null Näin juhlit uuttavuotta hauskasti, mutta ekologisesti!

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Näin juhlit uuttavuotta hauskasti, mutta ekologisesti!

Uudenvuoden pippalot voi järjestää myös luontoystävälliseen tapaan. Tinan sijaan voi sulattaa sokeria tai mehiläisvahaa ja vanhoja koristeita tuunata tähän vuoteen sopiviksi.

Uusi vuosi tavataan ottaa vastaan raketteja poksauttelemalla, värikkäitä juhlia järjestämällä ja tinasta leikkimielisiä ennustuksia valaen. Ilta tuottaa iloisen juhlamielen lisäksi usein myös paljon roskaa. Hauskat karkelot voi järjestää onneksi myös ekologisesti. Vinkkejä antaa Kulutus.fi -sivuston päätoimittaja Nelli Heinimo Luonto-Liitosta.

Juhlapukeutuminen:

Vaatteet tekevät miehen - ja naisen - ja varsinkin juhlassa. Bilevermeet voivat olla blingblingiäkin - mutta ekologisesti.

"Fiksu ei osta uudenvuodenjuhlintaan erillistä kimaltelevaa juhla-asua, vaan yhdistelee kaapista jo valmiiksi löytyviä vaatteita. Uutenavuotena voi käyttää vaikkapa samaa asua kuin pikkujouluissa. Ei kukaan enää muista, mitä sinulla oli edellisissä juhlissa päällä", Heinimo naurahtaa.


Tarjottavat:

"Uudenvuodenjuhlien tarjoiluiksi kannattaa valita kasvisruokia ja juomiksi luomulaatuisia juomia. Jos haluat tarjoilla juhlajuomaa muovisista laseista siinä pelossa, että lasiset voivat särkyä juhlan tiimellyksessä, pese muovilasit ja käytä niitä uudelleen myöhemmin, vaikka kesällä piknikillä", Heinimo vinkkaa.

Ekopanostus uudenvuoden juhliin:
  • Syö kasvis- tai kasvispainotteista ruokaa

  • Valitse naudanlihan sijaan  siipikarjanlihaa

  • Käytä mahdollisimman paljon kotimaista ruokaa tai lähiruokaa

  • Suosi mahdollisimman vähän pakattuja luomutuotteita

Lisäksi:

  • Hanki pitkäikäisiä tuotteita, joista syntyy mahdollisimman vähän jätettä

  • Lajittele ja kierrättä jätteet

Koristelut:

"Jos haluat koristella kotiasi uuden vuoden juhlia varten, älä osta 2016-tekstillä varustettuja kertakäyttökoristeita. Panosta mieluummin sellaisiin koristeisiin, joita voit käyttää vuodesta toiseen. Voit myös askarrella itse koristeita kierrätysmateriaaleista."

Valitse tuikkukynttilöiksi lasisella alustalla palavia ekomalleja, joihin tarvitsee ostaa pelkät kynttilät. Jos poltat perinteisiä metallikuorisia tuikkuja, kierrätä kuoret pienmetallikeräykseen, ei sekajätteeseen.

Suosi kotimaisia kynttilöitä. Niiden kuljettaminen ei tuota niin paljon ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä kuin muualta maailmalta tuotujen, ehkä halvempien kynttilöiden.

Ilotulitteet:

"Raketit tuottavat turhaa roskaa ja saasteita. Jokaisen ei kannata hankkia omia raketteja, vaan sen sijaan mennä tapahtumaan tai paikkaan, jossa raketteja ammutaan yhteisesti. Kun osa jättää omat raketit ampumatta, on rakettien määrä jo paljon pienempi. Näin voi samalla myös säästää rahaa", toteaa Nelli Heinimo.

Rakettien pamaukset ja kirkkaat välähdykset ovat myös monille eläimille rankka kokemus. Koirat ovat erityisen herkkiä uudenvuoden melu- ja valosaasteelle, mutta siitä saattavat kärsiä myös pensastoihin yöunilleen käyneet pikkulinnut. Pääkaupunkiseudulla saattavat myös vesilinnut levätä sulilla ranta-alueilla, joista ne joutuvat pakenemaan paukuttelun alettua.

Miten rakettien jämät tulisi hoitaa?

Jos ilotulitteet kuitenkin kuuluvat vuodenvaihteen juhlintaasi, muista jälkihoito:

  • Siivoa hylsyt ja muut ilotulitteista jääneet roskat seuraavana päivänä. Jätteet sisältävät jäänteitä myrkyllisistä aineista ja voivat joutua eläinten tai pikkulasten suihin tai jäädä ympäristön saasteiksi.

  • Räjähtäneiden rakettien roskat voi laittaa niiden jäähdyttyä kodin sekajäteastiaan.

  • Käyttämättömiä tai viallisia raketteja ei saa missään tapauksessa laittaa sellaisenaan jäteastioihin. Koska raketit sisältävät räjähdysaineita, on niiden oikea palautuspaikka  poliisiasema tai tuotteen ostopaikka. Voit myös tehdä raketit vaarattomiksi kotona liottamalla ne vesiämpärissä läpimäriksi, jonka jälkeen ne voi laittaa sekajäteastiaan.

Uudenvuoden tinat:

Tulevia tapahtumia on jo parin sadan vuoden ajan ennustettu valamalla uudenvuodentinoja. Tapa on tullut Suomeen Ruotsista ja Keski-Euroopasta. Alun perin säätyläisten perinne levisi Länsi-Suomesta käsin 1800-luvulla koko kansan keskuuteen.

Tinakengät ovat todellisuudessa suurimmaksi osaksi lyijyä, joka ihmiselle myrkyllinen raskasmetalli.

"Uudenvuoden tinat ovat ongelmajätettä. Niiden sijaan kannattaa sulattaa sokeria tai joissakin ekokaupoissa myytäviä mehiläisvahasta tehtyjä korvikkeita."

Uuden vuoden ennustaminen luomutinoja valamalla

1. Sulata hienoa sokeria kauhassa tinan tavoin:

  • Varaa noin yksi desi sokeria henkilöä kohden. Varaa lähelle lisäksi vesiämpäri, jonne sula sokeri kaadetaan. Vesiämpäri on hyvä olla myös mahdollista sammutusta varten.

  • Kaada sokeri pannulle

  • Kuumenna levy niin kuumaksi, että sokeri alkaa sulaa pannulla

  • Kuumenna sokeria, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi

  • Kaada sokeriseos kylmään veteen kerralla, NOPEALLA RANNELIIKKEELLÄ – kuten tinakin. Mitä nopeammin sulan sokerin veteen kaataa sitä isompi "valu" siitä tulee.

  •  Nosta sulat sokerivalut vedestä reikäkauhalla kuivumaan.

HUOM. Noudata varovaisuutta: Sokeri on kuumana erittäin polttavaa. Se saattaa myös alkaa kärytä pannulla.

2. Sulata steariinia – kaada lumeen (jos sitä on)

Sula steariini muodostaa jähmettyessään perinteistä tinaa muistuttavia kuvioita.

3. Sulata mehiläisvahaa:

  • Sulata vaha metalliastiassa. Älä käytä tinaista valukauhaa, koska sula tina saattaa lisätä kuumuutta.

  • Voit myös sulattaa vahan 75 asteisessa vesihauteessa.

  • Kaada vaha kylmään veteen.

  • Mehiläisvahasta muodostuva kuvio nousee veden pinnalle. Valun voi käyttää myöhemmin joko muovailuvahana tai valaa kynttiläksi.


HUOM. Mehiläisvaha sulaa noin 60 asteessa. Älä kuumenna vahaa kiehuvaksi – 100-asteisena se saattaa leimahtaa tuleen. Jos mehiläisvaha syttyy tuleen, se pitää sammuttaa tukehduttamalla

Uuttavuotta juhliessasi suosi joukkoliikennettä ja säästä energiaa kaikessa, missä voit - esimerkiksi sammuta valot ulos lähtiessäsi.

"Uudenvuodenlupauksia tehdessä kannattaa pohtia, kuinka voisin ensi vuonna säästää ympäristöä omassa arjessani. Omien tapojen ja tottumusten muuttaminen ekologisemmiksi säästää usein myös rahaa ja saattaa kohentaa terveyttäkin."

Yksi ympäristön kannalta parhaita lupauksia on Heinimon mukaan vaihtaa liharuoka kasvisruokaan.

"Aloittaa voi vaikka pitämällä yhden kasvisruokapäivän viikossa. Lupauksen pitämisen kannalta on tärkeää, että opettelet laittamaan muutakin kuin pinaattikeittoa – herkullisia ja ravitsevia kasvisruokaohjeita löytyy netistä. Kasvisruokaa suosimalla voit itse vaikuttaa tehokkaasti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen."

Ekologiset ennusleikit uuteenvuoteen:

Leikkimieliset ennustamisleikit kuuluvat uudenvuoden perinteisiin. Jos sokerin, steariinin tai mehiläisvahan sulattaminen tuntuu vaivalloiselta, voi ennusleikkejä tehdä vanhan kansan oppien mukaan. 

Säästä ennustaminen: 

Vanha kansa ennusti tulevaa vuotta ja etenkin sen säitä sen perusteella, millaiset ilmat vallitsivat juhlahetkellä.

Millaiset ilmat uutenavuonna, semmoiset juhannuksena.

Mimmoiset ilmat on 12 ensimmäistä päivää, sellaiset on koko vuonna.

Jos uudenvuoden yönä on taivas tähdessä, tulee hyvä ohravuosi tai marjavuosi tai hillavuosi. Tähtitaivas lupaa myös hyvää sienivuotta.

Esineistä ennustaminen:

Uuden vuoden tapahtumia voi arvailla vaikkapa kahvikuppileikillä, josta lapsetkin yleensä innostuvat.

1) Ota 12 kahvikuppia ja yhtä monta pientä esinettä, jotka mahtuvat kuppien alle.

2) Määrittele, mitä esineet tarkoittavat. Seuraavan vuoden aikana ehkä tapahtuu sellaista, mihin kupin alta löytyvä esine viittaa? Alla muutama esimerkki:

Avain - onnellisuutta
Hopea - huolta
Kolikko - rahaa
Leipäpala – ruokaa tai elämää
Puunpala - ihmettä
Sormus – puoliso tai uskollisuutta
Suola – sitova lupaus
Sydän – rakkautta
Jalokivi – terveyttä

3) Piilota esineet kahvikuppien alle ja sekoita kuppien paikat

4) Kukin osallistuja valitsee vuorollaan yhden kupin ja katsoo mitä sen alta löytyi. Sen jälkeen kupit sekoitetaan jälleen ja seuraava valitsee omansa.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.