null Nainen voi oppia raivostaan

Maria Akatemian väkivaltaa ehkäisevissä ryhmissä voi pohtia, mitä tapahtui ja miten voi jatkossa toimia toisin. Kuva: Maria Vilja

Maria Akatemian väkivaltaa ehkäisevissä ryhmissä voi pohtia, mitä tapahtui ja miten voi jatkossa toimia toisin. Kuva: Maria Vilja

Hyvä elämä

Nainen voi oppia raivostaan

Uhmaikäinen lapsi sai Roosan huomaamaan, että hänen on vaikea hillitä kiukkuaan. Hän päätti hakea apua.

Kun espoolainen Roosa odotti kolmatta lastaan, etenkin uhmaikäisen kuopuksen kanssa meni usein hermot.

"Tuli olo, etten pysty hallitsemaan raivoani. Saatan huutaa lapselle tosi kovaa. Olen tarrannut käsivarsista kovakouraisesti ja harjannut hiuksia välittämättä siitä, että toiseen sattuu. Pelkäsin tekeväni jotain vielä pahempaa."

Roosa sattui lukemaan naisen raivoa ja väkivaltaisuutta käsittelevää blogikirjoitusta. Siinä mainittiin Maria Akatemian päivystävä puhelin. Roosa soitti ja kuuli, että hän voisi hyötyä järjestön naisten väkivaltaa ehkäisevästä Demeter-työstä.

"Kävin Helsingin toimistolla yksilökeskusteluissa. Saatuani kuopukseni menin ohjattuun vertaisryhmään. Yllätyin hieman, koska olin kuvitellut että kaikki naiset olisivat samassa elämäntilanteessa. Löysin kuitenkin yhtymäkohtia erilaisista tarinoista. Ohjaaja johdatti tutkimaan itseä ja omaa historiaa."

Tuttavaperheessä ei karjuta lapselle

Tapaamisten rankkuudesta huolimatta Roosa alkoi nauttia ryhmästä oivalluksien vuoksi.

"Tajusin, että päästän raivoni valloilleen, koska luulen sen auttavan. Lapsuudessani kehitysvammainen siskoni jätti minut rauhaan, jos löin tai uhkasin lyödä. Tunnistin ärtymyksen tunteen samaksi kuin uhmaikäisen kanssa."

 

Osaan jo pitää raivoni kurissa, mutta itsetutkiskelu jatkuu."

 

Demeter-prosessin myötä Roosa onkin oppinut tunnistamaan tunteitaan, mitä hän pitää muutoksen avaimena. Sitten voi ottaa vastuuta teoistaan.

"Tuttavaperheessä käydessäni huomasin, ettei siellä huudeta lapsille. Havahduin siihen, että minäkin voin valita toisen tien. Pystyn itse vaikuttamaan pitkälti tilanteisiin."

Roosalle on hyvin tärkeää, että hänellä on tilaa omille ajatuksille. Pettymys on suuri, kun odotukset törmäävät lasten vaatimaan huomioon. Nyt hän pääsee lastenhoitajan avulla viettämään muutaman kerran viikossa omaa aikaa.

"Opettelen stressinhallintaa. Osaan jo pitää raivoni kurissa, mutta itsetutkiskelu jatkuu. Ryhmässä parasta oli helpotus: en ole paha, vaikka minulla on kykenemättömyyttä hallita raivoa. Sain oikeutusta olla minä."

Kivulias matka itsetuntemukseen

Maria Akatemian Helsingin toimistolla psykologi Maria Lindroos kertoo Raha-automaattiyhdistyksen tuella tehtävästä Demeter-työstä. Se oli Suomen ensimmäinen naisille suunnattu oman väkivallan ehkäisyyn suunnattu palvelu. Naiset soittavat valtakunnalliseen, pääosin vapaaehtoisten ylläpitämään päivystävään puhelimeen joskus vuosia mietittyään.

"Kutsumme heidät Helsinkiin tai Tampereelle kartoittaviin yksilökeskusteluihin Demeter-työntekijän kanssa. Yhteydenottajat ovat motivoituneita tulemaan kaukaakin. He ovat tiedostaneet väkivaltaongelmansa. Tosin soittaa saa jo pienestä huolesta, vaikkei ole tehnyt mitään."

Viime vuonna yhteydenottoja tuli noin 150 uudelta asiakkaalta. Kolmea yksilökertaa seuraa ammattilaisen ohjaama 15 kerran viikoittainen vertaisryhmä. Alkaa aluksi kivulias matka itsetuntemukseen.

 

Tunneyhteyden syntyessä saa kosketuksen kipeään häpeään, mutta löytää myös iloa."

 

"Ohjaamme tunteiden ja tarpeiden tunnistamiseen ja hyväksymiseen. Tunneyhteyden syntyessä saa kosketuksen kipeään häpeään, mutta löytää myös iloa. Naisten on usein vaikea suoda hyvää itselleen. Moni on kasvanut huolehtimaan muista."

Ryhmien naisia yhdistää se, ettei tilaa omille tarpeille tunnu olevan. Usein osallistuja on äiti, jonka suuttumus purkautuu lapseen tai puolisoon.

"Tuemme naisia arvostamaan itseään kaikissa elämäntilanteissa. Vasta silloin osaa arvostaa muitakin eikä ole niin riippuvainen heidän palautteestaan. Äitiyskään ei ole suoritus."

Lapsen saa puettua hyvällä tarmolla

Aggressiota voi oppia käyttämään voimavarana. Lindroos näkee väkivallan rajan hienovaraisena. Kukin pystyy vähitellen erottamaan, milloin teko on väkivallan puolella.

"Käytän mielelläni esimerkkiä haalarin pukemisesta vastustelevalle lapselle: sen voi tehdä riuhtomalla tai määrätietoisesti, hyvällä aggressiolla."

Tampereella ja Helsingissä kokoontuvat ryhmäläiset haluavat löytää syitä toiminnalleen.

"Usein naiset huomaavat, että ärtymyksen tunteita on kerääntynyt kauan, mutta ne on ohittanut, koska niille ei näytä löytyvän järjellistä syytä. Myös lapsuudessa syntyy myöhemmin oireilevia ‘tunnekapseleita’, jos tunteita joutuu tukahduttamaan liiaksi."

Monet osallistujista tulevat hyvin tavallisista perheistä, joissa on silti ollut psyykkistä kuormitusta, kuten vanhempien masennusta. Toisessa ääripäässä vanhempien vaikeudet, esimerkiksi alkoholismi ja vakavat mielenterveysongelmat, ovat kasautuneet.

Tutki elämäsi käsikirjoitusta

Demeter-työssä tutkitaan ihmisen sisäistä käsikirjoitusta. Siinä läpikäydään sekä varhaisia että nykyisiä mielikuvia oman elämän kokemuksista. Huomiota kiinnitetään sukupolvien ketjun ja sukupuolen merkitykseen.

 

Ihminen pystyy valitsemaan, jääkö kiinni traumaan."

 

"Naisen väkivalta saattaa kohdistua muiden lisäksi itseen. Se ilmenee muun muassa päihteidenkäyttönä, masennuksena tai syömishäiriöinä. Eri ihmisillä on erilaiset psyykkiset selviytymiskeinot, mutta kaikkien on mahdollista lisätä ja muuttaa niitä. Ihminen pystyy valitsemaan, jääkö kiinni traumaan."

Naisten väkivaltaisuus ei Maria Lindroosista enää ole niin vahva tabu kuin vuonna 2003, kun työ sai ensi kerran RAY:n rahoituksen.

"Ääritekojen kautta aihe on tullut ihmisiä lähelle. Jatkossa haluamme tehdä tyttötyötä Tyttöjen talon kanssa, jotta ongelmiin puututaan aiemmin."

Maria Lindroos korostaa vanhemmuuden tukemista sekä ammattilaisten kouluttamista, joista molempia tehdään Maria Akatemiassa. Hän myös uskoo jokaisen voimaan vaikuttaa arjessa positiivisesti toisiin. Pelkillä katseilla voi tehdä hienovaraista väkivaltaa, mutta niillä voi toisaalta lisätä yhteiskunnallista hyvinvointia.

"Ihmistä vahvistaa merkittävästi, jos lapsuudesta muistaa edes yhden läheisen, joka huomasi ja kohteli hyvin."

Roosan nimi on muutettu.

Maria Akatemian Avoin linja on valtakunnallinen puhelinpäivystys naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa: 09 7562 2260 ti ja to klo 16–18 sekä pe klo 12–14.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Suuttuminen asettaa rajat, mutta raivoaminen satuttaa” – Äitien väkivaltaisuuteen on useita syitä

Hyvä elämä

Aggressiivisuuteen kannattaa hakea nopeasti apua. Säikäyttävästä tilanteesta on hyvä puhua, vaikka siitä olisi kulunut vuosia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.