Myllypuron kirkko täyttyi bongareista
Bongaa messu -kampanja houkutti väkeä messuun.
Teksti Laura Koskelainen
Kuva Sirpa Päivinen
Kirkon aulassa Kamarikuoro Ora ryhmittäytyy jonoon. Ristinkantajana toimiva Sinikka Backman johdattaa laulavan kuoron ja messun avustajat kirkkosaliin.
Herttoniemen seurakunnan messu Myllypuron kirkossa on alkamassa. Salissa on niin paljon ihmisiä, että viimeisimpänä tulleille haetaan tuoleja aulasta.
Herttoniemen kirkkoherra Markku Rautiainen kertoo saarnassaan, miten moni pelkää arvostelevia katseita ja tuomitsevia sanoja. Hänen mukaansa evankeliumikertomuksen nainen oli kuitenkin muuttunut, kun hän tapasi Jeesuksen. Sen jälkeen nainen suhtautui itseensä ja toisiin ihmisiin eri lailla. Muut ihmiset halusivat myös nähdä, kenestä nainen puhui.
– Jeesuksen läsnäolon voiman ymmärsi myös se Myllypuron kodittomien yöhön osallistunut kaveri, joka teki kesken messun välihuudahduksia ja poistui välillä kirkkosalista. Mutta ehtoollispöydässä kyyneleet valuivat vuolaana hänen poskillaan ja olkapäät nytkähtelivät itkusta. Ehtoollisen jakajakin liikuttui. Siinä olimme samassa pöydässä Herramme hoidossa, Rautiainen saarnaa.
Myllypurossa tehdään paljon diakoniatyötä kodittomien ja alkoholistien parissa. Liikuntamyllyn ruokajakelu on yksi esimerkki seurakunnan auttavasta toiminnasta. Ruokajakelua hoidettiin aikaisemmin Myllypuron kirkon aulasta, kunnes tila jäi siihen tarkoitukseen liian pieneksi. Kirkon aulan seinään on kiinnitetty Herttoniemen seurakunnan entisen kirkkoherran Veijo Vatkan valmistama seinäreliefi Viisi leipää ja kaksi kalaa. Hän on halunnut kuvilla viestittää, että Jeesus kelpuutti seuraansa monissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.
Messun jälkeen halukkaat saavat kirkkokäynnistään tarran Bongaa messu -korttiin. Myllypurossa tarroja menee noin 120. Kävijöitä on yhteensä 190. Kirkkokahveillekin osallistunut vuosaarelainen Marja-Liisa Nykänen tuli paikalle varta vasten bongaamaan messua.
– Minulla oli ollut pitkään mielessä ryhtyä kiertämään helsinkiläisiä kirkkoja ja eri messuja. Tämän kortin myötä siihen oli hyvä mahdollisuus.
Nykäsellä on seuranaan myllypurolainen Toini Ruokonen, joka totesaa, että kirkkoon tuli nyt paljon enemmän väkeä kuin tavallisessa messussa. Hän käy mielellään oman lähikirkon messussa, eikä aio ryhtyä kiertämään helsinkiläisiä kirkkoja. Hän arveli, että seuraavalla viikolla kirkkosaliin mahtuu taas paremmin.
Kirkkoherra Rautiainen on tyytyväinen messuun. Kuoron ja bändin esitykset nostattivat tunnelmaa. Rautiainen toivookin, että Bongaa messu -tyyppiset kampanjat toisivat uusia ihmisiä seurakuntien jumalanpalveluksiin.
– Tällaiset juhlat ovat tärkeitä seurakunnalle, vaikka ne eivät sitouttaisikaan monia uusia seurakunnan toimintaan.
Hän muistuttaa, että sitoutuminen tapahtuu pidemmän ajan kuluessa. Seurakunta käytti tämän tilaisuuden hyödyksi myös siten, että alueelle vastikään muuttaneille oli lähetetty kutsukirjeitä juuri tähän messuun. Siksi kirkkokahveilla esitellään kirkkorakennusta ja seurakunnan toimintaa.
Seurakunnan elintarvikejakelun vapaaehtoinen projektipäällikkö Sinikka Backman kertoo, miten hän tuli mukaan toimintaan. Hänen mukaansa tällä hetkellä ruokajakelussa on mukana noin neljäkymmentä pääasiassa tukityöllistettyä ihmistä.
Seuraava bongattava messu järjestetään 9.2. Huopalahden kirkossa kello 17. Viisi ja kahdeksan kertaa messuja bonganneille on luvassa pieniä palkintoja.
Lisätietoja osoitteesta www.bongaamessu.fi,
facebook.com/stadinmessut ja Instagramissa #bongaamessu.
Jaa tämä artikkeli: