta elämä jatkuu: puusta otettiin pistokkaita, joista yksi istutettiin vuonna 2011 samalle paikalle.

Nuoren puun vieressä on myös muistolaatta sen edeltäjälle.

 

Sarja poimii esiin merkittäviä henkilöitä ja tapahtumia Helsingin muistolaattojen ja -merkkien kautta.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi