null Muslimijohtajan kiitos

Muslimijohtajan kiitos

Jokaisen suomalaisen pitäisi nähdä ilo, joka pulppuaa kehitysmaan ihmisestä, joka on saanut toivoa elämäänsä. Tätä ilon pisarointia näin hiljattain Etiopian köyhällä maaseudulla, jossa tuhannet ovat hyötyneet Suomen Lähetysseuran ja sen kumppanin Mekane Yesus -kirkon kehitysyhteistyöstä.

Lähetysseura saa rahoitusta työhön Suomen ulkoministeriöstä, joten jokainen suomalainen on osaltaan tuon ilon synnyttäjä. Mieleeni painuivat Shrinton kylän muslimijohtajan Geketo Nurejen sanat: ”Ennen elimme pimeydessä, nyt meillä on valo. Puhdas vesi on suuri siunaus. Kiitos teille, olette Jumalan lähettämiä.”

Vielä 10 vuotta sitten kylän 5000 ihmistä haki juomavetensä likaisesta maakuopasta. Sitten valtio porautti 270 metriä syvän kaivon ja Lähetysseura rahoitti sähköjohdot, muuntajan, vesisäiliön, vesiputket ja vedenjakelupisteet. Kyläläiset kaivoivat putkille ojat ja rakensivat vesiasemat eri puolille kylää.

Puhtaasta vedestä on nautittu jo 7 vuotta. Sairaudet ovat vähentyneet dramaattisesti. Kylään syntyi palveluita, ja sinne muutti väestöä puhtaan veden houkuttelemina. Sinne rakennettiin koulu yli 700 lapselle. Tyttöjen aika ei enää kulu vedenhakuun, he pääsevät kouluun ja naisilla on aikaa muihin töihin.

Naiset kertoivat, että kehityshankkeen koulutus antoi heille toiveen muutoksesta sekä välineet, kuten pienlainan tai siemenperunat, muutoksen toteuttamiseen. He saivat tietoa uusista viljelylajikkeista, karjanhoidosta, puhtaudesta ja haitallisista perinteistä, kuten tyttöjen sukupuolielinten ympärileikkauksista.

Mushrida ja Wasil Hassen kertoivat, että perheen toista tytärtä ei ympärileikata. Vanhempi, 12-vuotias tytär, ympärileikattiin vuoden ikäisenä. Muslimijohtajatkin opettavat nykyisin, että tyttöjen ympärileikkaus on väärin ja kiellettyä.

Hankealue on yli 90-prosenttisesti muslimialuetta, jossa kristityt ja muslimit ovat perinteisesti eläneet sovussa. Kirkon työ vahvistaa tätä rauhanomaista rinnakkaiselämää.

sari.lehtela@felm.org Kirjoittaja on lähetystyöntekijä-tiedottaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.