null Muistissa osa 7: Kadettikoulu on muisto siitä, mitä Munkkiniemi olisi voinut olla

Kadettikoulu sijaitsi vuoteen 1940 asti Munkkiniemessä. Kuva: Esko Jämsä

Kadettikoulu sijaitsi vuoteen 1940 asti Munkkiniemessä. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Muistissa osa 7: Kadettikoulu on muisto siitä, mitä Munkkiniemi olisi voinut olla

Eliel Saarinen laati upean Munkkiniemi–Haaga-suunnitelman, josta toteutui vain murusia.

Jos haluaa ostaa asunnon pääkaupunkiseudulta, siitä sai tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä maksaa keskimäärin 3 942 euroa neliöltä.

Jos haluaa ostaa asunnon Munkkiniemestä, neliöhinta hyppää 5 231 euroon. Munkkiniemeen haluava saisi luultavasti maksaa vielä enemmän, mikäli arkkitehti Eliel Saarisen Munkkiniemi–Haaga-suunnitelma olisi toteutunut.

Kauppapuutarhuri ja keinottelija M.G. Stenius tilasi vuonna 1915 julkkisarkkitehti Saariselta suunnitelman Munkkiniemen ja Haagan rakentamiseksi. Alue oli Steniuksen perustaman yrityksen omistuksessa. Helsingin kaupunkia kiinnosti tuolloin lähinnä kantakaupungin alue.

Saarisen suunnitelmasta tuli upea. Umpikorttelikerrostalot, huvilat, puutarhabulevardit ja laajat puistot nivoutuivat arkkitehtonisesti yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Mutta niinhän siinä kävi, että suunnitelmasta toteutui vain murusia.

Yksi murunen on Hollantilaisentie 11:een noussut Munkkiniemen pensionaatti, johon muutti vuonna 1923 kadettikoulu. Vuonna 1940 kadetit muuttivat Santahaminaan. Hollantilaisentie 11:n portaissa on kadettikoulusta kertova muistolaatta.

Munkkiniemi–Haaga-suunnitelmasta tehtiin pienoismalli, jota voi haikeana mennä katsomaan Helsingin kaupunginmuseoon. Surumielisimmät muistakoot kuitenkin, että eivätpä ole Munkkiniemen neliöhinnat niin korkeat kuin voisivat.

 

Sarja poimii esiin merkittäviä henkilöitä ja tapahtumia Helsingin muistolaattojen ja -merkkien kautta.

Jaa tämä artikkeli: