Myrskyvaroitus sävelin
Viime sunnuntaina Helsingin Musiikkitalolle kerääntyi noin 150 muusikkoa ja muuten musiikin kanssa työskentelevää kuulemaan ilmastonmuutoksesta. Myrskyvaroitus-kampanjan tarkoituksena on löytää musiikista keinoja vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Sunnuntainen tapaaminen avasi kampanjan ja houkutteli ihmisiä mukaan suunnittelemaan.
– Yksi hyvä tilaisuus nostaa tietoisuutta ilmastonmuutoksesta musiikin keinoin on Earth hour -tapahtuma 23. maaliskuuta, sanoo Myrskyvaroitus-idean isä Jouni Keronen , 53.
Ilmastonmuutoksen etenemistä Keronen on seurannut työssään pitkään. Hän työskentelee Fortumilla innovaatiotoiminnan kehittämistehtävissä ja on päivittäin tekemisissä puhtaampaan energian tuotantoon liittyvien uusien tuotteiden ja palveluiden kanssa.
Keronen heräsi ilmastonmuutoksen vakavuuteen 1990-luvun alussa opiskellessaan Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistossa. Siellä luennoi Ronald Reaganin neuvonantajanakin toiminut George Schulz . Luennolla opiskelija kysyi Schulzilta, mitä hän ajatteli tehdessään todella suuria päätöksiä, jotka vaikuttivat monien elämään.
Vastaus yllätti Kerosen. Schulz sanoi ajattelevansa lapsia ja lapsenlapsia ja sitä, millaisista päätöksistä he olisivat ylpeitä.
– Niin haluan tehdä itsekin. Että voimme vastata häpeilemättä, kun lapsenlapsemme kysyvät, mitä teimme huomattuamme, että ilmastonmuutos tulee päälle.
Niinpä Keronen alkoi miettiä, mikä olisi hänelle luonteva keino osallistua ilmastotoimintaan, vapaa-ajallaan ja yksityishenkilönä.
Musiikki on aina ollut Keroselle tärkeää. Hän sanoo, ettei ole musikaalinen, mutta on aina kuunnellut musiikkia paljon. Hänen mieleensä nousivat 1980-luvun Live Aid -konsertit, joilla kerättiin paljon rahaa Etiopian nälkää näkeville.
– Ajattelin, että ehkä musiikki voisi toimia samanlaisena herättäjänä tässäkin kysymyksessä.
Myrskyvaroitus-kampanjan avauksessa Keronen puhui siitä, miten ilmastonmuutos on tulevaisuuden riskeistä suurin ja vielä sellainen, että se vaikuttaa moniin muihin riskeihin: lisää nälkää ja lajien sukupuuttoa.
Sunnuntaina avauspuheenvuorossaan kansanedustaja Pertti Salolainen sanoi, että ilmastonmuutoksen aiheuttama myrskytila on jo täällä, mutta siitä huolimatta kannattaa taistella.
Keronen on samaa mieltä. Riski on valtava, ja kehityksen suunta pitää kääntää kymmenessä vuodessa. Se on hänestä kuitenkin tehtävissä, kunhan riittävästi ihmisiä lähtee mukaan.
– Jokainen voi miettiä oman keinonsa: syökö vähemmän naudanlihaa, käyttääkö julkisia, asentaako kotiin ilmalämpöpumpun. Jos emme tee itse mitään, on vaikea vaatia toimia muitakaan.
Musiikki voi hänestä olla oiva kanava viedä sanomaa eteenpäin ja muusikot mitä parhaita lähettiläitä. Esimerkiksi Jason Mraz on käynnistänyt Text TREE -kampanjan, jossa tekstiviestillä voi lahjoittaa puita Keniaan ta Burundiin.
Kampanjaan voi ilmoittautua ja omia ideoita esittää osoitteeseen keytosong@keytosong.fi.
P.S. Asun Katajanokalla puolisoni kanssa. Kaksi parikymppistä lasta asuvat jo omillaan.
Lempipaikkani on Kauppatorin ympäristö, siellä on hieno, arvokas tunnelma. Aina lauantaisin käyn Kauppatorilla ostamassa savukalaa. Se on herkkuhetkeni, josta on tullut tapa.
Ihailen ihmisiä, jotka osoittavat omassa elämässään vastuullisuutta muita kohtaan, esimerkiksi Al Gorea , joka on viime vuodet toiminut ilmastonmuutoskampanjoitsijana.
Elina Venesmäki
Jaa tämä artikkeli: