
Miinanraivaustöissä menehtyneet saivat muistomerkin Katajanokalle vuonna 2004. Kuva: Esko Jämsä
Muistissa osa 6: 28 miinanraivaajaa kuoli työssä Suomenlahdella
Toisen maailmansodan aikaan Suomenlahteen laskettiin kymmeniätuhansia merimiinoja. Suurin osa niistä on edelleen meressä.
Suomalaiset, saksalaiset ja neuvostoliittolaiset laskivat Suomenlahteen toisen maailmansodan aikana noin 60 000 merimiinaa.
Merimiina on räjähde, joka ankkuroidaan merenpohjaan. Kun laiva tai sukellusvene tulee tarpeeksi lähelle, miina räjähtää. Muun muassa yksi Suomen laivaston kaikkien aikojen suurimmista aluksista, panssarilaiva Ilmarinen, upposi miinaan syyskuussa 1941. 271 miestä kuoli.
Sodan kaikki osapuolet pitivät merimiinoja kätevinä, mutta sodan päätyttyä edessä oli ongelma. Vuonna 1945 Helsinkiin pääsi meriteitse vain pienillä laivoilla saaristoväylää pitkin.
Suomenlahdella, Itämerellä ja Saaristomerellä aloitettiin valtava miinanraivausoperaatio. Aikataulu oli tiukka, kalustoa oli vähän ja miehistö oli kouluttamatonta. Vuosia kestäneessä operaatiossa kuoli 28 ja haavoittui 35 raivaajaa.
Helsingin miinanraivaajakilta pystytti 12.6.2004 Katajanokalle muistomerkin raivaustöissä vuosina 1944–1952 kuolleille. Graniittipaaden päällä on metallinen sarvimerimiinan malli.
Raivauksesta huolimatta Suomenlahdessa arvioidaan olevan edelleen ainakin 40 000 merimiinaa. Valtaosa niistä makaa merenpohjassa ja on meriliikenteelle vaarattomia. Merivoimat tuhoaa niitä kuitenkin edelleen kouluttaessaan uusia sukeltajia – ja varmuuden vuoksi.
Sarja poimii esiin merkittäviä henkilöitä ja tapahtumia Helsingin muistolaattojen ja -merkkien kautta.
Jaa tämä artikkeli: