null Muotoilija teki kestävää laatua

Kaj Franckin katu. Kuva: Liisa Huima

Kaj Franckin katu. Kuva: Liisa Huima

Muotoilija teki kestävää laatua

Arabianrannassa on neljä katua, jotka on omistettu Arabian posliinitehtaalla työskennelleille muotoilijoille. Juureva ja looginen valinta.

Yksi nimikkokadun saaneista on keramiikka- ja lasimuotoilija Kaj Franck (1911–1989), joka kuuluu suomalaisen muotoilun kolmen suuren joukkoon Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan ohella. Franck työskenteli pitkään Arabian päämuotoilijana ja toimi myös Nuutajärven lasitehtaan ja Taideteollisen oppilaitoksen taiteellisena johtajana.

Useimmat suomalaiset ovat nähneet Franckin suunnittelemia astioita, vaikka eivät tunnistaisikaan nimeä. Kartio-juomalaseja ja -kaatimia valmistetaan edelleen. Vuonna 1952 Franck suunnitteli Arabialle mullistavan Kilta-astiaston, josta hän 25 vuotta myöhemmin muokkasi Teema-sarjan. Siitä on tullut hänen kestävintä designiaan, jota myydään edelleen. Kilta ei ollut perinteinen astiasto, vaan sen osia saattoi ostaa yksitellen ja yhdistellä vapaasti keskenään. Teeman 19 osaa perustuivat kokonaan geometrisille perusmuodoille: ympyrään, neliöön ja kartioon.

Kaj Franckin mielestä hyvän ja kauniin designin piti olla kestävää, käytännöllistä ja helppoa puhdistaa, ja sen tuli tehdä oikeutta materiaalille. Kaikkea ylimääräistä koristelua oli vältettävä. Franckia on kutsuttu suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi.

Eira Serkkola
Lähde: www.kaj-franck.com,
Wikipedia

Jaa tämä artikkeli: