null Näkymiä lohdutukseen

Metsän siimekseen. Maunulan uurnalehdossa, Keskuspuiston kainalossa, vietetään ympäristöpäivää ensi viikon perjantaina. Alue koostuu kodikkaista, puutarhamaisista kokonaisuuksista, ja siellä voi vierailla kuka tahansa luontoon halajava.

Metsän siimekseen. Maunulan uurnalehdossa, Keskuspuiston kainalossa, vietetään ympäristöpäivää ensi viikon perjantaina. Alue koostuu kodikkaista, puutarhamaisista kokonaisuuksista, ja siellä voi vierailla kuka tahansa luontoon halajava.

Näkymiä lohdutukseen

Maunulan uurnalehdon ympäristöpäivässä tutustutaan hautausmaan hoitoon.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen

Hennonvihreän nurmen joukosta puskee pintaan sinisiä scilloja. Keväisen vehreyden alla on 88-vuotiaana kuolleen naisen viimeinen leposija. Maunulan uurnalehdon mullassa elämä ja kuolema ovat läsnä levollisesti rinnakkain.

Ensi viikon perjantaina uurnalehdossa vietetään ympäristöpäivää, jossa kävijät voivat tutustua hautausmaahan ja sen hoitoon. Ympäristöpäivä järjestetään tulevalla viikolla myös maanantaina Honkanummen hautausmaalla ja perjantaina Östersundomin hautausmaalla.

– Tapahtuma on ensimmäinen laatuaan Helsingin hautausmailla. Haluamme luoda avointa keskustelua omaisten kanssa ja tuoda esille hautausmailla tehtävää työtä. Toivottavasti vierailijoita tulee runsain määrin, uurnalehdon ylipuutarhuri Sari Hokkanen sanoo.

Ympäristöpäivässä Hokkanen opastaa yleisöä hautausmaakierroksella. Uurnalehdon työntekijät kertovat hautojen hoitokäytännöistä, opastavat kierrätyksessä, auttavat omaisia hautojen kunnostuksessa ja lainaavat tarvittavia työkaluja. Tarjolla on myös reilun kaupan kahvit.

Maunulan uurnalehto on osa helsinkiläistä luontoa. Vuonna 1966 perustettu hautausmaa sijaitsee Keskuspuiston kainalossa, Haaganpuron ja Maunulanpuron välissä. Sari Hokkasen mielestä kahdeksan hehtaarin laajuinen uurnalehto on sopivan pieni hautausmaa.

– Alue koostuu kodikkaista, puutarhamaisista kokonaisuuksista. Niistä tulee mieleen pikemminkin yhden ihmisen elämä kuin laaja, loputon iankaikkisuus, hän sanoo.

Uurnalehdossa voi nähdä kaupunkimetsän asukkaita, kuten kettuja, jäniksiä ja oravia. Keväällä ja alkukesästä hautausmaa muuttuu varsinaiseksi lintujen konserttisaliksi. Pääportin lähellä sijaitsevalla lammella sammakoiden äänekäs kutuaika on jo ohi. Tyyntä vedenpintaa soutaa haapanapariskunta jokunen sinisorsa seuranaan.

– Kesäkuun alusta lähtien uurnalehdon kautta kulkee Maunulan luontopolku. Haluamme tehdä hautausmaata tunnetuksi myös rauhallisena luontokohteena, josta voivat nauttia muutkin kuin haudoilla käyvät omaiset.

Ennen hautausmaan perustamista seutu oli peltoa, laidunta ja metsää. Nykyisissä 11 000 hautaa sisältävissä kortteleissa näkyy edelleen häivähdys menneisyyttä. Sirottelualue sijaitsee kuusikon siimeksessä, ja keskellä hautausmaata avautuva nurmikenttä koivurivistöineen tuo mieleen hevoshaan.

Hokkanen kuvaa uurnalehtoa sarjana kauniita ja lohdullisia näkymiä, jotka vaihtuvat hautausmaan poluilla kulkiessa. Maisemissa voi viipyä istahtamalla jollekin alueen lukuisista penkeistä. Menetyksen kokeneelle luonto ja vaikkapa mustarastaan laulu voi olla suuri lohtu.

– Hautausmaalle tullessa jokainen kohtaa sen tosiasian, että kuolema koskettaa joskus meitä kaikkia. Toisinaan oman katoavaisuutensa käsittää täällä työskennellessä hyvin kirkkaasti.

Tärkeä osa ylipuutarhurin työtä on surevien omaisten palveleminen. Hän opastaa myös nuoret kausityöntekijät kohtaamaan heitä.

– Hautojen lisäksi hoidamme aina myös jotakin suurempaa, tunteita ja muistoja.

Myös nuoremmat sukupolvet kaipaavat Hokkasen mukaan paikkoja, joissa muistella läheisiään. Uurnalehdossa lammen rantaa kiertää surupolku, jonka varrelle voi sytyttää kynttilän muualle haudatun omaisen muistoksi. Sirottelualueella muiston voi puolestaan ankkuroida jykevään graniittilohkareeseen.

Melko uusi ilmiö on se, että hautoja koristellaan välillä suorastaan ylitsepursuavasti. Ennen riitti yksinkertainen kukka ja kynttilä, nyt istutuksia on runsaasti ja kynttilälyhdyt ovat saaneet rinnalleen monenmoisia muistoesineitä.

– Hautojen hoitoa helpottaa, jos koristeita on vähän. Myös kierrätysasiat kannattaa pitää mielessä ja lajitella haudoilta tulevat roskat oikein, Hokkanen neuvoo.

Ylipuutarhuri on ylpeä erityisen huolellisesti hoidetusta uurnalehdosta. Toukokuussa alueen monipuolinen kasvilajisto alkaa näyttää parhaita puoliaan.

– Ympäristöpäivänä sipulikukat ovat kauneimmillaan, ja ehkä myös rusokirsikat ehtivät mukaan. Rhododendronien nuput lupaavat runsasta kukintaa myöhemmin toukokuussa.

Uurnalehdon portilla Hokkasen ja hänen tiiminsä työ saa kiitosta.

– Tämä on Suomen kaunein hautausmaa, autolleen kävelevä mies huikkaa.

Ympäristöpäivä maanantaina 12.5. klo 9–14 Honkanummen hautausmaalla, perjantaina 16.5. klo 9–14 Maunulan uurnalehdossa ja klo 9–15 Östersundomin hautausmaalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.