Väärää sukupuolta? Japanilainen Yuko Takeda on paneutunut Jeesuksen rooliin huolellisesti. Kuva: Heli Sorjonen
Nainen Jeesuksena
Via Crucis -pääsiäisdraaman pääroolissa nähdään nainen ensimmäistä kertaa 15 vuoden aikana.
Japanilainen näyttelijä Yuko Takeda hämmästyi melkoisesti, kun ohjaaja Miira Sippola pyysi häntä näyttelemään Jeesus Nasaretilaista Via Crucis -pääsiäisnäytelmässä.
– En olisi koskaan uskonut näytteleväni Jeesusta, mutta yllätyksestä toivuttuani lupauduin rooliin. Rooli on iso haaste, ja olen nauttinut sen harjoittelemisesta. Jeesus on mysteeri, kysymysmerkki, jonka olemassaoloon on kiehtovaa etsiä vastauksia.
Roolin harjoittelussa Takedalle ovat tuottaneet erityistä päänvaivaa suomenkieliset repliikit.
– Vuorosanojen oppimisessa on auttanut se, että rakastan suomen kieltä ja sen sointuvuutta. Tuntuu siltä kuin opettelisi hyvän musiikkikappaleen sanoja.
Suomen kieli on tullut tutuksi Takedalle jo aiemmin, sillä hän näytteli viime vuonna Miira Sippolan Saari-näytelmässä. Naiset tutustuivat nelisen vuotta sitten USA:ssa, jossa he opiskelivat japanilaista teatteri-ilmaisua. Takeda oli siellä paljon tekemisissä amerikkalaisten kristittyjen kanssa. Sippolan mielestä hän tietää enemmän kristinuskosta kuin moni suomalainen.
Pääsiäisnäytelmä uudistui viime vuonna, jolloin Miira Sippola ohjasi esityksen Lauri Otonkosken käsikirjoituksen pohjalta. Tuttu tarina kerrotaan teatteritaiteen keinoin: kaupunkinäyttämöille luodaan visuaalisia kohtauksia 70-henkisen työryhmän energialla. Näyttelijät ovat viime vuodesta suureksi osaksi vaihtuneet, esimerkiksi ylipappi Kaifasta näyttelee Jussi Lampi ja Hannasta Juha Muje.
– Tekijöiden ja katsojien suhde ikiaikaiseen kertomukseen muuttuu jatkuvasti, joten on perusteltua tehdä tästä jokavuotinen traditio. Koska on kyse myyttisistä, erilaisten uskonnollisten tulkintojen sävyttämistä mielikuvista, on entistä tärkeämpää pohtia, mitä tarina merkitsee tänään.
Sippolan mukaan roolivalinnat tehdään pitkälti intuitiivisesti. Jeesuksen esittäjää miettiessään hänelle välähti, että Yuko Takedo on hyvä ja karismaattinen näyttelijä, joka sopii rooliin. Valinta on aiheuttanut joissakin närkästystä, mutta ohjaaja ja työryhmä ovat täysin sen takana.
– Teki niin tai näin, aina tekee jonkun mielestä väärin. Minusta se, että hän edustaa väärää sukupuolta ja kansallisuutta, saa ajattelemaan enemmän Jeesuksen sanomaa. Mitä Jeesus sanoi ja edusti? Miksi hän joutui ristille, minkä vuoksi hänet koettiin uhkana?
– Koen, että Jeesus oli hengellinen johtaja, joka puhui ihmisille sukupuoleen ja yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Hän kutsui tekemään rakkauden tekoja. Hän myös vietti hyvin yksinkertaista elämää ja itki ihmiskunnan puolesta, koska näki sen menevän kohti tuhoa. Ja siltähän tämä meininki näyttääkin.
Sippola työryhmineen ei halua tuoda Helsingin keskustaan pelkästään näyttävää spektaakkelia vaan näytelmän, jossa on koskettava ja ajankohtainen sanoma. Hän uskoo, että pääsiäisen kärsimysnäytelmä vetoaa kaikenlaisiin ihmisiin. Samalla tutut paikat voi nähdä uudesta näkökulmasta.
Puolitoista tuntia kestävää Via Crucista on harjoiteltu runsaan kuukauden ajan intensiivisesti.
– Tekijöihin kuuluu ammattilaisia ja harrastajia. Olemme saaneet loistavia avustajia kansanjoukoksi. Kun miettii, ei ristiinnaulitsemisen ajatus ole niin kaukainen meilläkään. Tämä on väkivaltainen maa, ja siihen törmää eri yhteyksissä jatkuvasti.
Via Cruciksen tuotannosta vastaa Katri Muhonen, musiikista ja äänisuunnittelusta Juuso Voltti, valosuunnittelusta Juho Rahijärvi sekä lavastuksesta ja pukusuunnittelusta Aili Ojalo ja Sigrid Leis. Esityksessä laulavaa Kallion Kantaattikuoroa johtaa Kati Pirttimaa.
Tapahtuman järjestää Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry, johon kuuluvat Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin ortodoksinen seurakunta, katolinen Pyhän Henrikin seurakunta ja Helsingin ekumeeninen toimikunta. Lisäksi yhdistyksessä on kaupungin ja Kruununhaka-Seuran edustus. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti myös kaupunki ja seurakuntayhtymä.
Via Crucis -pääsiäisnäytelmä esitetään pitkäperjantaina 2.4. ja pääsiäislauantaina 3.4. kello 21. Lähtöpaikka on Kaisaniemen puisto, josta esitys siirtyy kulkueena Unioninkatua ja Rauhankatua pitkin Säätytalolle. Jeesus ristiinnaulitaan Tuomiokirkon portailla.
Marjo Kytöharju
Jaa tämä artikkeli: