Naisen hiljainen huuto
Ei nainen ole ihminen, vaan miehen ja perheen palvelijaksi tarkoitettu olento.” Näin sanoivat miehet Omo-joella Lounais-Etiopiassa kirkon naistyöntekijöille. Nämä puhuivat myös miesten kanssa, sillä ilman miehiä ei naisten asema parane. Joenvarren kansan elämää säätelevät miesjohtoinen perinne ja luonnonuskonto.
Etiopialaisen naisen asema on parantunut viime vuosina, mutta maaseudulla, jossa valtaosa naisista elää, se on yhä huono. Lain mukaan nainen on tasa-arvoinen, mutta vuosituhantinen kulttuuri sanoo muuta: hyvä nainen on hiljainen, nöyrä ja kova työntekijä. Rahan ja muun omaisuuden käytöstä määrää mies. Perinne on sallinut miehen kohdella naista kuin eläintä. Naisen ei tule puhua ongelmistaan tai sairauksistaan. Ne ovat häpeä ja tabu. Pikkutytöstä lähtien nainen on oppinut vaikenemaan ja alistumaan.
Siksi miljoonat naiset kärsivät hiljaa. Noin 80 prosenttia yli 30-vuotiaista etiopialaisnaisista elää silvotun sukupuolielimen kanssa, mikä aiheuttaa paljon tuskaa. Nykyisin silpominen on laitonta, mutta sitä tapahtuu. Miljoonat kärsivät fistulasta ja vaikeasta kohdun laskeumasta (kehon ulkopuolelle), joita liian varhainen raskaus, epäonnistunut synnytys, aliravitsemus ja raataminen aiheuttavat. Fistula on synnytyksessä syntyvä vaurio, joka aiheuttaa kyvyttömyyden pidättää virtsaa tai ulostetta. Sen aihettaman hajun vuoksi naiset eristetään tai hylätään.
Nykyisin valtio korvaa fistulan korjaamisoperaation, mutta kaikilla ei ole tietoa tai pääsyä avun piiriin. Kohdun laskeumaa korjaava leikkausta valtio ei tue, minkä vuoksi se on joillakin alueilla fistulaa yleisempi ongelma.
Hiljennetyille naisille viesti siitä, että Jumala on luonut miehen ja naisen tasa-arvoisiksi, on vallankumouksellinen. Tälle Jumalalle he uskaltavat ilmaista tuskansa rukouksessa.
Kulttuuri muuttuu hitaasti, mutta usko antaa naisille toivon. Siitä ja toisiltaan he saavat voimaa tehdä sen, mitä itse voivat elämänsä parantamiseksi.
sari.lehtela@felm.org Kirjoittaja on lähetystyöntekijä–tiedottaja.
Jaa tämä artikkeli: