null Myllypuron yläasteella breikataan tunteet esiin

Breikkaaja Kimmo Korpela alias Heavy Haiku (vas.) ohjaa Breatk the Fight -ryhmää Myllypuron yläasteella. Kuva: Sirpa Päivinen

Breikkaaja Kimmo Korpela alias Heavy Haiku (vas.) ohjaa Breatk the Fight -ryhmää Myllypuron yläasteella. Kuva: Sirpa Päivinen

Myllypuron yläasteella breikataan tunteet esiin

Break the Fight -työpajassa toimitaan koulukiusaamista vastaan ja oman jutun löytymisen puolesta.

Tuuletus! Katse yläviistoon, näyttäkää yläfemma! Hyvä, ja aina kun jännittää, niin hymyilkää, ohjaa Kimmo Korpela alias Heavy Haiku. Hän vetää Myllypuron yläasteella rasismin ja kiusaamisen vastaista Break the Fight -työpajaa. Työpaja on suunniteltu perus- ja ammattikoululaisille, ja siinä käsitellään koulukiusaamista oman kehon tunteiden ja liikkeen kautta.

– Kurssi huipentuu nuorten omaan esitykseen YK:n rasismin vastaisen päivän tapahtumassa Kulttuurikeskus Caisassa, kertoo hankkeen äiti, koreografi Arja Tiili.

Ammattilaisten vetämä kymmenen viikon työpaja toivotettiin tervetulleeksi, kun Tiili otti yhteyttä vanhaan kouluunsa Myllypurossa. Kuudes luokka jakautui neljään ryhmään, joiden aiheina olivat breakdance, graffiti, beatboxaus ja DJ-työpaja.

– Nykytanssikoreografina olen kiinnostunut urbaanin katukulttuurin ja korkeakulttuurin yhdistämisestä. Vetäjät, kuten Petri Kanerva ja Mercedes Bentso, ovat lapsuudenystäviäni, jotka oli helppo saada mukaan, Tiili sanoo.

Huonot fiiliksetkin voi hyödyntää

Ei ole vähäistä, että Myllypurossa breakdancen vetäjä on kolminkertainen Suomen ja vuoden 2013 Pohjois-Euroopan mestari.

– Kimmo on hassu ja kiva, sanoo Taqrid.

– Tässä oppii aina jotain uutta. Eikä haittaa, jos ei osaa, kunhan yrittää, sanoo tanssia harrastava Nea.

– Tanssimalla pystyy ilmaisemaan tunteita, joita ei muuten saa sanottua, lisää Roshni.

– Ketään ei jätetä ulkopuolelle, nuoret kertovat.

Harjoituksen jälkeen oppilaat kirjaavat päiväkirjoihinsa tanssin herättämiä ajatuksia.

– Päiväkirja on hyvä lisä, sillä vasta sanallistaessa tuntemuksiaan niitä pystyy käsittelemään, sanoo Kimmo Korpela, 31, joka on itsekin kokenut koulukiusaamista.

 

Kenenkään ei tarvitse näytellä mitään ja huonotkin fiilikset ovat käyttökelpoisia, sillä ne puretaan breikkaamiseen.

 

– Minuun kohdistui fyysistä uhkaa ja nahistelua. En osannut reagoida mitenkään vaan vetäydyin. Kiusaamisen seurauksena olin vaarassa syrjäytyä.

Opetuksessa Korpela painottaa tunteiden ilmaisemisen tärkeyttä.

– Kenenkään ei tarvitse näytellä mitään ja huonotkin fiilikset ovat käyttökelpoisia, sillä ne puretaan breikkaamiseen.

Breikkaamalla voi mittailla voimia

Breakdance on vaihtoehto väkivallalle sen juurilla New Yorkissa. Breikkaamalla käsitellään valtasuhteita ja kiusaamista, mittaillaan voimia ja taitoja. Tyypillinen breikkaaja on uhoa huokuva voimakas nuori mies.

– Hip hop -kulttuurissa ei sivuuteta vihan tunteita. Poikien kesken on herkästi jännitteitä, joita saa vapaasti purkaa breikkaamalla. Viime kädessä on kyse leikkimielisestä kilpailusta, vaikka vastustajaa saa ärsyttää ja kuumottaa etukäteen. Battle for peace päättyy siihen, että ollaan frendejä, Kimmo Korpela kertoo.

 

Tanssi on hyvä reitti tuoda lukittuja tunteita esiin. Jokainen osaa liikkua ja kaikki ovat hyviä jossain liikuntalajissa.

 

"Kuuntele itseäsi, mikä fiilis?" on Korpelan johtolause. Kuunteleminen ei onnistu aina järkeilemällä. Avain omiin tunteisiin voi löytyä fyysisyyden kautta, sillä keho on monesti viisaampi kuin aivot.

– Tanssi on hyvä reitti tuoda lukittuja tunteita esiin. Jokainen osaa liikkua ja kaikki ovat hyviä jossain liikuntalajissa, kannustaa Korpela.

– Onnistumisen tunteet tanssissa vahvistavat itseluottamusta ja auttavat rakentamaan omaa identiteettiä.

Pelleilyä ja matkimista

Kiusaamisen seurauksena yksinäisen nuoren on usein vaikea juurtua mihinkään tai luottaa yhdessä tekemiseen. Kahden vuoden Break the fight -kokemuksella Kimmo Korpela kertoo, että monet nuoret ovat puhuneet avoimesti kiusaamisesta.

– Välillä on joutunut puremaan huulta, koska tarinat ovat olleet niin rankkoja. Painotamme aina, että kiusaamisen kanssa ei saa jäädä yksin. Jaamme myös tietoa siitä, mistä voi löytää vertaistukea.

– Tässä on ideana päästä turvalliseen ryhmään ja löytää sitä kautta omia vahvuuksia. On koskettavaa, kun sulkeutunut nuori uskaltaa lähteä mukaan. Mielikuvaharjoitteiden avulla huolet unohtuvat, ja porukassa opitaan pitämään yhdessä hauskaa. Breikkaus on myös pelleilyä ja matkimista. Sitä, että uskaltaa vain päästää irti, antaa mennä, sillä vääriä liikkeitä ei ole.

Arja Tiilin mukaan tanssin kyky yhdistää, tarjota onnistumisen kokemuksia ja käsitellä vaikeita tunteita on nyt enemmän kuin ajankohtaista.

– Aluksi kaikki tuntui nololta ja vaikealta. Nyt tuntuu, että voisimme tehdä yhdessä mitä vain, kiteytti tanssin voiman edellisen Break the Fight -työpajan nuori.

Myllypuron tunti on lopuillaan. Esitys alkaa olla jo hyvässä vaiheessa, mutta ennen kuin Korpela päästää nuoret ruokatunnille, hän sanoo:

– Lopuksi kaikki tekee vielä muutaman punnerruksen. Niillä kulutetaan turhaa energiaa kehosta ja aivoista.

Break the fight -työpajan kummina on kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja mentorina lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

 

Jaa tämä artikkeli: