null Naiset haluavat palvella Nepalin kirkkoa

Arvostettu opinahjo. Ebenezer-raamattuopiston opiskelijoista noin puolet on naisia.

Arvostettu opinahjo. Ebenezer-raamattuopiston opiskelijoista noin puolet on naisia.

Naiset haluavat palvella Nepalin kirkkoa

Naispappeus hyväksytään Nepalin arvos-tetuimmassa teologisessa opinahjossa.

Teksti Maria Palmusaari
Kuva Anni Takko
Nepalilainen 27-vuotias teologian opiskelija Bishnu Kumari ei osannut arvata, kuinka hänen elämänsä tulisi muuttumaan. Kymmenen vuotta sitten Kumari joutui pakenemaan Katmanduun kotikylästään Pukharasta. Sissit ahdistelivat häntä, sillä Kumari ei suostunut liittymään heidän joukkoihinsa.

– Paikallinen pastori otti minut luokseen asumaan. Heistä tuli uusi perheeni.

– Tunsin vahvasti, että haluan tehdä jotain Jumalan hyväksi, sillä hän johdatti minut uuteen elämään. Koin, että voisin palvella Jumalaa parhaiten toimimalla seurakunnan palveluksessa, Bishnu sanoo.

Pastori, jonka luona Bishnu asui, tunsi Ebenezer-raamattuopiston rehtorin ja kertoi tälle Bish-nusta. Rehtori vaikuttui Bishnun kutsumuksesta ja otti tämän opiskelemaan.

– Minulla ei ollut rahaa, ja rehtorimme tiesi tämän. Pääsin kuitenkin opiskelemaan. Hän sanoi minulle, että maksat sitten myöhemmin, Bishnu muistelee hymyillen.

Naisten tulevaisuus Nepalin kirkossa vaikuttaa valoisalta, kun vierailee Bishnu Kumarin opiskelupaikassa. Ebenezer-raamattuopisto on maan arvostetuin teologinen opinahjo. Opiskelijoista noin puolet on naisia.

Nepal on kuitenkin edelleen hyvin patriarkaalinen yhteiskunta, mikä näkyy myös kirkossa. Bhaktapurilaisen seurakunnan pastori, Mohan Shrestha, arvioi, että noin viidessä prosentissa Nepalin seurakuntia nainen voi toimia pappina.

– Seurakunnassamme pitäydytään Raamatun perinteiseen opetukseen, jonka mukaan naiset eivät voi saarnata, hän linjaa.

Bishnu ja hänen opiskelutoverinsa Ebenezerissä uhmaavat Nepalin kirkon valtauomaa. Nepalin kirkkojen yhteistyöjärjestön, Nepalin kirkkojen kansallisen konsiilin, johtaja K. B. Rokaya on optimistinen tulevaisuuden suhteen. Hän arvelee, että naisen tila kirkossa kasvaa nopeasti.

– Kaksikymmentä vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että nainenkin voi toimia pappina. Nyt meillä on jo seurakuntia, joita johtaa nainen, hän sanoo.

Kirkon vahva opetus naisen ja miehen välisestä tasa-arvosta muuttaa seurakuntalaisten käsityksiä naisen roolista kirkossa.

– Kristityksi kääntyvät naiset kokevat, että heistä tulee tasa-arvoisia miesten kanssa. Tämä on ollut mullistavaa. Kirkko on haastanut perinteisen käsityksen naisen asemasta, vaikka muutos on vasta alussa, K. B. Rokaya sanoo

– Haluan palvella kirkkoa, mutta naisena se ei tule olemaan helppoa, 20-vuotias Priska Pandey sanoo.

Pandey on Bishnu Kumarin opiskelutoveri Ebenezerissä, jossa hän opiskelee teologiaa ensimmäistä vuotta.

– Nepalissa ei ole mahdollista elää naimattomana. Minun on mentävä naimisiin, halusin sitä tai en. Perheen ja kodin yhdistäminen ei ole helppoa, sillä perheenäidin rooliin kohdistuu paljon odotuksia, Pandey pohtii.

Pandeyllä on kuitenkin syytä olla optimistinen tulevaisuuden suhteen. Hänen isänsä on pappi ja kannustaa tytärtään ryhtymään papiksi.

– Isä sanoo, että minulla on siihen kaikki edellytykset.

– Tärkeintä, mitä olen näiden kolmen vuoden aikana oppinut täällä, on, että hyvä pappi ei ole nainen tai mies vaan ihminen, joka asettuu heikoimpien asemaan, Bishnu Kumar sanoo.

Kirjoittaja on Suomen Lähetysseuran viestinnän ja varainhankinnan suunnittelija. Lähetysseuralla on meneillään Minä uskon -keräys, jossa voi tukea Nepalin kirkon työtä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.