Oi nuoruus! Stillkuva yhdestä näyttelyn elokuvasta toistaa tapaa, jolla mainos-kuvat esittävät herkistellen puberteettiaan elävän nuoren. Paola Suhonen ja Mikko Ijäs: Seitsemän sadun maa, 2012.
Muotitaidetta vai taidemuotia?
Muotoilupääkaupunkivuosi jatkuu kuvataiteen ja muodin yhteispelillä. Amos Andersonin taidemuseo nostattaa odotuksia markkinoimalla, että sen Boutique -näyttely muistuttaa taiteen tavarataloa. Teoksia ovat olleet tekemässä työparit, joista toinen on maineikas kuvataiteilija ja toinen muotisuunnittelija.
Katja Tukiaisen maalauksista tutut suurisilmäiset tyttöhahmot ovat nyt kolmiulotteisia Tyttöevakoita, joiden päällä on Samu-Jussi Kosken suunnittelemat pelkistetyt vaatteet. Paola Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana, mutta hän on myös elokuvaohjaaja. Hän on toteuttanut kuvataiteilija Mikko Ijäksen kanssa läkähdyttävän monta elokuvallista tilaa, joiden läpi kulkiessa tunnelma aina vaihtuu, mutta jännittävä intensiteetti säilyy.
Museossa kolmeen kerrokseen leviävä Boutique tarjoaa monen muunkin työparin ja -ryhmän työn tuloksia: maalauksia, videoita, tanssiteoksia, musiikkia, hajuvesibrändin ironisen mainosständin ja yhteisöllisen taideprojektin tuloksia.
Tavaratalomaista levottomuutta museossa ei silti ole ja hyvä niin.
Muoti on jatkuvassa muutoksessa. Se sekä imee että antaa vaikutteita moneen suuntaan, aivan kuten kuvataidekin.
Näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija ja muodin tutkija Annamari Vänskä . Tuoreessa Muodikas lapsuus -kirjassaan hän esittelee kiinnostavasti lasten ja muotikuvien yhteen kietoutunutta menneisyyttä. Suosittelen sen lukemista näyttelyn ”kyytipojaksi”, vaikka lapset eivät sinänsä ole näyttelyn keskeinen teema.
Kirja on myös mainio johdatus muodin tutkimuksen peruskysymyksiin. Kaikki muotiin liittyvä ei totisesti ole pinnallista höttöä, vaan muotiin liittyy paljon kysymyksiä ihmiskäsityksistä, identiteetistä, arvoista ja asenteista.
Vänskän kirja on oiva ajatuksien herättäjä ja aikuisten toisinaan liian suoraviivaisen moralisoinnin kriitikko. Sellaiset käsitteet kuten lapsen viattomuus ja aikuisen hyväksikäyttävä katse tai seksualisaatio eivät aina liity suoraan lasten kuviin ja muotikuviin.
Boutique-näyttelyssä on myös merkkejä lapsuuden viattomuuden teemoista ja erotisoivan ja usein hyvin heteronormatiivisen muotikuvaston kyseenalaistamisesta.
Lapset ja etenkin nuoret ovat muodin suurkuluttajia. Median kyllästämät nykylapset leikkivät katalogikuvauksia, stailaamista ja poseeraamista.
Monen vanhemman nopea reaktio näihin voi olla kielteinen, mutta asiaa kannattaa pohtia tarkemmin. Rajoja pitää toki miettiä ja lapsia suojella, mutta välillä on hyvä analysoida, mikä vaikkapa juuri muotikuvissa ärsyttää ja miksi. Huippumuodin kuvat ovat melkein aina kuvia jonkun ihanteista, eivät arjesta.
Satu Itkonen
Kirja: Annamari Vänskä: Muodikas lapsuus, lapset muotikuvissa, Gaudeamus 2012.
Jaa tämä artikkeli: