null Näin kirkossa

Näin kirkossa

Evankelisluterilaisen kirkon kotisivuilla esittäytyy Kirkon tiedotuskeskus seuraavasti:

”Kirkon tiedotuskeskus (KT) edistää viestinnän keinoin kirkon yhteisiä tavoitteita tukemalla kirkollista ja uskonnollista vuoropuhelua kirkossa ja yhteiskunnassa luterilaisen arvopohjan mukaisesti …”

Tulin ajatelleeksi tehtäväkuvausta, kun luin Essessä (9.8.) KT:n toimittajan kolumnia. Hän kirjoitti muun muassa: ”Vuosikausien mutapainin jälkeen kirkossa syntyi toissa vuonna laiha kompromissi samaa sukupuolta olevien parien kanssa vietettävästä rukoushetkestä heidän solmittuaan rekisteröidyn parisuhteen.”

Olen ollut keskustelijana ja päättäjänä mukana prosessissa, joka johti kolumnissa kritisoituun päätökseen. Prosessi oli – ja on – vaikea, jopa tuskallinen. Nyt kirkon oma tiedottaja viittaa prosessiin mutapainina. Koen luonnehdinnan loukkaavaksi.

KT:n toimittaja jatkoi: ”Pieni räksyjoukko tulee muutaman raamatunjakeen sokaisemana, pyhimysnaamari päässä toiseuttamaan ja nöyryyttämään seksuaalivähemmistöjä loputtomiin.”

Valitettavasti kolumnissa oli myös vääristävää tietoa substanssiasiassa. Siinä todettiin: ”… rajaukset, miten saa siunata ja rukoilla joutavat kirkkohistorian roskalaatikkoon.”

Kyseisen pastoraalisen ohjeen keskiössä ei suinkaan ole, miten saa siunata tai miten saa rukoilla. Keskiössä on, mitä siunataan ja minkä puolesta rukoillaan. Ohjeet ovat olemassa, jotta ei vallitsisi epäselvyyttä siitä, että rukoillaan ihmisten eikä heidän tekonsa puolesta.

Näinkö kirkon palveluksessa oleva toimittaja edistää kirkon yhteisiä tavoitteita ja uskonnollista vuoropuhelua?

Kaikki vertaukset ontuvat. Niin myös seuraava, mutta se toivottavasti valaisee, mistä tässä on kysymys.

En voi kuvitella, että esimerkiksi tietyn ministeriön tai järjestön palveluksessa oleva tiedottaja kirjoittaisi jostakin työnantajansa päätöksestä, että mutapainin jälkeen syntyi laiha kompromissi. Sitä sanottaisiin oman pesän likaamiseksi.

Kirkossa näinkin voi näköjään toimia.

Stig Kankkonen

Kirjoittaja on Espoon kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja, kirkolliskokousedustaja ja kaupunginvaltuutettu.

stig@kankkonen.net

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.