null Musavideo: Käy yrttitarhasta polku soi uutena sovituksena

Savukone tuo utuisuutta Jukka Leppilammen kuviin.

Savukone tuo utuisuutta Jukka Leppilammen kuviin.

Hengellisyys

Musavideo: Käy yrttitarhasta polku soi uutena sovituksena

Käy yrttitarhasta polku -videolla soi uusi sovitus rakastetusta pääsiäisvirrestä.

https://www.youtube.com/watch?v=uLLrBmdgiGwKäy yrttitarhasta polku eli virren 77 laulaa Jukka Leppilampi, selloa soittaa Else Sihvola ja videolla tanssii Leena Keizer.

Video saa ensi esityksensä Valomerkin verkkosivulla ja Facebook-ryhmässä palmusunnuntaina. Videon on ohjannut ja musiikin sovittanut Antti Vuori.

– Kun tein sovitusta, ajattelin, että Jukka olisi tähän sointimaailmaan ihan täydellinen solisti. Ennen kuin soitin hänelle ja pyysin mukaan, ajattelin, että jos hän ei lähde, vaihdan biisiä tai sovitusta – en osannut kuvitella oikein muita sopivia solisteja. Onneksi hän lähti mukaan!, kertoo Vuori.

Sovituksen idea on lähtenyt synkästä selloteemasta, jonka ympärille Antti Vuori halusi rakentaa elokuvallisen ja väkevän sointimaailman. Muut soittimet on ohjelmoitu virtuaali-instrumenteilla. Mukana on muun muassa tuubaa, pasuunoita, jousia, patarumpu ja synteettisiä elementtejä.

Käy yrttitarhasta polun valikoituminen videon aiheeksi oli ohjaajalle selvä:

– Pääsiäisajan, etenkin paastonajan, virret ovat tosi väkeviä. Tämä on yksi suosikkejani. Olen tottunut laulamaan tätä kiirastorstain iltamessun lopuksi, kun alttari riisutaan ja puetaan mustiin.Omassa mielessäni siitä hetkestä alkaa pääsiäisen tarina. Siihen siis liittyy vahvoja visuaalisia ja tarinallisia mielikuvia, siksi se oli helppo ajatella myös musiikkivideon virreksi, kuvaa Vuori.

– Leonard Cohen ja edesmenneen mestarin Johnny Cashin viimeisten vuosien American Recordings äänitteet kohosivat väistämättä mieleen, kun kuulin ensikerran Jukka Leppilammen Käy yrttitarhasta polku -tulkinnan. Kyseessä oli tuolloin vielä keskeneräinen miksaus, mutta tulkinnan koskettavuus oli ilmiselvä, lisää Valomerkin tuottaja Jan Ahonen.

Jukka Leppilampi on kulkenut pitkän tien. Vuodet Heikki Silvennoisen rinnalla Tabula Rasa -yhtyeessä päättyivät uskoon tulemiseen ja omistautumiseen laadukkaalle, mutta marginaaliselle gospelmusiikille.

– Jukka on maamme harvalukuisia äänirunouden osaajia. Se on sanatonta ja melodista ihmisäänen avulla tuotettua akustista taidetta. Vaikka varsinaisesta äänirunoudesta ei olekaan nyt kyse, virsiversion alku jo kertoo, että esiintyjän äänenpainot ja nyanssit resonoivat vahvaa äänenkäytön hallintaa, Ahonen kuvailee.

Kyseessä ei oikeastaan ole lähtökohtaisesti virsi vaan pikemminkin hengellinen laulu. Vain virsifriikit tietänevät, miten vielä 1960-luvulla virsikirjaan kelpaamaton laulu pyhittyi virreksi vuoden 1986 uudistuksen yhteydessä. Getsemanen puutarhasta alkanutta kärsimystietä läpikäyvä laulu löysi paikkansa virsikirjasta numerolla 77.

Suvivirsi, virsikirjan numero 571, Mua siipeis suojaan kätke, virsi 552, ja Käy yrttitarhasta polku, virsi 77, lienevät monille virsiä tutuimmasta päästä. Näitä kaikkia yhdistää se, että niiden kotimaa on Ruotsi.

– Svea-mamman maassa on tunnettu hittipotentiaali jo ennen kuin Abba, Roxette ja Europe laativat korvamatohittinsä. Lieneekö ruotsalaisten keveähkönä pitämä elämänasenne ollut osa syynä, ettei nykyistä klassikkoa kelpuutettu virreksi hevillä, Ahonen arvelee. Videon ohjanneen Antti Vuoren sovituksessa Leppilammen osaaminen pääsee Ahosen mukaan oikeuksiinsa.

Neliminuuttista videota on kuvattu Nuuksiossa, Karunan kirkossa Seurasaaressa ja Suomen Lähetysseuran Tasaamo-teatteritiloissa. Virsivideolle on saatu Kirkon mediasäätiön tukea. Ensimmäinen Kirkon mediasäätiön tukema virsivideo oli toukokuussa julkaistu Vuokko Hovatan Suvivirsi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.