null Mustasaari tähtää ympärivuotiseen toimintaan

Mustasaari on ollut Helsingin seurakuntayhtymän omistuksessa vuodesta 2000 ja sitä ennen vuokralla Helsingin kaupungilta lähes 70 vuotta. Kuva: Katariina Lahdelma

Mustasaari on ollut Helsingin seurakuntayhtymän omistuksessa vuodesta 2000 ja sitä ennen vuokralla Helsingin kaupungilta lähes 70 vuotta. Kuva: Katariina Lahdelma

Mustasaari tähtää ympärivuotiseen toimintaan

Mustasaaren toimintakeskus halutaan säilyttää sekä perheiden että tilausryhmien virkistys- ja kokoontumispaikkana.

Seurasaarenselällä sijaitseva Helsingin seurakuntayhtymän kesäparatiisi avaa taas toukokuun alussa ovensa vieraileville ryhmille. Kesäkuun alussa alkaa myös säännöllinen lauttaliikenne Taivallahdesta, jolla muu yleisö pääsee saareen aina elokuun lopulle saakka.

Mustasaaressa käy vuosittain touko-elokuussa noin 20 000 henkeä. Kesäkuukausina toimintakeskuksen ohjelmatarjonta, uimaranta, kahvila, luonto ja eläimet houkuttelevat saareen jopa 500 kävijää päivässä.

Saari vetää paitsi lapsiperheitä leppoisan kesäpäivän viettoon, myös kurssien ja muiden yksityistilaisuuksien järjestäjiä. Seurakuntien osuus ryhmistä on noin neljännes.

– Lisäksi käy ryhmiä esimerkiksi päiväkodeista, kouluista ja sairaaloista. Myös yritysten koulutus- ja virkistyspäiviä pidetään paljon, kertoo Mustasaaren toiminnanjohtaja Pekka Laine-Mäkinen.

Toukokuu on varattu kokonaan tilausryhmille, mutta pienempiä ryhmiä käy Mustasaaressa läpi kesän. Myös pienimuotoisia yksityistilaisuuksia kuten syntymäpäiviä, kastetilaisuuksia ja häitä on jonkin verran. Niiden aikana saari on normaalisti avoinna muille tulijoille. Ryhmävierailuista on sovittava erikseen.

Silta avaa tien talvivieraille

Mustasaareen rakennetaan ensi syksynä Kaskisaaresta kävelysilta, joka mahdollistaa toimintakeskuksen käytön myös talvisaikaan. Kesäisin liikenne saareen kulkee edelleen lautoilla Taivallahdesta.

– Tarkoitus on säilyttää kesätoiminta entisellään ja tarjota talvella mahdollisuutta pienryhmätoimintaan kuten retriitteihin ja koulutuksiin. Saaren koko, puitteet ja luonto asettavat rajoitteita kävijämäärille, ja kesäisin toiminta on jo nyt äärirajoilla, kertoo yhteisen seurakuntatyön johtaja Pekka Hietanen.

Saareen on suunnitteilla myös 20 hengen majoitustilat ja 120 hengen kokoustilat, mutta niiden toteuttamisajankohdasta ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa. Nyt kokoustiloja on tarjolla vain alle 20 hengen ryhmille, ja majoittumaan mahtuu kymmenen.

Mustasaaren hinnat määritellään sen mukaan, että saaduilla tuloilla voidaan pyörittää keskuksen toimintaa. Pääsääntöisesti tässä on onnistuttu hyvin.

Kesäsesongin aikana, kun kahvio ja lounasravintola ovat auki, koko päiväksi tulevilta ryhmiltä veloitetaan kokoustilasta ja ruokailuista 30 euroa henkilöltä vuorokaudessa. Hintataso on samaa luokkaa kuin esimerkiksi Espoon seurakuntayhtymän leirikeskuksissa. Muina aikoina tilaukset joudutaan hoitamaan keikkatyövoiman turvin, mikä nostaa auttamatta hintoja.

– Toiminnalla ei tavoitella taloudellista voittoa eikä saaresta ole tarkoitus tehdä leirikeskusta. Tähtäämme entistä enemmän siihen, että varsinkin seurakunnille olisi paikka, jossa voi virkistyä ja kokoontua edullisesti, Hietanen sanoo.

Lisätietoa Mustasaaresta osoitteesta www.mustasaarentoimintakeskus.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.