null Naisen iholla

Ihon koristelua. Natalia Tolmatsovalle tatuoinnit ovat yksi taidemuoto muiden joukossa.

Ihon koristelua. Natalia Tolmatsovalle tatuoinnit ovat yksi taidemuoto muiden joukossa.

Naisen iholla

Elämä voi olla ihmeellinen seikkailu, vaikka ei lähtisi lähikulmia kauemmaksi. ”Liputonna ei voi lentää, mutta lähikauppaan pääsee kevein kukkaroin ja vähin vipein.” Tällaisen hilpeän viestin sisältää Katri Tapolan ja Virpi Talvitien yhteistyönä tekemä Mahdottomuuksien rajoissa -kuvakirja.

Tapola ihmettelee teksteissään pieniä asioita, joista voi tulla välillä yllättävän suuria. Hän iskee tarinaa kodittomista kynistä, pyykkipojan puolikkaasta ja tarrapapiljotista, joita löytyy taskunpohjalta. Ruuhkavuosia elävä kertojanainen etsii vimmatusti itseään muun muassa manikyyristä ja pedikyyristä. Matkalla hän tapaa myös kaikenmaailman jouto- ja jarrumiehiä. Talvitien taitavat piirrokset täydentävät omaperäistä huumoria tihkuvia tekstejä.

Mahdottomuuksien rajoissa ei ole kovin helposti omaksuttava kirja, tekstit ja kuvat peilaavat maailmaa niin nurinkurisesti. Tapola kirjoittaakin alussa, että lukijan ei tarvitse ensimmäisellä kerralla ymmärtää mitään. Ja jos useampikaan lukukerta ei auta, ei se haittaa mitään, sillä ”mikä pakko ihmisen on aina kaikkea ymmärtää”.

Kuvakirjan teksteistä ja kuvituksista osa aukeaa lukijalle helpommin, osa vaikeammin. Kaiken kaikkiaan Tapolan ja Talvitien kirja kertoo naisen ja koko perheen välillä raskaastakin arjesta viiltävän riemukkaasti. He ovat löytäneet kirjallisessa ja kuvallisessa ilmaisussa aivan oman tyylinsä.

KIRJA Kesän tullen alkaa katukuvassa näkyä yhä enemmän paljasta pintaa – ja tatuointeja. Tatuointikulttuuri on kukoistanut Suomessa jo pitkään, eivätkä kuvien kantajat ole useinkaan minkään alakulttuurin edustajia vaan aivan tavallisia mattimeikäläisiä.

Jos haluaa tutustua syvemmin tähän kulttuuriin, on Naisen iholla – 32 tarinaa tatuoinneista hyvä opaskirja. Kirja lähti toimittaja Jenni Belitz-Henrikssonin ideasta. Hän oli nähnyt yli 70-vuotiaalla tyylikkäästi pukeutuneella naisella tatuoinnin, mikä oli saanut hänet miettimään, millaisia tarinoita tatuointeihin sisältyy.

Belitz-Henriksson etsi eri-ikäisiä naisia kertomaan tatuoinneistaan ja myös esittelemään niitä valokuvissa. Laura Ojan ja Raisa Kyllikki Rannan otoksissa näkyy persoonallisia naisia mitä erilaisimpine kuvineen.

Naisten kertomuksista selviää, että ihoa on kuvioitu muun muassa läheisten nimillä ja kasvoilla, elämänasenteeseen ja elämän käännekohtiin liittyvillä symboleilla ja pelkästään esteettisistä syistä. Monet heistä ovat halunneet tatuointeja eri puolille kehoaan, mutta on niitäkin, jotka ovat tyytyneet pariin kuvaan. Onpa joukossa yksi, jolla on yksi ainoa vuosia sitten otettu tatuointi olkapäässä.

Kiinnostavaa on, miten osa kirjan naisista ei tunne tarvetta peitellä tatuointejaan missään tilanteessa, osa taas ei voi tai halua näyttää niitä esimerkiksi työpaikallaan tai lasten päivähoitopaikassa. Tatuointien koetaan siis yhä jonkin verran leimaavan, vaikka kaukana ollaankin ajoista, jolloin niitä näki vain merimiehillä ja vankilakundeilla.

Naiset eroavat toisistaan myös siinä, että toiset kertovat tatuoinneistaan auliisti, varsinkin jos kysyjä vaikuttaa aidosti kiinnostuneelta. Toiset taas eivät mielellään kerro niistä ulkopuolisille ihmisille.

Belitz-Henrikssonin, Ojan ja Rannan kirja on onnistunut kokonaisuus. Tekstit tukevat kirjan visuaalista ilmettä ja kertovat kiinnostavista ja omaa tietään kulkevista naisista.

Marjo Kytöharju
Katri Tapola ja Virpi Talvitie: Mahdottomuuksien rajoissa.
Teos 2013. 149 s., 27 e.
Jenni Belitz-Henriksson, Laura Oja ja Raisa Kyllikki Ranta: Naisen iholla,
34 tarinaa tatuoinneista.
Tammi 2013. 160 s., 22,50 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.