null Museovirasto valitsi neljä uutta kirkkoa arvokohteiksi

Alppilan valkeasta sokeripalasta tuli valtakunnallisesti merkittävä rakennus. Se tyhjennetään helmikuun aikana remontin alta.

Alppilan valkeasta sokeripalasta tuli valtakunnallisesti merkittävä rakennus. Se tyhjennetään helmikuun aikana remontin alta.

Museovirasto valitsi neljä uutta kirkkoa arvokohteiksi

Alppilan, Kannelmäen, Lauttasaaren ja Meilahden kirkot pääsivät Museoviraston listalle, johon on koottu valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Arvokohteiden luetteloa päivitettiin vuodenvaihteessa ensi kertaa vuoden 1993 jälkeen.

Mikä tekee arvokkaaksi esimerkiksi Alppilan karun yksinkertaisen tiilikirkon? Museoviraston intendentin Johanna Forsiuksen mukaan se on hyvä esimerkki työväestön ja työläiskaupunginosan tarpeisiin suunnitellusta kirkosta, joka tunnettiin alussa seurakunnallisen työkeskuksen nimellä.
– Museoviraston lista pyrkii edustamaan monipuolisesti Suomen rakennettua historiaa.
Kaikki uudet arvokirkot on rakennettu 1950–60-luvuilla. Kannelmäen harmaa betonikartio edustaa Museoviraston perusteluissa arkkitehtonisesti korkeatasoista ja ennakkoluulotonta uutta kirkkorakentamista. Katto koostuu neljästä osasta, joiden väleihin jäävät ikkunanauhat muodostavat valoristin kirkkoväen ylle.
Lauttasaaren kirkkoa saa kehuja erityisesti sisustuksestaan, kuten hoikkien pylväiden kannattamasta puuritiläkatoksesta ja marmorilattiasta kirkkosalissa. Myös Meilahden kirkon salia luonnehditaan vaikuttavaksi.
Museovirasto nimesi lisäksi Malmin hautausmaan merkittäväksi kohteeksi. Arvokohteiksi on jo aiemmin merkitty Mikael Agricolan, Johanneksen ja Kallion kirkot sekä Östersundomin kappeli ja Hietaniemen hautausmaat.
Valitut kohteet eivät ole automaattisesti suojeltuja, mutta niiden ominaispiirteet pitää säilyttää jälkipolville.

Harri Hemmilä

Jaa tämä artikkeli: