null Näin valmistaudut yliopistojen pääsykokeisiin lähes ilmaiseksi

Kuva: Thinkstockphoto

Kuva: Thinkstockphoto

Näin valmistaudut yliopistojen pääsykokeisiin lähes ilmaiseksi

Tuhansia euroja maksaville valmennuskursseille löytyy vaihtoehtoja. Valomerkki kokosi edullisia tapoja valmistautua korkeakoulujen pääsykokeisiin.

Varjovalmennus taistelee tasa-arvoisen yliopiston puolesta

Miltä kuulostaisi ilmainen valmennuskurssi? Varjovalmennus tarjoaa maksutonta valmennusta yliopistoon pyrkiville.

Varjovalmennuksen takana on joukko vasemmistojärjestöjä. He haluavat puuttua valmennuskurssien aiheuttamaan epätasa-arvoon tarjoamalla valmennusta niille, joilla ei ole varaa maksullisiin valmennuskursseihin.

Varjovalmennus tarjoaa kursseja kaikkein suosituimmille aloille: muun muassa oikeustieteeseen, lääketieteeseen ja viestintään. Alat on valittu sen perusteella, että niille on lähes mahdotonta päästä ilman valmennuskurssia.

Kurssien vetäjät ovat alan opiskelijoita tai jo yliopistosta valmistuneita. Kursseilta pääsee prosentuaalisesti sisään yliopistoon suunnilleen saman verran kuin maksullisilta valmennuskursseilta.

Ohjaamo Helsinki tarjoaa pääsykoetreffejä

Pääsykokeisiin ei kannata puurtaa yksin. Helsingin Kampissa sijaitseva Ohjaamo tarjoaa mahdollisuuden tavata muita pääsykokeisiin pänttääviä.

Kevään aikana järjestetään kerran tai kahdesti kuussa pääsykoetreffit.

Tapaamisten aiheet mukailevat pääsykoeprosessin aiheita. Pääsykoetreffien aikataulut ja teemat ovat seuraavat:

  • Lukutekniikat 3.3.

  • Pääsykokeissa vastaaminen 7.4.

  • Haastatteluihin harjoittelu 28.4.

  • Henkinen valmistautuminen ja picnic 26.5.

Kaikki tapaamiset ovat samaan aikaan kello 13–15 osoitteessa Fredrikinkatu 48. Pääsykoetreffejä vetävät Respan ja Ohjaamon valmentajat yhdessä erityisopettajan kanssa.

Perusta lukupiiri tai valmistaudu itsenäisesti

Netti on pullollaan samaan pääsykokeeseen valmistautuvia. Miksi ette löisi viisaita päitänne yhteen ja valmistautuisi pääsykokeisiin yhdessä?

Lukupiirin voi perustaa vaikkapa sosiaaliseen mediaan tai samalla paikkakunnalla asuvat voivat halutessaan kohdata myös kasvokkain.

Loistavia lukupaikkoja ovat kirjastot.  Esimerkiksi Helsingin Kaisa-kirjastossa on hiljaisia tiloja, joissa ei saa käyttää edes älypuhelinta.

Kaisa-kirjastosta ei tarvitse poistua edes syömään, sillä omia eväitä voi nauttia kirjaston taukotilassa.

Välivuonna yliopistojen pääsykokeisiin voi valmistautua myös avoimien yliopistojen kursseilla. Kurssit voi usein sisällyttää omaan tutkintoon, kun pääsee yliopistoon opiskelemaan.

Aina pääsykoetta ei edes tarvita

Pääsykokeen sijaan joillekin aloille pääsee opiskelemaan kiertotien kautta. Esimerkiksi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteeseen voi saada opiskelupaikan suorittamalla ohjelmointikurssi MOOC:n.

MOOC tarkoittaa massiiivista avointa verkkokurssia. Tänäkin vuonna kurssille osallistujia on kertynyt liki tuhat.

Kurssi kestää neljätoista viikkoa ja kurssin aikataulujen mukaan suorittaneet saavat kutsun näyttökokeeseen. Väylän kautta opiskelupaikan saa vuosittain noin 50–80 opiskelijaa.

Jaa tämä artikkeli: