Hyväksytäänkö nainen? Ruotsinkielisissä seurakunnissa on pyritty elämään yhdessä myös niiden pappien kanssa, jotka eivät hyväksy naispappeutta. Seurakunnat saattavat varsinkin maaseudulla olla pieniä, eikä niissä ole aina otettu käsittelyyn erilaisten virkakäsitysten aiheuttamia ongelmia.
Naispappeus hiertää vielä Petruksessa
Helsingin seurakuntayhtymään kuuluvassa ruotsinkielisessä Petruksessa naispappeus jakaa seurakuntaa. Myös Matteuksessa taiteillaan asian kanssa.
Teksti Tommi Sarlin
Kuva Esko Jämsä
Petruksen seurakunnassa naispappeus on vielä kuuma peruna. Seurakunnalla on kirkkoherra ja viisi miespuolista pappia, joista kaksi on hoitovapaalla. Papit sijaistavat toisiaan niin, ettei virkojen täyttämisessä ole tarvittu tuomiokapitulia.
Markuksen ja Lukaksen seurakunnat yhdistettiin vuonna 2009 Pohjois-Helsingissä toimivaksi Petruksen seurakunnaksi. Lukas ja Markus tunnettiin naispappeuden vastustajista.
Viime seurakuntavaalien kautta Petruksen seurakuntaneuvostoon valittu Caroline Sandström on pitänyt ryhmänsä kanssa esillä sitä, että naispappeus tulisi hyväksyä Petruksessa. Petruksen kirkkoherran Bengt Lassuksen mukaan seurakuntaneuvoston jäsenistä valtaosa on jo naispappeuden kannattajia. Nyt on päästy siihen, että kirkkoherra on kutsunut seurakunnan alueella asuvaa kolmea naispappia neljästi vuodessa pitämään erillismessun. Naispapin saa toimituksiin, jos pyytää erikseen kansliasta.
– Naiset ovat pitäneet messut erillään miespapeista. Seuraava askel olisi, että he voisivat toimia yhteistyössä. Muutoksia pitää tehdä varovasti, ettei haavoiteta enemmän kuin on tarpeen. Messuista on tullut hyvää palautetta. Niissä ovat käyneet samat seurakuntalaiset kuin miesten pitämissä messuissa, Sandström sanoo.
Kirkkoherra Lassuksen oma kanta naispappeuteen on muuttunut myönteiseksi viime vuosina.
– Vuodesta 2009 nainen on voinut olla meillä pappina. Tämä on minun ja seurakuntaneuvoston kanta, Bengt Lassus sanoo.
Petruksen papeista kappalainen Halvar Sandell ei tee yhteistyötä naispapin kanssa. Hän sympatisoi muun muassa oman hiippakunnan perustanutta Luther-säätiötä. Hufvudstadsbladetin mukaan useat Åbo Akademin vanhauskoiset opiskelijat pitävät Sandellia oppimestarinaan. Halvar Sandell järjesti Oulunkylän vanhassa kirkossa vuonna 2007 iltatilaisuuden, jossa kutsuttuna vieraili Missionsprovinssenin eli Lähetyshiippakunnan piispa Arne Olsson Ruotsista. Olsson oli tuolloin vihkinyt Luther-säätiön palvelukseen pappeja, joita evankelisluterilainen kirkko ei pidä omina pappeinaan.
Petruksen seurakunta pitää messuja Oulunkylän vanhassa kirkossa. Oulunkylän entinen kirkkoherra Heikki K. Järvinen tuntee naapurinsa.
– Naispappeuden vastainen linja on ollut olemassa jo Markuksen seurakuntaa johtaneen Henrik Perret’n ajasta lähtien. Perret halusi säilyttää näennäisen hovikelpoisuuden, mutta suosi samalla naispappeuden vastaista toimintaa.
– Halvar Sandell ei sakastiin tullessaan koskaan kätellyt naista. Viimeksi näin tapahtui pari kuukautta sitten. Muuten hän oli hyvinkin ystävällinen kollegoita kohtaan, Järvinen sanoo.
Bengt Lassuksen mukaan Sandell tervehtii aina kollegojaan.
– Hän ei ole sellainen, joka yleensä käy kättelemässä jokaista henkilöä. Sandell ei ole jättänyt kättelemästä, jos joku henkilö on ojentanut kätensä. Täten hän on kätellyt sekä naispappeja että miespappeja.
Halvar Sandell ei ole vastannut Kirkko ja kaupungin haastattelupyyntöihin.
Itä-Helsingissä toimivan Matteuksen seurakunnan kappalainen Lars-Olof Ahlfors ei myöskään hyväksy naispappeutta. Käytännössä tästä ei kirkkoherra Stefan Forsénin mukaan ole ollut ongelmia.
– Tämä voisi olla ongelma, jos naispappi toimisi selebranttina eli ehtoollisen toimittavana pappina ja kyseinen miespappi ”joutuisi” olemaan avustavana pappina samassa jumalanpalveluksessa. Mutta tällaisia jumalanpalveluksia ei ole ollut tarpeen pitää.
Forsénin mukaan molemmat ovat avustaneet häntä samassa jumalanpalveluksessa, jossa hän on ollut selebranttina.
– Jos joudun tilanteeseen, jossa minun on otettava kantaa työnjakoon tai asiaan, jossa eroava virkakäsitys vaikuttaa päätöksentekoon, tulen asettumaan naispapin puolelle, Forsén sanoo.
Etelä-Helsingissä toimivan ruotsinkielisen Johanneksen seurakunnan kaikki miespapit tekevät yhteistyötä naispappien kanssa.
Jaa tämä artikkeli: