
Naisten pankki. Säästö- ja lainaryhmien pankit ovat metallisia laatikoita, joissa on kolme lukkoa. Ryhmän avainvastaavat Rose (vas.), Mariam ja Betty näyttävät, miten viikoittaisten kokousten aluksi kaikki laittavat säästämänsä rahasumman laatikkoon.
Naisten Pankki tuli iholle
Seitsemän suomalaisnaista vapaaehtoisverkosto Naisten Pankista kävi katsomassa, meneekö apu perille Ugandassa.
Teksti Ulla Kärki
Kuvat Ulla Kärki ja Laura Remes
Naisten Pankki on vapaaehtoisverkosto, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämistä. Ugandassa se tukee naisten säästö- ja lainaryhmiä, paikallista versiota kyläpankeista.
Tunnelma ennen ensimmäistä kohtaamista on jännittynyt. Minibussimme on pysähtynyt kylätielle Sembabulessa, Länsi-Ugandassa. Jalat vielä jäykkinä pitkästä ajomatkasta astumme siistiksi lakaistulle pihamaalle, jossa ryhmä värikkäisiin afrikkalaisiin vaatteisiin puettuja naisia jo istuu puolikaaressa nurmikolla.
Suomalaisia pyydetään istumaan penkeille puun alle, vastapäätä puolikaarta. Molemmat ryhmät tuijottavat uteliaasti toisiaan. Esittelyjen jälkeen alkaa keskustelu.
Säästö- ja lainaryhmien pankit ovat metallisia laatikoita, joissa on kolme lukkoa. Avaimet ovat kolmen eri henkilön hallussa. Naiset näyttävät, miten viikoittaisten kokousten aluksi kaikki laittavat säästämänsä rahasumman laatikkoon.
Minimisäästö on 2 000 Ugandan shillinkiä (60 senttiä) ja maksimi 10 000 shillinkiä (2,8 euroa). Summat kirjataan säästökirjoihin.
Lainaa saa ottaa kolme kertaa säästämänsä rahasumman verran ja lainan korko on selvästi pankkilainoja alhaisempi. Lainoilla on perustettu tai laajennettu kauppoja, maksettu lasten koulumaksuja, kunnostettu talojen vuotavia kattoja ja hankittu eläimiä.
– Miten käytitte säästämänne rahat, jotka saitte vuoden lopussa? helsinkiläinen Laura Remes kysyy.
– Laajensin kampaamoani, Leste Nalwanga vastaa.
– Ostin vesisäiliön, josta saan juomavettä perheelle ja eläimille. Kuivana kautena vesi täytyy muuten hakea 5–10 kilometrin päästä, Kasibute Iamura kertoo.
Ugandalaisnaiset korostavat ryhmän perustamiseen liittyvän koulutuksen hyödyllisyyttä. Ensinnäkin he oppivat ymmärtämään, että rahaa kannattaa säästää, ja näkevät nyt säästämisen tuomat hyödyt perheensä elämässä. He osaavat kehittää talouttaan suunnitelmallisesti ja ovat oppineet myös eläintenhoitoa, markkinointia ja tuotteidensa jatkojalostusta.
Monella on omaa rahaa ensimmäistä kertaa elämässään.
– Enää ei tarvitse aamulla kerjätä rahaa aviomieheltä!
Vain yhdeksän ryhmän 24 naisesta osaa lukea ja kirjoittaa. Meille annetaan käteen yksi säästökirja. Se on suunniteltu niin, että sitä voi lukutaidotonkin ymmärtää.
Mutta kaikkien naisten kaikki lapset ovat koulussa, ja he oppivat lukemaan ja kirjoittamaan.
Viikon aikana tapaamme paljon naisia, käymme kodeissa ja tapaamme myös miehiä. Saamme kuulla, että kun naiset ovat Naisten Pankin myötä saaneet omaa rahaa, on se lisännyt tasa-arvoista keskustelua perheissä.
– Kun nainen voimaantuu Ugandassa, voimaantuu koko perhe, kuvailee Kirkon Ulkomaanavun Ugandan työstä vastaava Wycliffe Nsheka .
Matkan merkitys on kohtaamisissa. Päätämme ensimmäisen päivän jälkeen kätellä jokaisen ryhmän jokaisen jäsenen. Olemmehan kaikki naisia, samanarvoisia ja pohjimmiltamme varmasti aika samanlaisiakin.
– Teille on kerrottu, että rahat toimintaan tulevat Suomesta, mutta nyt Suomi on täällä, Naisten Pankin koordinaattori Naomi Ajara esittelee meidät iloisesti Ugandan pohjoisosassa Paderissa, joka on toinen Naisten Pankin toiminta-alue.
Vastikään selvitettiin laajassa haastattelututkimuksessa, mitä vastaanottajat odottavat kehitysyhteistyöltä. Esiin nousi kumppanuuden tunne. Ihmiset haluavat olla kosketuksissa toisiin ihmisiin eri puolilta maapalloa. Kun ulkopuoliset aidosti keskustelevat heidän kanssaan toimintamahdollisuuksista, se tuntuu kumppanuudelta.
Viimeinen tapaamamme ryhmä ottaa meidät vastaan laulaen ja tanssien. Ilta-aurinko kultaa pyöreät savimajat ja niiden vieressä seisovan puolivalmiin tiilitalon, josta tulee yksinhuoltaja Suzan Ouulin ja hänen kuuden lapsensa uusi koti. Ouuli on Let’s join our hands together -ryhmän kirjanpitäjä.
Tässä ryhmässä on draivia vaikka muille jakaa. Kunhan rahaa on säästetty tarpeeksi, perustetaan leipomo, josta on määrä tulla Paderin alueen suurin ja paras.
Miesjäsen John Okidi pyytää puheenvuoroa.
– Naisten Pankki on vähentänyt perheväkivaltaa. Puhumme enemmän. Miehet ovat myös alkaneet mennä vapaaehtoisesti aids-testeihin, hän kertoo.
Illalla pitkän linjan naistenpankkilainen Leena Vilppula huokaa:
– Heidän kasvonsa, se oli se juttu. Tänään Naisten Pankki meni kokonaan iholle. Nyt kun on tätä omin silmin nähnyt, on helpompi ymmärtää, miten raha auttaa.
Kirjoittaja on Kirkon
Ulkomaanavun tiedottaja.
Pääkaupunkiseudulla toimii Naisten Pankin aluesolu eli vapaaehtoisryhmä Uusia vapaaehtoisia tarvitaan
koko ajan. Kysy lisätietoa:
naistenpankki.pk@gmail.com
Jaa tämä artikkeli: