null Naisten puolestapuhuja lopettaisi ympärileikkauksen

Etiopia mielessä. Elisa Blombergilla on kotonaan Kannelmäessä etiopialaiseen asuun puettu vauvanukke, joka vierailee hänen kanssaan suomalaisissa kouluissa.

Etiopia mielessä. Elisa Blombergilla on kotonaan Kannelmäessä etiopialaiseen asuun puettu vauvanukke, joka vierailee hänen kanssaan suomalaisissa kouluissa.

Naisten puolestapuhuja lopettaisi ympärileikkauksen

Naisten ympärileikkausta ei vaadi Etiopiassa mikään uskonto, mutta tapa jatkuu. Koulutus on väylä ulos vahingollisesta perinteestä.

Tekstit Pälvi Ahoinpelto
Kuvat Sirpa Päivinen ja Kaisa Huttunen

Terveydenhoitaja Elisa Blombergista kasvoi naisten puolestapuhuja, kun hän näki työssään, millaisia vaikeuksia ympärileikkaus naisille tuottaa. Hän työskenteli yli 25 vuotta Suomen Lähetysseuran palveluksessa Etiopiassa, josta 16 vuotta kenttätyössä.

Blomberg hoiti äitejä ja lapsia, lääkitsi ja rokotti, antoi terveysvalistusta ja avusti synnytyksissä. Ne ovat ympärileikkauksen tähden erityisen tuskallisia.

Etiopiassa tytöille tehdään laaja ympärileikkaus. Sen aiheuttamat ongelmat heti leikkausvaiheessa ja viimeistään synnytyksessä voivat olla vaikeita, jopa vaatia naisen hengen.

Naisten ympärileikkaus kiellettiin Etiopiassa lailla vuonna 2004, mutta perinne elää sitkeästi, vaikka leikkausten määrä on hiukan vähentynyt.

– Ympärileikkausta ei vaadi mikään uskonto, mutta etiopialaiset sanovat sen kuuluvan heidän kulttuuriinsa, Elisa Blomberg kertoo.

– Sen uskotaan suojelevan naista. Leikatun naisen seksuaalisuus pysyy valtaa pitävän miehen kontrollissa.

Tavan mukaan leikkaamaton nainen ei pääse naimisiin eikä synnytä, mitä pidetään naisen tärkeimpänä tehtävänä. Vain prostituoitu on perinteisesti leikkaamaton.

Kerran Blomberg oli mukana pitkässä pihtisynnytyksessä, jossa syntyi iso poika, perheen 13. lapsi. Kun isä tuli lasta katsomaan, Blomberg huomautti, että vaimo saattaa kuolla, jos lapsia vielä tulee tiheään. Isä tokaisi, että härkä kyntää ja vaimo synnyttää.

Blomberg näki naisia, joiden synnytyksessä revenneestä avanteesta eli fistulasta virtsa ja uloste jatkuvasti vuotivat. Hän auttoi heitä Addis Abebaan, kansainvälisellä rahoituksella toimivaan Hamlin Fistula -sairaalaan, joka tekee naisille ilmaisia avanteen korjausleikkauksia.

Vahingollisen ympärileikkausperinteen katkaisemisen ydin on naisten koulutus. Näin uskoo opettaja Päivi Anttila, Lähetysseuran kirkollisen työn koordinaattori, joka työskenteli Etiopiassa 15 vuotta.

– Oppia saatuaan naiset nousevat jaloilleen ja alkavat vaatia oikeutta omaan koskemattomuuteensa. He näkevät arvonsa ihmisinä. Myös nuoret, koulutetut miehet ymmärtävät tradition vahingollisuuden.

Etiopian Mekane Yesus -kirkon naiset työskentelevät voimakkaasti tyttöjen ympärileikkauksen lopettamiseksi. Kirkon ja Lähetysseuran yhteistyönä koulutetaan vetäjiä tyttöpiireihin, joissa kerrotaan, mitä ympärileikkaus ja lapsiavioliitto saavat aikaan. Piireissä olleita tyttöjä ei usein enää ympärileikata.

– Koulutuksen lisääntymisen myötä on myös alettu nähdä, että nainen voi omistautua työlleen ja elää naimattomana mutta arvostettuna yhteisön jäsenenä, Elisa Blomberg sanoo.

Helsingin seurakuntayhtymä tukee Suomen Lähetysseuran työtä taloudellisesti.

Katso videot, joissa on Etiopian kirkon koulutusmateriaalia naisten ympärileikkauksesta. Ei alle 15-vuotiaille. http://www.youtube.com/watch?v=chhR0ou9aAo

http://www.youtube.com/watch?v=cw0M-KHz-JE

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.